Dossier

Wat is het verschil tussen resolutie en pixeldichtheid?

23 juli 2019
het verschil

In het domein van foto en video kom je een kluwen van technische termen tegen. Ken jij bijvoorbeeld het verschil tussen resolutie en pixeldichtheid? Elk wijzen ze op een ander kenmerk van een beeld, of dat nu op je fototoestel of televisiescherm verschijnt.

Resolutie

De resolutie van een beeld geeft aan hoeveel pixels dat beeld telt. Ze wordt vaak uitgedrukt als het aantal pixels in de breedte x het aantal pixels in de hoogte.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van de meest voorkomende resoluties voor televisies met een beeldverhouding van 16:9 (het meest gebruikte formaat):

  • HD: 1366 x 768
  • Full HD: 1920 x 1080
  • 4K UHD: 3840 x 2160
  • 8K: 7680 x 4320

Merk op dat een resolutie van 4K vier keer meer pixels telt dan Full HD: twee keer meer in de breedte en twee keer meer in de hoogte. 

De resolutie van een beeld is een belangrijk criterium: hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels het beeld bevat en dus hoe meer details je kunt zien. Let er bij een televisie wel steeds op dat de bron van het beeld of de video (blu-rayspeler, tv-decoder enz.) dezelfde resolutie heeft als het scherm (de televisie).

Pixeldichtheid

Deze term verwijst naar de dichtheid van het aantal pixels, d.w.z. het aantal pixels per lengte-eenheid. Bij televisieschermen geldt dat het menselijke oog vanaf een bepaalde pixeldichtheid niet langer in staat is een verschil op te merken. Natuurlijk hangt alles af van de kijkafstand: hoe dichter we ons bij een beeld bevinden, hoe hoger de maximale dichtheid die we kunnen onderscheiden. Hoe verder weg we zijn, hoe minder we die dichtheid kunnen zien.

Net daarom heeft het helemaal geen zin dat een televisie met een kleine diagonaal (minder dan 40 inch) een 4K-resolutie heeft: op een gewone kijkafstand van bijvoorbeeld 2,5 of 3 meter zal je nooit het verschil opmerken met een Full HD-televisiebeeld. Maar hoe groter het scherm, hoe meer een hoge resolutie zoals 4K gerechtvaardigd is.

Bij foto's wordt het belang van de pixeldichtheid duidelijk als je de foto afdrukt. Ook hier geldt: hoe groter het afdrukformaat, hoe belangrijker een hoge dichtheid is om een scherp resultaat te verkrijgen. Als een foto 24 miljoen pixels telt (6000 x 4000) en wordt afgedrukt op een blad van 30 x 20 inch, zal de pixeldichtheid 200 dpi (“dots per inch” of punten per inch) bedragen. Als we dezelfde foto daarentegen afdrukken in een formaat dat twee keer zo groot is, zal de pixeldichtheid twee keer zo klein zijn.