Nieuws

Epson Workforce Pro: veelzijdige maar dure printer

19 maart 2021

Een veelzijdige, gebruiksvriendelijke printer die kwalitatieve afdrukken en scans levert. Dat is in een notendop de Epson Workforce Pro WF-7840DTWF. Deze multifunctionele kleurenprinter van topkwaliteit kan aan bijna alle noden voldoen, al betaal je véél voor je inktverbruik.

Een van de voornaamste redenen waarom de Epson Workforce Pro WF-7840DTWF (vanaf €248) het label Beste van de Test verdient, is zijn veelzijdigheid en gebruiksgemak. Ideaal voor wie veel functionaliteiten verwacht.

Geschikt voor grote documenten in alle formaten

De printer kan een grote variëteit aan formaten afdrukken, van A6 tot A3+. Met twee grote invoerlades (elk een capaciteit van 250 pagina’s) hoef je niet te snel papier aan te vullen.

Handig voor het recto-verso printen of digitaliseren van documenten met veel pagina’s is dat deze printer automatisch dubbelzijdig kan afdrukken en scannen. Dankzij de flatbed kan je ook makkelijk moeilijkere formaten scannen, zoals kranten- of magazineartikels.

Nog een plus: op het aanraakscherm kun je een voorbeeld van je afdrukken bekijken.

Je kunt de printer zowel via wifi als via ethernet met je thuisnetwerk verbinden. Het toestel beschikt over een USB-poort zodat je rechtstreeks .jpeg- of tiff-afbeeldingen kunt afdrukken vanaf een USB-stick.

Goede kwaliteit, zonder meer

De afdrukkwaliteit tijdens onze tests blijkt goed, maar niet uitstekend. Tekst drukt de printer scherp en snel af (18s voor 5 pagina’s), rekenbladen komen er duidelijk en snel (13s) uit, maar afbeeldingen in kleur vinden wij iets te licht. Een foto van 20x25 cm printen neemt 93s in beslag. Ter vergelijking: de HP Officejet Pro 7740 doet hier 21s sneller over, de Epson Ecotank ET-7700 een minuut langer.

Afgedrukte tekst doorstaat onze smeertest goed en heeft geen last van uitsmering met een markeerstift.

Ook de kwaliteit van een gescand tekstdocument of een foto is goed, al komen de afbeeldingen iets te zacht over.

Torenhoge printkosten

Het grootste nadeel van deze printer zit hem niet in zijn functies of kwaliteit, maar in de printkosten. Volgens onze tests betaal je € 0,05 per A4-pagina tekst, € 0,22 voor een grafiek en € 0,87 voor een A4-foto.

Daarbovenop komt nog eens de inkt die de printer verbruikt om zijn printkoppen schoon te houden. Print je een maand elke dag een beetje in plaats van alles in één keer, dan kan de printer wel tot 118 % meer inkt verbruiken.

Een snelle simulatie levert deze inktkosten op:

Aantal pagina’s per maand

Type A4-document

Inktkosten per jaar

20

Tekst

€28

20

Tekst en rekenbladen

€54

20

Tekst (70%), grafieken (20%) en foto’s (10%)

€88

10

Foto’s

€227

Op een termijn van 5 jaar (de gemiddelde levensduur van een printer) zijn dat allesbehalve te verwaarlozen bedragen.

Een inktabonnement als oplossing?

Je kunt de printkosten een beetje drukken door verder in zwart-wit te printen wanneer een kleur op is. Wij raden ook aan om verder te blijven printen na de eerste waarschuwingen tot de afdrukkwaliteit echt niet meer voldoet.

Om echt te besparen op je inktkosten, biedt Epson sinds enige tijd voor particuliere gebruikers een uitweg met het ReadyPrint Flex-inktabonnement. Je betaalt per afgedrukte pagina. Het maakt dus niet uit of dit een A4 in kleur is of een enkele letter op een voor de rest leeg blad. Epson is niet de eerste die met zo’n abonnement komt, HP biedt dit al langer aan en al vanaf 15 pagina’s. Volgens onze collega's van de Nederlandse Consumentenbond is de dienst van Epson minder uitgewerkt dan HP Instant Ink.

De 5 formules van ReadyPrint Flex

Aantal pagina’s

Prijs per maand (€)

30

1,99

50

2,99

100

4,99

300

11,99

500

18,99


Dit abonnement wordt voordelig vanaf 17 pagina’s per maand als je enkel tekst in zwart-wit print, vanaf 9 pagina’s voor tekst en grafieken (zwart-wit), en al vanaf 6 pagina’s per maand voor een mix van tekst, grafieken en afbeeldingen.

Print je enkel foto’s, dan heb je al voordeel met ReadyPrint Flex vanaf 2 afdrukken per maand.

Voor grote documenten, vanaf een 40-tal pagina's per maand, wordt de inkttankprinter EcoTank ET-7700 interessanter.

Niet alleen maar voordelen

Nadelen aan dit abonnement zijn dat je de printer niet langer dan 24 uur offline kan laten (de dienst vereist een internetverbinding) en dat je niet gedrukte pagina’s slechts twee maanden kunt overzetten, terwijl altijd eerst de pagina’s van de nieuwe maand worden opgebruikt.

Wil je alle testresultaten van de Epson Workforce Pro uitgebreider raadplegen of uitzoeken welke printer eventueel beter bij je behoeften past, dan kan onze koopwijzer printers zeker helpen.

75 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Test Aankoop
vanaf  539,00