Nieuws

Telecomprijzen in Europa: België blijft duur

24 juni 2021

Bellen, surfen en televisiekijken blijkt in ons een land een stuk duurder dan in de rest van Europa. Hoewel de komst van Youfone op de Belgische markt mogelijk enige verlichting zal brengen, dringen we eens te meer aan op meer concurrentie op de telecommarkt.

Telecommunicatie is in België peperduur. Tot die conclusie zijn we gekomen na een analyse van prijzen voor internet only-abbonementen, 3Play- en 4Play-pakketten. 

Basispakket met alleen internet

In onze Europese buurlanden is op het internet surfen gemiddeld 30% goedkoper. Opvallend hierbij is dat de aanbieders in omringende landen hierbij promoties tot wel 50% toepassen en dit voor langere periodes, van 6 tot 12 maanden. De goedkoopste internet only-abonnementen vind je in Portugal, die tot wel 87% goedkoper kunnen zijn dan in ons land. In België zien operatoren eerder brood in promoties op bundels dan op internet only-abonnementen.

Beweeg de muis over de grafiek om de prijzen in elk land te zien.

Ga naar prijsvergelijker telecom

3play: Internet, tv en vaste telefonie

De gemiddelde kostprijs voor internet, tv en telefonie in één pakket bedraagt in België € 73 per maand. Dat is een stuk duurder dan in onze buurlanden, zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. In Duitsland kost een 3Play-pakket gemiddeld zo’n 32% minder. In Frankrijk is dat maar liefst 59%. De redenen hiervoor zijn de hogere en langere kortingen die operatoren aanbieden en de aanwezigheid van meer concurrentie op de markt. In België valt het aantal aanbieders voor 3play-bundels terug tot vijf operatoren.

Beweeg de muis over de grafiek om de prijzen in elk land te zien.

Ga naar prijsvergelijker telecom

4Play: All-In bundels voor het hele gezin

Voor wat betreft de 4Play-pakketten, maakten we een onderscheid tussen all-in bundels met 2 en met 4 simkaarten. De gemiddelde prijs per maand in België ligt voor 2 simkaarten op € 98 en voor 4 simkaarten op € 127. Een stuk meer dan in de meeste Europese landen. De goedkoopste gemiddelde kostprijs vonden we terug in Italië, Frankrijk en Spanje. Italië kwam als goedkoopste uit de bus. In dit segment valt het overigens wel op dat Nederland en Duitsland enkele euro’s duurder zijn dan België. Al moet er wel aan toegevoegd worden dat gebundelde aanbiedingen met 4 diensten niet populair zijn bij onze oosterburen. 

Beweeg de muis over de grafiek om de prijzen in elk land te zien.

Ga naar prijsvergelijker telecom

Beweeg de muis over de grafiek om de prijzen in elk land te zien.

Ga naar prijsvergelijker telecom

Youfone

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse operator Youfone aan dat ze hun telecomdiensten ook in België zouden aanbieden. Youfone krijgt hiervoor toegang tot het vaste en mobiele netwerk van Proximus. De van oorsprong Rotterdamse aanbieders besliste bij de lancering in mei om voorlopig enkel mobiele abonnementen aan te bieden en dus nog geen vast internet of bundels. 

“Dankzij onze internationale studie konden wij vaststellen dat Youfone in Nederland een zeer concurrentiële plaats inneemt op de bundelmarkt. Zo’n aanbieder kan de concurrentie in België absoluut gebruiken”, aldus onze woordvoerder Simon November. 

“Daarnaast maakte Cegeka/Citymesh onlangs bekend dat zij zich officieel kandidaat stellen om de 4e netwerkoperator te worden in het kader van de veiling van de 5G-frequenties in België. Ook de bundelmarkt kan door zo’n 4e netwerkoperator wel eens sterk door elkaar worden geschud. Voor ons een belangrijke bezorgdheid met het oog op lagere prijzen voor de consument”, voegt hij eraan toe. 

Facebook Live-sessie

Onze woordvoerder Simon November en Telecom expert Kristof Van Ostaede beantwoorden al jullie vragen rond telecom tijdens onze Facebook Live-sessie van 25 juni 2021.

 

 

Doe zelf de test!

 
 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

4 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/09/2021

Voor wie zoals ik geen mobiel internet gebruikt is Youfone een zeer goedkope GSM aanbieder.Ik betaal 10€ voor 500MB en onbeperkt bellen +sms.Vroeger betaalde ik 15€ bij Mobile Vikings,kreeg wel 5GBdie ik nooit gebruikte.
Mijn internetabonnement heb ik via de Flybox 4G van Orange je betaalt 20€ voor 150GB ,als volgt verdeeld:100GB voor daluren(18-06U),35GB voor piekuren(6-18U) en 15GB vrij te gebruiken wanneer 1 van de 2 opgegeven volume opgebruikt is.De download snelheid ligt vaak boven 50 MB en upload boven 40MB,met een contract van 12 maanden krijg je de modem voor 39€.Vermits je met een Simkaart werkt is er geen installatiekost.
Vroeger betaalde ik 27€50 voor Proximus Start met maar 100GB download volume.De modem heb ik na 6 maanden al terug verdiend.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2021
, Gereageerd:

Dag Hubert, bedankt voor je post. Voor een profiel met onbeperkt bellen en minimum 10 GB mobiele data bijvoorbeeld zijn Orange, Proximus en Telenet gemiddeld € 10 duurder per maand dan Youfone. 

Wie zelf een berekening wil maken om te weten te komen bij welke provider je het meeste voordeel doet, kan terecht in onze module via volgende link:  https://www.test-aankoop.be/hightech/telecom/module/tarieven-telefoon-internet-tv-en-mobiel?mobileorfixserviceselection  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

Monopolie van Telenet en Proximus wordt door enkele politici in stand gehouden, schandalig! Waarom hebben we eigenlijk een zeer duur EU-apparaat, hier valt nu iets concreet overeen te komen tussen EU-landen … waarom kunnen we geen abonnement onderschrijven in het buitenland ??? Probleem opgelost.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021

Zolang alles via de 2 kabels van Proximus en Telenet moet gaan mogen er nog 20 operatoren bij komen de prijzen zullen niet veel zakken.