Dossier

Hoe te besparen op elektriciteit, papier en inkt?

29 november 2019
Hoe te besparen op elektriciteit, papier en inkt?

Een printer kost je heel wat aan verbruik, maar je kunt dit inperken. We geven enkele nuttige tips.

Uit eigen onderzoek blijkt dat de meeste consumenten hun printer niet intensief gebruiken. Maar dat betekent daarom niet dat de kosten voor elektriciteit, papier en inkt niet oplopen. Wij geven je een aantal tips om in je uitgaven te knippen.

Zet onnodige functies uit

Om elektriciteit te besparen, doe je er in de eerste plaats goed aan om de automatische waakstand van je printer in te schakelen. Beter nog is dat je hem volledig uit zet wanneer je hem niet gebruikt. Sommige oudere modellen verbruiken namelijk overdreven veel, zelfs in stand-by.

Je kunt ook flink besparen door functies die je toch niet gebruikt, te deactiveren. Het gebruik van wifi of bluetooth verbruikt bijvoorbeeld ook stroom.

Print spaarzaam

Papier kun je uitsparen door dubbelzijdig te printen. Je kunt ook gebruikmaken van een besparend programma zoals Green Print of van de functies in Edge, Firefox, Chrome of Windows die de grootte van de afdruk aanpassen, de pagina's filteren alvorens ze af te drukken, pagina's waar niets of enkel een kop- of voettekst op staat, weglaten enz. Om rechtstreeks iets van het internet af te drukken, is dat vaak geen overbodige luxe.

Verbruik zo weinig mogelijk inkt

Inkt is duur. Dus zijn alle middelen om erop te besparen welkom.

Selecteer de afdrukinstelling "draft" of "snel" voor tekst en bepaalde grafieken. Uit onze tests blijkt dat die perfect leesbaar blijven, terwijl je de helft aan inkt en nogal wat tijd bespaart.

Je drukt het best zoveel mogelijk in zwart-wit af. Een afdruk in kleur is gemiddeld 3 tot 5 keer duurder.

Zelfs het lettertype dat je gebruikt, heeft een invloed op je inktverbruik. Sommige zijn daadwerkelijk zuiniger dan andere. Vooral Times New Roman en ook Calibri of Century Gothic verbruiken vrij weinig in vergelijking met Arial, Tahoma of Verdana.

Bij de aankoop is ook de keuze van de printer niet onbelangrijk. Bij een model met aparte inktpatronen voor elke kleur kan je enkel de kleur die op is vervangen, zonder dat je de rest moet vervangen.

Print je erg weinig, dan is een laserprinter het overwegen waard. Een laserprinter kent immers geen reinigingscycli, anders dan inkjetprinters die telkens inkt gebruiken om de afdrukkwaliteit optimaal te houden en de printkoppen zo lang mogelijk te laten meegaan.

Gewoon of fotopapier?

Het is geen geheim dat foto's afdrukken op gewoon papier sneller gaat en minder inkt vergt. In een vorige test liep de inktbesparing op tot 20 tot 40 %. En dan hebben wij het nog niet gehad over de prijs van fotopapier, die varieert van € 0,5 tot € 1,5 per blad.

Bij sommige printers is de afdrukkwaliteit op gewoon papier zoveel slechter, dat het resultaat echt ondermaats is.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies