Nieuws

Belgisch voetbal kijken op tv wordt duurder

28 augustus 2023
tv voetbal kijken

Eleven Sports, de rechtenhouder van de Jupiler Pro League, is overgenomen door concurrent DAZN. Dit internationale entertainmentbedrijf wil zich opwerpen als de ‘Netflix voor de sport’. Het huidige voetbalseizoen wordt nog een overgangsjaar, maar wat vast staat is dat de prijzen zullen stijgen. Ontdek waar je wat betaalt en welke content je ervoor krijgt.

Eleven Sports stopt eind 2023

Bestaande klanten van Eleven Sports kunnen nog tot het einde van het jaar genieten van hun abonnementen aan de bestaande voorwaarden. Nadien moeten ze overstappen op DAZN, als ze verder willen blijven kijken.

De huidige Pro League jaarpas bij Eleven Sports kostte € 12,99 per maand of € 129 als je meteen koos voor een heel jaar. In juni en juli zijn er weinig of geen wedstrijden, maar een jaarabonnement bij Eleven Sports met 10 maanden voetbal kijken was dan nog voordeliger dan wanneer je telkens per maand zou betalen en ook 10 maanden geabonneerd zou blijven. Bij DAZN is dat niet meer zo.

DAZN tot € 144 duurder per jaar

Nieuwe klanten kunnen een jaarabonnement nemen en er voor kiezen om het in schijven van 12 maanden te betalen of het in één keer te betalen. Betaal je een jaarabonnement in schijven, dan betaal je 12 x € 14,99 = € 179,88. Betaal je een jaarabonnement in één keer, dan betaal je € 178,99.

Maar als je een maandabonnement neemt, waarbij je elke maand gratis kan opzeggen, dan betaal je € 24,99 per maand. Als je betaalt voor tien maanden per jaar (in juni en juli is er weinig of geen voetbal) dan betaal je jaarlijks € 249,90. Dat is € 70 euro meer dan het jaarabonnement.

Wij vinden dat het verschil tussen de maand- en jaarpas van het nieuwe ‘Eleven on DAZN’-aanbod  buitensporig hoog is. Maar hier speelt gewoon de contractuele vrijheid. Er is geen regel zoals in de telecomwet die dit verbiedt. Want streamingsdiensten vallen onder het Wetboek van Economisch Recht (WER) en Digital Services Act, niet onder de telecomwet. Volgens die laatste moet je kosteloos kunnen opzeggen na 6 maanden. 

De ‘Eleven on DAZN’ jaarpassen worden overigens automatisch verlengd, waarbij je na de eerste 12 maanden contract wel maandelijks kunt opzeggen zolang je een opzegtermijn van 30 dagen respecteert. 

Wat is het sport-aanbod van DAZN?

Naast wedstrijden uit de Pro League, krijg je met de pas DAZN Pro League ook toegang tot wedstrijden uit de Challenger Pro League (de vroegere 2e klasse), het beste uit de Lotto Super League (vrouwen 1e nationale), UEFA Women’s Champions League en een aantal gevechtsporten.

Verder kan je ook kiezen voor de pas DAZN Total aan € 18,99 waarbij je naast alles van de DAZN Pro League ook nog toegang krijgt tot live wedstrijden uit buitenlandse topcompetities zoals LaLiga en de Bundesliga en het beste uit de NBA en NFL. De duurste pas is de DAZN Total + Play Sports, daarbij heb je voor € 23,99 ook nog eens toegang tot alle Play Sports kanalen waardoor je ook live wedstrijden uit de Premier League en alle Formule 1-races kan kijken.

Telecomoperatoren: voetbal voorlopig enkel duurder bij Telenet

Voorlopig heeft enkel Telenet zijn prijs aangepast (€ 2 duurder per maand). Maar de rest zal ongetwijfeld volgen begin 2024, wanneer de nieuwe prijzenpolitiek van DAZN ook geldt voor bestaande klanten. 

DZAN blijft beschikbaar via alle telecomoperatoren (Orange, Proximus, Telenet, TV Vlaanderen en VOO). DAZN wil op korte termijn ook een eigen applicatie hebben op de platformen van de operatoren, zoals dat nu al het geval is voor Netflix, Disney+ enz.

Wat betaal je voor sport bij Telenet?

Bij Telenet heb je een Play Sports abonnement vanaf € 21,95 per maand. Hoe minder diensten je afneemt bij Telenet hoe duurder dit abonnement kan uitvallen. De grote uithangenborden van Play Sports zijn naast de Pro League wedstrijden, het beste uit de Premier League en Formule 1. 

Wat betaal je bij de andere operatoren en wat krijg je ervoor in de plaats?

  • Orange Football: voor € 10,99 per maand krijg je toegang tot wedstrijden uit onder andere de Pro League, buitenlandse competities (LaLiga, Bundesliga, etc.) en het beste uit de NBA en NFL.
  • Proximus Pickx Sports: voor € 16,99 per maand krijg je toegang tot wedstrijden uit onder andere de Pro League, buitenlandse competities (LaLiga, Bundesliga, etc.) en exclusief alle wedstrijden uit de UEFA Champions League. Verder heb je toegang tot wedstrijden uit het basketbal (BNXT-League, NBA) en alle Grand Slams uit het tennis.
  • VOOSport: vanaf € 5 per maand heb je toegang tot wedstrijden uit de Pro League, Challenger Pro League en de Super Lotto League. Voo Biedt ook nog VOOSport World aan voor € 17 per maand waarbij je toegang krijgt tot buitenlandse voetbalcompetities en andere sporten zoals NBA, NFL en golf.
  • TV Vlaanderen: bij de TV-pakken Basic en Basic+ zitten de Eleven Sports kanalen inbegrepen in je abonnementsprijs. Via die kanalen heb je toegang tot wedstrijden uit onder andere de Pro League, buitenlandse competities (LaLiga, Bundesliga, etc.) en wedstrijden uit de NBA en NFL. Kies je voor televisie via satelliet dan betaal je € 22,90 tot € 28,90 per maand. Kijk je televisie via APP TV dan betaal je € 14,95 tot € 19,95 per maand.

Conclusie: welk abonnement moet ik nemen?

We raden consumenten van content-abonnementen aan om enkel geabonneerd te blijven op de diensten die ze meermaals per week gebruiken. Anders verlies je sowieso geld. 

Wil je enkel jouw favoriete Belgische voetbalclub volgen? Dan is voorlopig Orange Football aan € 10,99 het goedkoopste. Wil je niet van operator veranderen alleen maar voor jouw voetbalpakket, dan kom je sowieso bij Eleven on DAZN uit.

Wat als ik geen voetbal kijk?

Ben je niet geïnteresseerd in voetbal of sport, maar meer fan van films en series? Neem dan ook kijkje in ons dossier video streaming en vindt het abonnement dat het beste aan jouw behoeften voldoet.

Welke streamingdienst past bij jou?