Nieuws

Vragen over je alweer stijgende telecomfactuur? Volg onze Facebook Live-sessie

01 oktober 2020

Telenet en VOO verhogen deze maand een hele reeks van hun abonnementskosten en tarieven voor digitale televisie, internet, mobiele en vaste telefonie. Ben je de opeenstapeling van prijsverhogingen beu en zit je met een hoop vragen over wat je precies kan doen? Volg dan onze Facebook Live-sessie op dinsdag 6 oktober om 12 uur. Jij stelt mee de vragen en wij beantwoorden ze.

Vanaf 1 oktober stijgen de prijzen van VOO’s ‘oude’ bundels en tarieven (die niet beschikbaar zijn voor nieuwe klanten) met 1 tot 2 euro per maand. Een veel toegepaste strategie om nieuwe tarieven en abonnementen aantrekkelijker te maken. Vanaf 25 oktober volgt Telenet met een prijsverhoging van 1 tot 2 euro voor zijn abonnementen. Telenet schaart zich daarbij achter de inflatie van 1,05%. 

We blijven vaststellen dat de prijzen jaar na jaar worden verhoogd door Proximus, Telenet en VOO. Voor een standaardpakket 3play blijkt zelfs dat die verhoging sinds 2014 gemiddeld 21% bedroeg voor de drie grote operatoren. Bij lowcost-operator Scarlet en marktuitdager Orange zien we nauwelijks een stijging van gemiddeld 3% over een periode van 7 jaar.

Ben je klaar met die tariefverhogingen en wens je te switchen, dan zit je waarschijnlijk met een heleboel vragen over wat je mogelijkheden precies zijn en hoe je kan besparen op je telecomfactuur. Op dinsdag 6 oktober organiseerden we daarom een Facebook Live-sessie waarin we dieper ingingen op dat soort vragen. De registratie daarvan kun je nog steeds bekijken.

Onderstaande opties zullen dan zeker verder besproken worden:

1. “Ik heb het volledig gehad met mijn telecomoperator, ik wil nu veranderen.”

Ben je de opeenstapeling van prijsverhogingen beu, dan is een switch tussen 1 van 3 grote operatoren niet raadzaam. De kans is namelijk zeer reëel dat je volgend jaar dan opnieuw met een prijsverhoging zult geconfronteerd worden. Kan je je gading vinden in de tarieven en pakketten die Orange of Scarlet voorstellen, dan ben je daar alvast een pak geruster en kan je meer dan waarschijnlijk ook extra besparen op je telecomfactuur.

2. “Ik wil wel veranderen, maar ben best tevreden over de kwaliteit van mijn huidige diensten en wil geen risico’s nemen door te switchen.”

Belgen zijn nu eenmaal trouwe telecomklanten, die niet zomaar willen overschakelen naar iets onzekers. Toch loont het de moeite om eens elders te gaan kijken. Ben je vertrouwd met het Telenet-netwerk, weet dan dat Orange het Telenet-netwerk gebruikt om zijn diensten aan te bieden. De gebruikerservaring van bijvoorbeeld de internetverbinding zou dan ook niet veel mogen verschillen. Bovendien blijkt uit onze jaarlijkse tevredenheidsscores dat onze leden doorgaans meer tevreden zijn over hun internetverbinding bij kleine spelers dan bij de grote operatoren. 

3. “Switchen van operator lijkt mij veel te omslachtig, ik bespaar mij liever die moeite dan de euro’s.”

Switchen van operator boezemt consumenten nog steeds angst in omdat ze vrezen voor diverse obstakels als de kans op dubbele facturatie gedurende één of meerdere maanden, miscommunicatie tussen operatoren, vroegtijdig afsluiten van verbindingen enz. Nochtans is het switchproces sinds een paar jaar administratief vereenvoudigd, waardoor je je enkel nog moet richten tot de nieuwe operator van jouw keuze. Die regelt vervolgens alles met je vorige operator. Indien er zich dan toch nog problemen voordoen, kan je je als klant beroepen op een vergoeding. De Easy Switch-procedure werkt aan de hand van een Easy Switch ID, wat je op iedere telecomfactuur kan terugvinden. Deze ID communiceer je dan aan de nieuwe operator bij je switch-aanvraag.