Dossier

Hoe te besparen op elektriciteit, papier en inkt?

04 augustus 2015
Hoe te besparen op elektriciteit, papier en inkt?

04 augustus 2015

Een printer kost u heel wat aan verbruik. Maar u kunt dit inperken.

Uit eigen onderzoek blijkt dat de meeste consumenten hun printer niet intensief gebruiken. Maar dat betekent daarom niet dat de kosten voor elektriciteit, papier en inkt niet oplopen. Wij doen u een aantal tips aan de hand om in uw uitgaven te knippen.

Zet onnodige functies uit

Om elektriciteit te besparen, doet u er in de eerste plaats goed aan om de automatische waakstand van uw printer in te schakelen. Beter nog is dat u hem volledig uit zet wanneer u hem niet gebruikt. Sommige oudere modellen verbruiken namelijk overdreven veel, zelfs in stand-by.

U kunt ook flink besparen door functies die u toch niet gebruikt, te deactiveren. Het gebruik van wifi of bluetooth verbruikt bijvoorbeeld ook stroom.

Print spaarzaam

Papier kunt u uitsparen door dubbelzijdig te printen.
U kunt ook gebruik maken van een besparend programma zoals Green Print (www.printgreener.com) of van de functies in Explorer, Firefox, Chrome of Windows 7 die de grootte van de afdruk aanpassen, de pagina's filteren alvorens ze af te drukken, pagina's waar niets of enkel een kop- of voettekst op staat, weglaten enz. Om rechtstreeks iets van het internet af te drukken, is dat vaak geen overbodige luxe.

Verbruik zo weinig mogelijk inkt

Inkt is duur. Dus zijn alle middelen om erop te besparen welkom.
Selecteer de afdrukinstelling "draft" of "snel" voor tekst en bepaalde grafieken. Uit onze tests blijkt dat die perfect leesbaar blijven, terwijl u de helft aan inkt en nogal wat tijd bespaart.

U drukt het best zoveel mogelijk in zwart-wit af. Een afdruk in kleur is gemiddeld 3 tot 5 keer duurder.
Zelfs het lettertype dat u gebruikt, heeft een invloed op uw inktverbruik. Sommige zijn daadwerkelijk zuiniger dan andere. Vooral Times New Roman en ook Calibri of Century Gothic verbruiken vrij weinig in vergelijking met Arial, Tahoma of Verdana.

Bij de aankoop is ook de keuze van de printer niet onbelangrijk. Bij een model met aparte inktpatronen voor elke kleur kunt u enkel de kleur die op is, vervangen, zonder dat u de rest moet vervangen.
Print u erg weinig, dan is een laserprinter het overwegen waard. Een laserprinter kent immers geen reinigingscycli, anders dan inkjetprinters die telkens inkt gebruiken om de afdrukkwaliteit optimaal te houden en de printkoppen zo lang mogelijk te laten meegaan.

Gewoon of fotopapier?

Het is geen geheim dat foto's afdrukken op gewoon papier sneller gaat en minder inkt vergt. In een vorige test liep de inktbesparing op tot 20 à 40 %. En dan hebben wij het nog niet gehad over de prijs van fotopapier, die varieert van € 0,5 tot € 1,5 per blad.

Bij sommige printers is de afdrukkwaliteit op gewoon papier zoveel slechter, dat het resultaat echt ondermaats is. Daarentegen blijkt een aantal modellen even mooie fotoafdrukken te maken op gewoon papier als op fotopapier. In een recente test waren dit: Canon MG8150, HP Officejet 6500A Plus e-AIO710, Lexmark Genesis S815 en HP Photosmart e-AIO B010a.