Nieuws

Epson EcoTank ET-8500: duur, maar interessant als je veel foto's print

19 augustus 2021

Toegegeven, hij kost een klein fortuin bij aankoop (meer dan € 500), maar de nieuwe Epson EcoTank ET-8500 heeft veel troeven: een groot aanraakscherm, uitstekende printkwaliteit en uitgebreide connectiviteit. Vooral voor wie foto’s met een hoge kwaliteit wil afprinten, is deze printer met inktreservoirs erg interessant. De kost per afdruk is trouwens erg laag (€ 0,10).

De EcoTank ET-8500 van het merk Epson is een multifunctionele printer uitgerust met zes inktreservoirs die je zelf kunt bijvullen met inkt uit flessen. Dat is een goedkoper systeem dan inktpatronen. Wil je al meteen de volledige testresultaten en scores van de printer bekijken? Klik dan op de individuele fiche van de EcoTank ET-8500.

Ga naar de testresultaten van de EcoTank ET-8500

Epson richt zich met deze printer duidelijk op gebruikers/gezinnen die thuis veel foto’s en afbeeldingen in kleur afprinten waarbij de kwaliteit belangrijk is, zonder dat ze zich blauw willen betalen aan inktpatronen. De ET-8500 is in elk geval een imposant toestel dat 40,4 cm op 61,2 cm meet en 34,8 cm hoog is (met de klep open). Hij weegt 8,4 kg.

Genereus met inkt

Met de zes meegeleverde inktflessen heeft ons labo 1 090 foto’s kunnen afprinten van 20 x 25 cm (in de modus “beste kwaliteit”), 6 800 pagina’s tekst of 2 380 pagina’s met kleurengrafieken. Het aantal foto’s is dan wel lager dan de 2 300 die worden beloofd op de verpakking, maar ze kosten slechts € 0,10 per foto. Ter vergelijking: dat betekent dat je voor dezelfde prijs negen keer meer kunt printen dan met de Workforce Pro WF-7840DTWF van Epson (40 afdrukken met de standaard inktpatronen voor € 0,87/afdruk).

Behalve de aanzienlijke besparing op printkosten, bezorgt die genereuze hoeveelheid je ook gemoedsrust. Telkens je meerdere documenten wilt afprinten, moet je je immers niet eerst afvragen of je nog genoeg inkt hebt.

Ons labo heeft meer dan 1 000 foto’s geprint met de meegeleverde inktset.

Zeer goed en snel

De ET-8500 heeft 22 seconden nodig om op te starten, kan automatisch recto-verso printen en het grootst mogelijke formaat is A4 (zonder randen). Over de kwaliteit moet je je geen zorgen maken, want die is nog beter dan het voorgaande model (de ET-7700 die we in 2018 testten). Een foto printen doet ie wel trager, namelijk in 353 seconden voor een foto van 20 cm op 25 cm, terwijl de voorganger daar nog een strakke 152 seconden over deed. De WorkForce Pro WF-7840DTWF doet het zelfs in slechts 93 seconden.

Voor documenten die zowel tekst als afbeeldingen bevatten is de kwaliteit uitstekend, net als de printsnelheid – 90 seconden in “goede kwaliteit”. Print je enkel tekst, dan moet je rekenen op 28 seconden om vijf pagina’s af te printen, in zwart-wit of in kleur. Een kleurengrafiek? Die is in 15 seconden afgedrukt.

Bovendien gaat de ET-8500 proper te werk, properder dan zijn voorganger ook. We merkten slechts een lichte veeg op wanneer we tekst met fluo onderlijnden of als we wreven over een vers geprint document.

De laadbak is wat beperkt

De EcoTank ET-8500 beschikt over twee laadbakken: een vooraan voor A4-papier met een capaciteit van 100 vellen papier en een achteraan met een capaciteit van 50 vellen voor dikker papier zoals kaarten. De opvanglade kan tot 50 pagina’s opvangen: dat is meer dan voldoende als je foto’s wilt afprinten, maar een beetje krap als je grote tekstbestanden wilt afprinten. De opvanglade van de HL-L2350DW van het merk Brother kan ter vergelijking tot 150 pagina’s opvangen.


Je kunt met de printer ook cd’s of dvd’s bedrukken.

Scanner en connectiviteit

Moet je soms documenten inscannen? Dan moet je dat pagina per pagina doen, want automatisch recto-verso scannen gaat niet. De scankwaliteit is wel uitstekend voor tekstdocumenten (scansnelheid: 6 seconden) en goed voor foto’s of pagina’s uit tijdschriften (23 seconden). Het scanoppervlak laat maximaal een A4-formaat toe (300 x 219 mm).

Je kunt andere toestellen verbinden met de printer via een Ethernetkabel of draadloos via wifi (rechtstreeks of via je thuisnetwerk). Er is geen ingebouwde NFC-technologie. Een USB-kabel wordt niet meegeleverd. Wat wel kan, is documenten printen van op een SD-kaart of van op een USB-sleutel, maar alleen als de afbeeldingen in .jpeg-formaat beschikbaar zijn.

Erg handig is het grote aanraakscherm in kleur (9,8 cm diagonaal voor het afdrukvoorbeeld) om de afdrukken vooraf te bekijken en te configureren.


Een comfortabel aanraakscherm (11,3 cm).

Zelf inktabsorptiekussens vervangen

Bij aankoop moet je goed nagaan of de 6 inktflessen werden meegeleverd (vooral als je online koopt).

Controleer of de inktflessen zijn meegeleverd.

De inktabsorptiekussens – een container met sponsachtige mousse die overtollige inkt van de reinigingscycli opvangt – kun je als een module apart bestellen (ongeveer € 25) en zelf vervangen bij de Epson EcoTank ET-8500. Dat is een groot voordeel, want bij vele andere printers zijn de absorptiekussens verbonden met een softwarematige teller die enkel door de fabrikant of een erkende technieker terug op nul gezet kan worden. Dat onderhoud kost vaak evenveel als een nieuwe (goedkope) printer waardoor veel perfect werkende printers op de vuilnisbelt belanden.

Ons oordeel

De ET-8500 kost momenteel meer dan € 500 en dat is niet niks. We raden de printer dan ook alleen aan voor degenen die thuis veel printen, vooral foto’s of ander beeldmateriaal. De printkwaliteit is goed en de inktflessen om de reservoirs bij te vullen zijn goedkoop. Een pluspunt vinden we het aanraakscherm in kleur dat groot en handig is. Voornaamste minpunt is dat je niet automatisch recto-verso kunt scannen.

Vind de printer die bij jou past

Ben je op zoek naar een printer tegen de start van het nieuwe schooljaar of om je laatste vakantiefoto’s te printen? Raadpleeg onze koopwijzer printers en vind de printer die aan jouw vereisten voldoet.

75 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  549,00
62 Goede
kwaliteit
vanaf  186,50
65 Goede
kwaliteit
vanaf  243,00