Dossier

Zo haal je meer uit je printer

15 juli 2022
Hoe te besparen op elektriciteit, papier en inkt?

Sinds het toegenomen telewerken ligt je printer mogelijk minder stof te happen dan voordien. Hoe gebruik je hem zo efficiënt mogelijk? En wat kun je doen om je apparaat te allen tijde goed te laten werken? Ons advies om hem in de beste omstandigheden te gebruiken.

Bespaar op inkt, papier en elektriciteit

Uit eigen onderzoek blijkt dat de meeste consumenten hun printer niet intensief gebruiken. Maar dat betekent daarom niet dat de kosten voor elektriciteit, papier en inkt niet oplopen. Wij geven je een aantal tips om in je uitgaven te knippen.

Zet onnodige functies uit

Om elektriciteit te besparen, doe je er in de eerste plaats goed aan om de automatische waakstand van je printer in te schakelen. Beter nog is dat je hem volledig uit zet wanneer je hem niet gebruikt. Sommige oudere modellen verbruiken namelijk overdreven veel, zelfs in stand-by.

Je kunt ook flink besparen door functies die je toch niet gebruikt, te deactiveren. Het gebruik van wifi of bluetooth verbruikt bijvoorbeeld ook stroom.

Afhankelijk van je printer kan je ervoor kiezen om te printen in Concept-modus (of Snel-modus) om nog meer inkt te besparen. Dit kan je aanpassen in de driver-instellingen van je printer. Om de driver te openen, ga je op je computer naar Start en tik je "pri" in de zoekfunctie in. Vervolgens klik je op Printers en scanners. In het scherm dat verschijnt, klik je op je printer en dan op Beheren en Voorkeursinstellingen voor afdrukken. Er verschijnt een reeks opties die, afhankelijk van het merk van je toestel, uitgebreid of minder uitgebreid is. Zo kun je bijvoorbeeld 5 tot 10 % inkt besparen door te printen in Concept-modus of Snel-modus. Het resultaat blijft perfect leesbaar voor tekst en bepaalde soorten afbeeldingen. Zorg dat je het vakje Altijd afdrukken met huidige instellingen (of een gelijkaardige functie) aanvinkt als je wil dat je wijzigingen onthouden worden voor alle documenten die je wil printen.

Print spaarzaam

Papier kun je uitsparen door dubbelzijdig te printen. Je kunt ook gebruikmaken van een besparend programma zoals Green Print of van de functies in Edge, Firefox, Chrome of Windows die de grootte van de afdruk aanpassen, de pagina's filteren alvorens ze af te drukken, pagina's waar niets of enkel een kop- of voettekst op staat, weglaten enz. Om rechtstreeks iets van het internet af te drukken, is dat vaak geen overbodige luxe.

Je kunt ook de marges van je document aanpassen. Standaard wordt er een aantal centimeter aan elke rand van het blad vrijgelaten. Je kan meer tekst op een blad printen als je deze marges verkleint, of gewoon weglaat, en zo dus papier sparen.

Verbruik zo weinig mogelijk inkt

Inkt is duur. Dus zijn alle middelen om erop te besparen welkom.

  • Selecteer de afdrukinstelling "draft" of "snel" voor tekst en bepaalde grafieken. Uit onze tests blijkt dat die perfect leesbaar blijven, terwijl je de helft aan inkt en nogal wat tijd bespaart.
  • Je drukt het best zoveel mogelijk in zwart-wit af. Een afdruk in kleur is gemiddeld 3 tot 5 keer duurder.
  • Zelfs het lettertype dat je gebruikt, heeft een invloed op je inktverbruik. Sommige zijn daadwerkelijk zuiniger dan andere. Vooral Times New Roman en ook Calibri of Century Gothic verbruiken vrij weinig in vergelijking met Arial, Tahoma of Verdana. Er bestaan ook fonts die speciaal ontworpen zijn om inkt te besparen en die je apart kunt downloaden. Ryman Eco is hier een goed voorbeeld van. Hierbij worden er dunne witte lijnen op de letters aangebracht die je, bij het gebruik van een font dat klein genoeg is, niet kan zien. Wil je in een groot lettertype afdrukken, dan is Ryman Eco echter geen goed idee omdat de witte lijnen de leesbaarheid kunnen bemoeilijken. Ryman Eco blijkt wel nog net iets beter te scoren dan de standaard fonts zoals Century Gothic.
  • Je kan bij sommige printers ook de resolutie aanpassen. Dit wordt gemeten in dpi, of dots per inch. Als de afdruk van je teksten geen hoge kwaliteit vereist, kan je ook inkt besparen door je dpi te verlagen in je instellingen.
  • Bij de aankoop is ook de keuze van de printer niet onbelangrijk. Bij een model met aparte inktpatronen voor elke kleur kan je enkel de kleur die op is vervangen, zonder dat je de rest moet vervangen. Print je niet zo vaak, dan is een laserprinter het overwegen waard. Een laserprinter kent immers geen reinigingscycli, anders dan inkjetprinters die telkens inkt gebruiken om de afdrukkwaliteit optimaal te houden en de printkoppen zo lang mogelijk te laten meegaan. Onze koopgids kan je helpen de juiste printer te kiezen.

Naar de koopgids printers

Overweeg een inkt-abonnement

Heb je een HP-printer die compatibel is met HP Instant Ink of een Epson-printer met Epson Ready Print Flex, overweeg dan om op een inkt-abonnement over te stappen. Je krijgt dan een budget aan afdrukken voor een vast bedrag. Je betaalt dus per pagina, of ze nu één letter, dan wel een volledige afbeelding in kleur bevat. Verder betaal je ook niet voor de reinigingscycli.

HP of Epson monitoren je verbruik en versturen tijdig vervangcartridges. Je kunt je oude kosteloos terugsturen. Je printer moet wel in verbinding staan met het internet.

Dit kan voordelig zijn wanneer je vaak in kleur afdrukt of wanneer een zwart-witafdruk € 0,07 of meer kost. In onze koopwijzer printers vind je voor elke geteste printer de kostprijs per pagina terug.

Print je heel onregelmatig, weet dan wel dat je bij Epson slechts twee maanden en bij HP Instant Ink drie maanden aan ongebruikte afdrukken mag overdragen.

Gewoon of fotopapier?

Het is geen geheim dat foto's afdrukken op gewoon papier sneller gaat en minder inkt vergt. In een vorige test liep de inktbesparing op tot 20 tot 40 %. En dan hebben wij het nog niet gehad over de prijs van fotopapier, die varieert van € 0,5 tot € 1,5 per blad.

Bij sommige printers is de afdrukkwaliteit op gewoon papier zoveel slechter, dat het resultaat echt ondermaats is. In onze koopwijzer printers kun je de afdrukkwaliteit en tal van andere aspecten van meer dan 120 printers nagaan.

Vergelijk printers