Nieuws

HP-printers onveilig: check voor updates

24 januari 2023
HP printer die niet veilig is voor hackers

Bepaalde HP-printers blijken kwetsbaar te zijn voor hackers. Ons advies: check of je printer up-to-date en dus beschermd is. Zo doe je dat.

Sommige printers van HP kunnen een beveiligingsprobleem hebben waardoor iemand de controle over het apparaat kan overnemen en ervoor kan zorgen dat het verkeerde handelingen verricht, zoals schadelijke code uitvoeren. Dit kan de printer slechter doen werken of zelfs gevoelige informatie doen lekken.

Heb je een HP-printer, dan ga je via onderstaande stappen best na of belangrijke veiligheidsupdates geïnstalleerd zijn.

Is mijn HP-printer up-to-date?

Zo ga je na of je HP-printer over de laatste veiligheidsupdates beschikt:

  1. Noteer het productnummer van je printer. Je vindt dit aan de achterkant van het toestel. Een van de getroffen printers waarover wij beschikken is bijvoorbeeld de Deskjet 2710e met productnummer “5AR83”.
  2. Ga naar deze website van HP en vouw onder “affected products” de categorie van je printer uit. Voor de meeste consumenten zal dit “HP LaserJet, Laserjet Pro printers” of “HP DeskJet, ENVY, OfficeJet, Smart Tank printers” zijn. 
  3. Zoek aan de hand van je productnummer de firmware-versie op.
  4. Controleer op je toestel of de huidige firware versie hoger is dan deze uit de tabel.

Staat je printer niet in de lijst, dan is deze kwetsbaarheid nog niet vastgesteld bij je toestel.

  • Heeft je printer een scherm, dan vind je de huidige firmware-versie ergens in het menu.
  • HP-printers zonder scherm (zoals de Deskjet 2710e) hebben een fysieke “i”-knop. Hiermee kan je de informatiepagina afdrukken. Op die pagina vind je de firmware-versie terug.

Hoe update ik mijn HP-printer?

Download de printerfirmware van de website van HP en voer het gedownloade bestand uit. Let goed op dat je het bestand downloadt dat geschikt is voor het besturingssysteem van je computer (Windows of macOS).

Wat kan ik nog doen om mijn printer te beschermen tegen hackers?

Naast updates installeren, kan je nog een paar dingen doen om je printer en andere apparaten in je thuisnetwerk te beschermen. Bijvoorbeeld de machtigingen van je printer-app controleren. Hoe je dit doet en andere tips lees je bij onze aanbevelingen om je printer veilig te stellen.

Werken mijn inktcartridges nog na deze update?

De kans bestaat dat je inktcartridges niet meer zullen werken. HP (via de HP Dynamic Security-technologie) en andere fabrikanten hebben in het verleden updates misbruikt om inktpatronen van andere merken te blokkeren. Ook originele patronen zouden geblokkeerd kunnen worden.

Merk je op dat je printer niet meer wil afdrukken na de update? Misschien kan je beroep doen op de wettelijke garantie. De verkoper is verplicht om je binnen een redelijke termijn software- en beveiligingsupdates te verstrekken en je hierover correct te informeren. De printer zou ten minste op hetzelfde niveau moeten blijven functioneren als op het moment van aankoop.  Indien dit na de update niet meer het geval is, moet je eerst de verkoper daarvan op de hoogte brengen. Dit zo snel mogelijk, binnen twee maanden na de vaststelling van het gebrek. Meer over de garantie op digitale producten.

Weet trouwens dat je nog tot 6 maart 2023 een schadevergoeding kan claimen voor eerdere update-problemen met bepaalde HP-printers. Meer informatie over onze actie tegen HP lees je hier.

Welke printer kiezen?

Ben je op zoek naar een printer, dan kan onze koopwijzer helpen. Je vindt er de testresultaten van ruim 190 printers.

Vind de beste printer