Persbericht

Telecomprijzen in Europa: België blijft duur

24 juni 2021

Bellen, surfen en televisiekijken, het is in ons een land een stuk duurder dan in heel wat andere Europese landen. Tot die conclusie komt Test Aankoop na analyse van de prijzen van internet only, 3Play en 4Play-pakketten in acht landen. Zo liggen de prijzen voor internetabonnementen in Portugal tot wel 87% lager en zijn 3Play-bundels in Frankrijk gemiddeld zo’n 59% goedkoper. Hoewel de komst van Youfone op de Belgische markt mogelijk enige verlichting zal brengen, dringt de consumentenorganisatie eens te meer aan op meer concurrentie op de telecommarkt.

Test aankoop raadt consumenten aan zo goed mogelijk te vergelijken en gebruik te maken van zijn gratis prijsvergelijker via https://www.test-aankoop.be/hightech/telecom

 

Internet Only

In België is telecommunicatie peperduur. Tot die vaststelling komt Test Aankoop na analyse van prijzen voor ‘internet only' - abonnementen, 3Play en 4Play-paketten. De consumentenorganisatie constateerde dat op het net surfen in onze buurlanden gemiddeld zo’n 30% goedkoper is. Opvallend hierbij is dat de aanbieders in de ons omringende landen hierbij promoties tot wel 50% toepassen en dit voor lange periodes gaande van 6 tot 12 maanden.  In België zien operatoren eerder brood in promoties op bundels dan op ‘internet only' - abonnementen. “Jammer want het is net dit segment dat door thuiswerk en populaire streamingdiensten de komende jaren enkel nog verder zal groeien”, klinkt het bij Test Aankoop.  Uit de vergelijking van de consumentenorganisatie blijkt dat de goedkoopste ‘internet only' - abonnementen te vinden zijn in Portugal, dat tot wel 87% goedkoper is dan ons land.

 

3play (internet, tv en vaste telefonie)

Het aantal aanbieders voor 3play-bundels valt in België terug tot vijf operatoren. De gemiddelde kostprijs voor internet, tv en telefonie in één pakket bedraagt in België € 73 per maand, een stuk duurder dan in onze buurlanden, het Verenigd Koninkrijk en een aantal Zuid-Europese landen zoals Spanje en Italië. In Duitsland kost een 3Play-pakket gemiddeld zo’n 32% minder, in Frankrijk is dat maar liefst 59%. De redenen hiervoor zijn de hogere en langere kortingen die operatoren aanbieden en de aanwezigheid van meer concurrentie op de markt, stipt Test Aankoop aan.

 

All-In bundels voor het hele gezin

Voor wat betreft de 4Play-pakketten, maakte Test Aankoop een onderscheid tussen all-in bundels met 2 en met 4 simkaarten. De gemiddelde prijs per maand in België ligt op € 98 (2 simkaarten) en € 127 (4 simkaarten). Een stuk meer dan in de meeste Europese landen maar in dit segment valt het op dat ook Nederland en Duitsland zelfs nog enkele euro’s duurder zijn dan België. Al moet er wel aan toegevoegd worden, dat gebundelde aanbiedingen met 4 diensten niet populair zijn bij onze oosterburen, zegt Test Aankoop. De goedkoopste gemiddelde kostprijs vond de verbruikersorganisatie terug in Italië, Frankrijk en Spanje. Italië kwam als goedkoopste uit de bus.  

 

Youfone

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse operator Youfone aan dat ze hun telecomdiensten ook in België zouden aanbieden. Youfone krijgt hiervoor toegang tot het vaste en mobiele netwerk van Proximus. De van oorsprong Rotterdamse aanbieders besliste bij de lancering in mei om voorlopig enkel mobiele abonnementen aan te bieden en dus nog geen vast internet of bundels.

Dankzij onze internationale studie konden wij vaststellen dat Youfone in Nederland een zeer concurrentiële plaats inneemt op de bundelmarkt. Zo’n aanbieder kan de concurrentie in België absoluut gebruiken”, aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. “Daarnaast maakte Cegeka/Citymesh onlangs bekend dat zij zich officieel kandidaat stellen om de 4e netwerkoperator te worden in het kader van de veiling van de 5G-frequenties in België. Vooral de bundelmarkt zit geblokkeerd: een 4e speler die vanuit een mobiele aanwezigheid ook de kabel zou bedienen lijkt ons noodzakelijk met het oog op lagere prijzen voor de consument”, voegt hij eraan toe.

 

Facebook live

Omdat het voor consumenten niet eenvoudig is om te besparen op de weinig competitieve Belgische telecommarkt, organiseert Test Aankoop op vrijdag 25 juni om 12u een Facebook-Live-sessie op zijn Facebookpagina die gebruikers de mogelijkheid om vragen te stellen aan de expert van de consumentenorganisatie.