Nieuws

Toestellen aangekocht via “grijze import” zijn vaak goedkoper en – bijna – net zo betrouwbaar

03 december 2020

Een elektrisch toestel, zoals een tv, is soms goedkoper als je het online koopt bij een handelaar die werkt met distributeurs uit een EU-land buiten de Benelux. Het is een legale praktijk die “grijze import” wordt genoemd, maar de producten wijken doorgaans een beetje af van de lokale standaard. We onderzochten waar je op moet letten bij grijze import.

Wat is grijze import?

In onze eigen koopwijzer voor televisies zien we bij verschillende modellen dat je ze tegen de goedkoopste prijs kunt vinden bij een webshop genaamd “El-Vidas.nl”. Die webshop biedt modellen aan afkomstig van distributeurs uit EU-landen buiten de Benelux. Dat is interessanter voor die verkopers – en uiteindelijk ook voor consumenten – omdat die modellen goedkoper zijn, ook voor handelaren.

Officiële verkopers zoals LG, Philips, Sony, Samsung en andere bieden alleen toestellen aan via distributeurs binnen de Benelux, voornamelijk omdat dat een garantie inhoudt dat de toestellen volledig aangepast zijn aan de diensten van lokale telecomoperatoren. Dat is bij grijze import-toestellen niet zo. Wij simuleerden een aankoop van een tv bij El-Vidas om na te gaan hoe ze zelf communiceren over grijze import-modellen.

Pas na betaling duidelijkheid bij El-Vidas

We zien dat El-Vidas op zijn website duidelijk aangeeft dat ze met Europese modellen werken – maar niet uitsluitend – en dus aan grijze import doen. In een disclaimer garanderen ze dat die toestellen 100 % geschikt zijn voor de Nederlandse markt en dat de garantietermijn van twee jaar evengoed geldt. Je hebt ook recht op 30 dagen om het toestel terug te sturen. Dat moet je wel op eigen kosten doen.


Disclaimer op de website van El-Vidas

We merkten daarentegen dat je pas na betaling kunt weten of je een Europees model zult krijgen of een model uit de Benelux. Dat zie je aan de cijfer-en-lettercode in de naam van het toestel. Bijvoorbeeld als je een Samsung QE55Q95TALXXN wilt kopen, dan zie je aan de laatste vier letters – LXXN – dat het een model uit de Benelux is. El-Vidas toont die laatste vier letters in de naam niet op zijn website. Ze maken wel duidelijk op hun website dat hun toestellen zowel van distributeurs uit de Benelux als uit Europa komen. Pas na betaling zie je of het om een toestel uit de Benelux gaat of om een Europees model.

Toestel niet gecertifieerd door lokale operatoren

Een mogelijk probleem met een toestel via een EU-distributeur buiten de Benelux is dat de televisie niet is aangepast aan de diensten van lokale operatoren zoals Proximus, Telenet of VOO omdat ze niet door die operatoren zijn getest en gecertifieerd. Dat uit zich vooral in problemen met de CI+-modules. Er zit ook vaak geen Nederlandse handleiding bij al kun je wel altijd een digitale versie van de handleiding in het Nederlands krijgen. Internationale streamingdiensten als Netflix en Disney+ werken daarentegen zonder problemen.

De mening van onze juristen en onderzoekers

Het antwoord van onze experts op belangrijke juridische vragen en verdere conclusies van ons onderzoeksteam bieden je meer inzicht in het fenomeen grijze import. Je vindt ze op de volgende pagina.