Persbericht

Prijsverhogingen in januari 2022 bij Orange en Proximus

06 december 2021

Op 1 januari zal Proximus opnieuw de tarieven van een hele reeks van haar bundels en tarieven verhogen. De telecomoperator staat hier niet alleen mee: voor het eerst sinds de lancering van zijn LOVE-bundels voert ook Orange een prijsverhoging door en dit vanaf 17 januari. Test Aankoop vreest verdere prijsstijgingen in de nabije toekomst en richt zijn hoop op de komst van een vierde speler en gunstige toetredingsvoorwaarden tot de kabel.

Vooral (oude) bundels duurder

 

Volgens Test Aankoop is de prijsstijging van de ‘oude’ bundels bij Proximus erop gericht de Familus, Minimus en Tuttimus-klanten richting de nieuwe Flex-bundels te pushen en dit via verhogingen variërend van € 1 tot € 1,5 afhankelijk van de bundel of het tarief. Ook Orange zal vanaf de maand januari hogere prijzen toepassen voor de LOVE-bundels: deze met vast internet worden € 2 per maand duurder, zij met vast internet en digitale televisie € 3 per maand. Op die manier zal de Love Trio Bundel met Go Plus en vaste telefonie € 78 per maand gaan kosten.  Dit terwijl de goedkoopste all-in bundel bij concurrent Proximus € 85,99 per maand kost. Een vergelijkbaar product bij die andere grootmacht, Telenet, noteert aan € 86 per maand. Hiermee wordt Orange dan wel duurder, het blijft nog steeds goedkoper dan Proximus en Telenet, zegt Test Aankoop. “De jaarlijkse prijsverhogingen bij Proximu, Telenet en VOO zijn we ondertussen tegen wil en dank gewoon geworden, maar dat ook Orange nu met een prijsverhoging aan komt draven is enigszins verrassend. Zij hebben zich namelijk sinds hun lancering de rol als uitdager toebedeeld en bekritiseerden reeds meermaals de strategie van andere spelers zoals Proximus en Telenet om hun prijzen jaar na jaar te verhogen”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.  

 

Overname VOO

 

Orange voelt zich naar eigen zeggen genoodzaakt om deze prijsstijging door te voeren in het licht van de stijgende huurkosten die zij vanaf 1 januari 2022 moeten betalen aan Telenet en VOO om gebruik te maken van hun respectievelijke netwerken. Volgens Test Aankoop echter, verlaat Orange de rol als “pure” challenger en wenst het een andere weg in te slaan. De consumentenorganisatie ziet in de overname van VOO een manier voor de Franse multinational om haar voetafdruk binnen het Belgische telecomlandschap aanzienlijk te vergroten maar vreest dat deze démarche niet voor goedkopere prijzen voor de consument zal zorgen maar eerder garant zal staan voor jaarlijkse prijsverhogingen in navolging van de duopolisten, Proximus en Telenet.   

 

5G

 

De voorwaarden voor de 5G-veiling werden eind vorige maand vastgelegd, waardoor voor het begin van de zomer 2022 de 5G-veiling kan plaatsvinden. Test Aankoop sprak zich reeds meermaals uit als voorstander van het vrijhouden van spectrum voor een mogelijke vierde netwerkoperator en is tevreden dat dit in het finale akkoord werd behouden.   De grote vraag blijft nu of er effectief een extra netwerkoperator zich kandidaat zal stellen om zich te begeven op de consumentenmarkt en of die de handschoen zal durven opnemen tegen de almacht van de grote operatoren.  De verbruikersorganisatie wijst ook op het belang van de herziening van de groothandelstarieven die de toegangsvoorwaarden voor de kabelnetwerken bepalen en in 2023 zullen worden vastgelegd. Voor Test Aankoop zijn betaalbare toetredingsvoorwaarden de enige mogelijkheden om op korte termijn de concurrentie op de Belgische telecommarkt aan te scherpen en bijgevolg voor lagere prijzen voor de consument te zorgen. In tijden dat de maandelijkse kosten van onze gezinnen steeds duurder worden, moet de telecomfactuur een stuk goedkoper”, maakt de organisatie zich sterk.  

Accès presse

Pour avoir accès à tous les contenus en tant que journaliste, nous vous demandons de nous envoyer un e-mail.