Claim je compensatie van HP

Werkte je HP-printer niet met vervangende inktpatronen? Claim hier je schadevergoeding.

Werkte je printer niet met vervangende inktpatronen nadat HP zijn Dynamic Securitytechnologie geïnstalleerd had? Dan kom je misschien wel in in aanmerking voor schadeloosstelling. Check hier de voorwaarden van de minnelijke schikking tussen Test Aankoop en HP. 

De Dynamic Securitytechnologie die werd aangebracht op bepaalde HP-printers, zorgde dat de printers niet meer werkten als de gebruikers bepaalde vervangende (niet-HP) inktcartridges in het toestel staken. Test Aankoop en Euroconsumers hebben altijd gezegd dat HP zijn gebruikers daar onvoldoende over geïnformeerd had. 

Op 31 mei 2022 troffen Euroconsumers en HP Inc. een minnelijke schikking in het dossier. De partijen hebben besloten geen verdere gerechtelijke stappen te ondernemen. Als gevolg van die minnelijke schikking kunnen gebruikers in België, Spanje, Italië of Portugal schadevergoeding eisen als ze tussen 1 september 2016 en 17 november 2020 in het bezit waren van een van de printers vermeld bij de veelgestelde vragen. De schikking stipuleert dat HP geen fout erkent, en dat Euroconsumers zijn beweringen over ontoereikende informatie niet terugneemt.  

Zo claim je je schadevergoeding

Om geld uit de schikking te krijgen, moet je tussen 1 september 2016 en 17 november 2020 een printonderbreking hebben gehad omdat je een werkende niet-HP vervangende inktcartridge gebruikte.  

Om geld te krijgen, moeten consumenten uiterlijk 6 juni 2023 een ingevuld claimformulier via deze site indienen.  

Hoe werkt het?

  1. Je registreert je, vult de module in, voegt de gevraagde documentatie bij en valideert je formulier met de eenmalige bevestigingscode die wij je zullen opsturen, en rondt dan de procedure af. Je claim is nu ingediend.
     
  2. We evalueren je aanvraag en controleren de documenten. Als alles in orde is, kom je in aanmerking voor de schadeloosstelling. 
     
  3. Vanaf april 2023 zullen de eerste dossiers worden afgerond en vergoedingen uitbetaald.
    Alle aanvragen worden door ons geverifieerd en gevalideerd. Een eerste reeks vergoedingen zullen worden uitbetaald vanaf april 2023. Na afloop van de registratieperiode (6 juni 2023) worden de overige dossiers afgehandeld.

Hoeveel schadevergoeding kun je claimen?

Heb je inktpatronen gekocht?

Veelgestelde vragen

We beantwoorden de veelgestelde vragen over de terugbetalingsovereenkomst

Wat is de ‘Dynamic Security’-kwestie precies?

Zonder de klant hierover adequaat te informeren, zorgden noodzakelijke software-updates die draaiden op bepaalde types van HP-printers ervoor dat consumenten er niet in slaagden om inktpatronen die niet merkeigen waren aan HP, te gebruiken. Heel wat consumenten kochten met andere woorden inktpatronen die niet konden worden gebruikt, met financiële verliezen tot gevolg. 

Welke printers zijn precies betrokken?

Printer Inktpatroon
HP Officejet Pro 6230 HP 934 / 935
HP Officejet Pro 6830
HP Officejet Pro 6835
HP Officejet Pro 8610 HP 950 / 951
HP Officejet Pro 8615
HP Officejet Pro 8620
HP Officejet Pro 8630
HP Officejet Pro X476dn MFP HP 970 / 971
HP Officejet Pro X576dw MFP
HP Officejet Pro X451dn
HP Officejet Pro X451dw
HP Officejet Pro X551dw
HP OfficeJet 6950/6951 HP 903
HP OfficeJet Pro 6960
HP OfficeJet Pro 6970
HP OfficeJet Pro 8710/8715/8718/8719 HP 953
HP OfficeJet Pro 8720/8725
HP OfficeJet Pro 8730
HP OfficeJet Pro 8740
HP OfficeJet Pro 8210/8218
HP OfficeJet Pro 7720/7730
HP OfficeJet Pro 7740
HP PageWide Pro 352 HP 913 / 973
HP PageWide Pro 377 MFP
HP PageWide Pro 452
HP PageWide Pro 477 MFP
HP PageWide Pro 552/
HP PageWide Pro 577 MFP

Mijn printer staat niet in de lijst, kom ik dan toch in aanmerking voor de schadeloosstelling?

Nee, alleen printers die opgesomd staan in de limitatieve lijst komen in aanmerking.

Komt er nu een compensatie voor de geleden schade?

Via een schikking / minnelijk akkoord, die niet kan worden beschouwd als een erkenning van enige fout of onrecht in hoofde van HP maar dient te worden geïnterpreteerd als een teken van inzet ten behoeve van de consument, werd bepaald dat klanten van HP die tussen 1 september 2016 en 17 november 2020 in het bezit waren van een printer uit de limitatieve lijst die u op deze pagina vindt, recht hebben op een schadevergoeding die loopt van 20 over 35 tot 50 euro afhankelijk van het type printer. Hoe hoger de aankoopprijs voor de printer, hoe hoger de compensatie. Een extra vergoeding van 45 euro boven op deze forfaitaire compensatie is mogelijk mits voorleggen van bewijsstukken. 95 euro is de maximale schadevergoeding die mogelijk is.

Hadden jullie meer verwacht voor de consument?

Het is van belang om juridische procedures te vermijden gezien de lange duur ervan en de onzekere afloop. Een onderhandelde oplossing verdient altijd onze voorkeur. Wij zijn dan ook tevreden dat we een schikking met HP hebben kunnen sluiten die de consument ten goede komt. Dat was voor beide partijen immers de inzet van de onderhandelingen. 

Wat moet ik doen om compensatie te krijgen?

Eerst en vooral zijn je gegevens nodig : naam, voornaam, adres, e-mailadres, telefoonnummer en IBAN-rekeningnummer. Verder dien je ook het nummer van je identiteitskaart op te geven zodat je identiteit kan gecontroleerd worden. Vervolgens duid je de printer aan die je in bezit hebt of had en voeg je een bewijs van eigendom toe. Dit kan een aankoopbewijs of factuur zijn alsook een bonnetje. Een alternatief bestaat erin om een statusrapport van je printer (zie volgende vraag) toe te voegen. Tenslotte verklaar je via een formulier dat je een printer in bezit hebt of had die betrokken is in deze zaak en dat je niet op de hoogte was op het moment van aankoop van de printer dat het gebruik van inktpatronen van een derde aanbieder, niet zouden werken. Hierbij stel je ook dat je schade hebt geleden door de blokkering en dit voor 17 november 2020. 

Hoe krijg ik het statusrapport op mijn printer?

Op het controlepaneel van je printer dien je het icoontje Setup aan te klikken. Vervolgens komt het setup-menu tevoorschijn. Nadien klink je Reports aan en vervolgens Printer status report. Ga voor meer informatie naar https://support.hp.com/us-en/document/c04580656.

Tot wanneer heb ik om een aanvraag tot compensatie te doen ?

Uiterlijk tot 6 juni 2023. Deze termijn werd eenmalig met drie maanden verlengd. 

Wat gebeurt er eens mijn aanvraag is verzonden?

Alle aanvragen worden door ons geverifieerd en gevalideerd. Eens alle documenten volledig zijn, zal er worden uitbetaald vanaf april 2023. 

Hoe lang moet ik wachten op uitbetaling?

Dat hangt af van het aantal aanvragen. Terugbetalingen zullen gebeuren in chronologische volgorde. In alle geval zullen we proberen om zo snel mogelijk te zijn met de uitbetalingen.

Kan ik zelf nog een juridische procedure starten tegen HP?

Met betrekking tot deze kwestie, de ‘Dynamic Security’-issue en aangaande de lijst van printers die je via de site kan consulteren, kan je niet meer in rechte optreden tegen HP. Indien je niet participeert in deze actie, behoud je je rechten.

Wat als het volledige bedrag van de schikking niet opgebruikt is als de deadline om een aanvraag te doen is verstreken?

Indien het bedrag dat voor deze schikking gereserveerd werd, niet volledig kan worden verdeeld onder gedupeerde consumenten, zullen de resterende middelen bestemd worden voor wetenschappelijk onderzoek naar herbruikbare, recycleerbare en natuurlijk afbreekbare materialen of voor andere milieugerelateerde doelen.