Dossier

LED, OLED en QLED TV’s: wat zijn de verschillen en welke kies je best?

14 februari 2022

Televisies bestaan in allerlei kleuren en formaten. Al de verschillende technologieën maken het moeilijk om te kiezen. Weet jij welk model je het best kiest?

Televisies zijn de voorbije jaren snel veranderd. Je hebt ze in grote formaten, klein en voor ieders budget. Maar welke past nu het meest bij jou?

Eerst is het belangrijk om voor jezelf uit te maken wat je wil. Een grote of een kleine televisie? Ga dan na op welke afstand je naar tv wil kijken. Ook moet je erbij stilstaan dat: hoe groter de tv, hoe meer die verbruikt. Televisies verbruiken veel dus bekijk zeker de energielabel en hou er rekening mee dat je ook het verbruik betaald, niet alleen de aankoopprijs.

Er zijn veel verschillende soorten technologieën beschikbaar. Welke nu precies de beste beeldkwaliteit geeft, is afhankelijk van je eigen voorkeur. Naast de gebruikte technologie spelen ook andere specificaties een rol bij de beeldkwaliteit. We zetten ze even op een rijtje.

Specificaties uitgelegd:

Full HD en Ultra HD

Full HD heeft een resolutie van 1920 x 1080. Dit is de standaard geworden voor televisie-uitzendingen, gameconsoles, DVD-spelers en streamingdiensten.

4K beeldschermen of Ultra HD (UHD) heeft vier keer meer pixels met een resolutie van 3840 x 2160 en geeft daarmee scherper beeld weer dan Full HD. Om van deze technologie te gebruiken, heb je ook geavanceerde brontoestellen nodig die de technologie ondersteunen en 4K-content (4K-Blu-rayspeler, series die dit ondersteunen, enzovoort). Ze worden wel meer en meer beschikbaar. 

HDR (High Dynamic Range)

De meeste UHD-tv’s ondersteunen HDR (High Dynamic Range). HDR zorgt ervoor dat bepaalde delen van het beeld er over- of onderbelicht uitzien. Dat levert een rijkere kleurweergave, meer detail en dieper contrast op. Bij HDR10+ wordt er dynamische metadata meegestuurd waardoor het beeld een grotere verscheidenheid aan kleurdieptes heeft dan Ultra HD.

Dolby Vision

Dolby Vision biedt een hoge resolutie die meer contrast en helderheid oplevert dan HDR. Dit zorgt voor een betere beeldkwaliteit. 

Technologieën uitgelegd:

LCD, QLED, Nanocell, QNED, mini-LED en OLED in een notendop. LCD, QLED, Nanocell, QNED en mini-LED gebruiken achtergrondverlichting. OLED gebruikt rechtstreeks LEDs die samen het beeld vormen, pixel per pixel. Hierdoor gebruikt het geen achtergrondverlichting.

LCD-TV (Liquid Crystal Display)

Een LED-tv is een klassieke LCD-tv met LED-achtergrondverlichting. Dat betekent dat er achteraan allemaal ledjes zijn die licht produceren, met daarvoor een reflecterende plaat die zelf geen licht uitstraalt. Die plaat creëert wel het beeld. Er bestaan twee soorten:
  • Edge led: de led-lampjes zitten aan de randen van het scherm en een reflecterende plaat zorgt ervoor dat het licht over het hele scherm wordt verdeeld.
  • Direct led: de led-lampjes zijn gelijkmatig over het hele scherm verdeeld in verschillende zones.

In theorie zou Direct led een betere beeldkwaliteit moeten opleveren dan Edge led. In werkelijkheid is dat niet altijd het geval. Als er sprake is van “local dimming”, dan worden bepaalde leds uitgeschakeld om diepere zwart-waardes te verkrijgen. Zo krijg je een beter contrast. 

Mini-LED

Mini-LEDs zijn LCD-tv’s waarbij de leds van de achtergrondverlichting veel kleiner zijn dan traditionele leds. Er zouden 30 000 diodes in een achtergrondverlichting passen die tot 75 % kleiner zouden zijn dan traditionele achtergrondverlichtingsdiodes.
 
Op dit moment is er nog onduidelijkheid over de precieze schrijfwijze, naargelang de fabrikant. Ze worden mini-LED, Mini-LED of Mini LED genoemd. Door de kleinere leds zijn mini-LED tv's dunner. Ook zorgt het groter aantal leds ervoor dat de televisie meer controle heeft over de lichtstroom en de lokale dimfuncties, waardoor je diepere zwartwaardes krijgt dan andere lcd-schermen.
 

QLED (Quantum Dot LED)

QLED-technologie gebruikt een blauwe achtergrondverlichting, samen met een extra filterlaag met minuscule pixels van 2 tot 10 nanometer. Kleuren kunnen op deze manier preciezer weergegeven worden. Elke fabrikant heeft zijn eigen benaming voor deze nieuwe technologie: “Triluminos” van Sony, “Quantum Dot Display” van Samsung of “Nanokristallen” van LG.

De televisies zijn helderder, gedetailleerder en geven een rijkere en natuurlijkere kleurweergave weer dan de gemiddelde lcd -tv’s door de nanopartikels. Het contrast is wel nog steeds lager dan OLED-schermen. Ook behoren ze tot het duurdere segment van de grote tv-fabrikanten en is niet iedereen fan.

NanoCell van LG

NanoCell is de merkeigen naam van LG voor lcd tv's die gebruikmaken van nanopartikels om betere kleuren te verkrijgen. Het werkt op dezelfde manier als QLED, maar er is een extra licht absorberend materiaal gebruikt die de golflengten tussen de groene en rode kleurenfilters blokkeert. Hierdoor krijg je “bleeding” van het rode licht in het groene en omgekeerd. Je krijgt zuivere rode en groene kleuren op je scherm te zien. Je ervaart geen vervagende kleuren bij je kijkervaring. Het beeld is beter dan bij een gewone lcd omdat de overbodige tinten weggefiltert zijn.

QNED

QNED is de laatste nieuwe schermtechnologie van LG en is een combinatie van QLED en NanoCell. Voor de achtergrondverlichting gebruikt LG mini-leds. Zo proberen ze de verschillende zones in het scherm beter te controleren en diepere zwartniveaus te creëren. Dat gebeurt met bijna 30 000 leds.
De QNED-panelen bestaan uit rgb-subpixels (rood, groen, blauw). Elke subpixel gebruikt een andere manier van filteren. 
  • De mini-leds zijn blauw, dus de kleur blauw wordt zonder filter doorgestuurd. 
  • Voor de kleur groen wordt het licht van de blauwe mini-led door een quantum dot-laag gestuurd om het groen te maken. 
  • Voor de kleur rood wordt het licht van de blauwe mini-led door een nanocel-laag gestuurd om het rood te maken.

OLED (Organische Licht Emitterende Diode)

Vandaag maakt bijna elke fabrikant OLED-tv's. De panels van andere fabrikanten zijn altijd van LG, behalve bij Samsung. Zij maken hun eigen panelen.
OLED schermen bestaan uit leds die zelf licht produceren, waardoor er geen achtergrondverlichting nodig is. Hierdoor krijg je een betere kijkhoek en helderheid. Als een deel van het beeld zwart wordt, dan gaan de leds in dat gedeelte uit. Zo verkrijg je een beter contrast. Deze technologie zorgt ervoor dat OLED-tv’s minder verbruiken. Een groot nadeel is wel dat als je vaak naar dezelfde televisiekanalen kijkt, dan kan het logo ervan inbranden in de linker-of rechterbovenhoek.

Ben je op zoek naar een televisie? In onze vergelijker kan je filteren op basis van de technologie dat gebruikt is, de resolutie en meer. Neem zeker eens een kijkje in de winkel en bekijk wat jij aangenaam vindt om naar te kijken.