Nieuws

Zo maak je je printer minder kwetsbaar voor hackers

25 februari 2022

Printers vormen een zwakke schakel in je thuisnetwerk. Dat blijkt uit onze test van de grootste printermerken Brother, Epson, Canon en HP. Niet-versleutelde communicatie, zwakke wachtwoorden, onnodige machtigingen … Dit zijn de voornaamste pijnpunten en onze tips om je apparaten te beschermen tegen hackers.

Denk niet dat je printer niet interessant is voor cybercriminelen. Volgens onze collega’s van Which? staan bepaalde printers zelfs in de top 10 van meest geviseerde slimme apparaten. Printers zouden dus standaard goed beveiligd moeten zijn. Maar dat is niet wat we kunnen concluderen uit onze internationale test van 13 Brother-, 21 Epson-, 20 HP- en 21 Canon-modellen.

Van te simpele wachtwoorden tot onnodige permissies

Wat blijkt? Als slimme toestellen zijn printers niet veilig. Dit zijn de voornaamste problemen:

  • Onversleutelde communicatie tussen de printer en andere toestellen die verbonden zijn met het lokale netwerk. Hierdoor zou een kwaadwillende met toegang tot je thuisnetwerk bijvoorbeeld je af te drukken documenten kunnen lezen of printopdrachten kunnen wijzigen.
  • De webpagina waarop je de printer kunt configureren is niet altijd goed beveiligd. Bij meer dan de helft van de printers is die pagina niet standaard versleuteld met https. Bijgevolg kan de uitgewisselde informatie tussen browser en printer onderschept worden.
  • Een zwakke wachtwoordbeveiliging. Je hebt enkel een (vaak simpel) wachtwoord nodig om de printer te configureren. Voor het printen zelf is geen enkele authenticatie vereist. Elk toestel dat verbinding maakt met je netwerk kan dus printopdrachten uitvoeren zonder daarvoor te moeten inloggen. Cybercriminelen zouden de printer kunnen inzetten bij een “Dos-aanval” om bijvoorbeeld websites plat te leggen.
  • Elke printerapp, waarmee je kunt printen vanaf je mobiele toestellen, vraagt onnodige machtigingen zoals toegang tot je locatie, contacten of machtigingen voor accountbeheer. Geen enkele van die toegangsrechten is nodig om de printer te doen functioneren.

Dit kun je doen om je apparaten te beschermen

We hebben de fabrikanten gevraagd om de beveiliging van de betrokken modellen aan te scherpen en geen onnodige permissies meer te vragen via hun printerapps. Op Epson na, heeft elke fabrikant gereageerd rekening te houden met onze bevindingen. Op concrete acties is het echter nog wachten.

Gelukkig kun je zelf een paar dingen doen om je printer en apparaten in je thuisnetwerk te beschermen.

  1. Zorg dat je router veilig is geconfigureerd zodat computers of andere diensten buiten je netwerk geen verbinding kunnen maken met je printer. Lees hieromtrent onze 10 tips voor een veilig thuisnetwerk.
  2. Stel een gastnetwerk in voor bezoekers die met je wifinetwerk willen verbinden. Zo krijgen ze enkel toegang tot je internetverbinding en niet tot je gedeelde bestanden of apparaten zoals je printer.
  3. Gebruik je de app van je printer om te kunnen printen vanaf een mobiel apparaat? Controleer de machtigingen en zet onnodige permissies uit. Op een Android-toestel doe je dit doorgaans via Instellingen > Apps en meldingen > tik op [naam van de printerapp] > Machtigingen.
  4. Houd je printer up-to-date. De driver kun je meestal updaten via Windows: ga naar Start > Instellingen > Bijwerken en beveiligen en kies Naar updates zoeken. Firmware-updates installeer je het makkelijkst via het menu op je printer. Heeft je printer geen schermpje waarmee je makkelijk naar het menu kan gaan, dan kan je best de printerapp (HP) of de firmware update tool (Canon, Brother, Epson) gebruiken.

Op zoek naar een printer?

Ben je op zoek naar een printer, dan kan onze koopwijzer helpen. Je vindt er de testresultaten van ruim 170 printers.

Vergelijk printers