Dossier

De voor- en nadelen van inkttankprinters

13 augustus 2020

Inkttankprinters vullen een bepaalde niche in de printermarkt. De printkwaliteit is doorgaans niet verbluffend en de aankoopprijs is relatief hoog. Maar de inkt is goedkoop, dus als je regelmatig en veel print, is een inkttankprinter mogelijk echt wel iets voor jou.

Wat is het?

Inkttankprinters werken niet met traditionele inktpatronen zoals inkjetprinters, maar met inktreservoirs die je manueel kunt bijvullen met apart verkrijgbare inktflessen. Bij een aantal inkttankprinters krijg je al meteen bij aankoop een set inktflessen mee. Afhankelijk van hoeveel je print, kun je daar soms al jaren mee verder. Er zijn voorlopig drie merken die een of meerdere inkttankprinters in hun gamma hebben opgenomen, namelijk Epson, Canon en HP.
 
De modellen van Epson zijn iets gebruiksvriendelijker, vonden we. Wellicht omdat ze de eerste zijn die met dit type printer op de markt kwamen en daardoor wat meer ervaring konden opbouwen. Zo kun je veel gemakkelijker zien hoeveel inkt er nog in de reservoirs zit van een inkttankprinter van Epson in vergelijking met een model van Canon of HP.

Hoeveel kosten ze?

Je kunt er niet omheen dat inkttankprinters een pak duurder zijn dan een doorsnee inkjetprinter. In onze koopwijzer printers vind je meer dan 140 printers die we hebben getest en daaronder ook een aantal inkttankprinters. De prijzen van de inkttankprinters variëren tussen grofweg € 150 en € 500. Ter vergelijking: een degelijke inkjetprinter heb je al voor € 50. Een belangrijke kanttekening is wel dat je bij sommige modellen een of meerdere inktflessen zijn ingebrepen in de aankoopprijs. Een voorraad inkt waar je soms al meteen jaren mee verder kunt. 

Prestaties zijn beperkt

Wanneer we de inkttankprinters uit onze selectie vergelijken met gewone inkjetprinters dan zien we dat ze minder goed scoren op het vlak van printsnelheid en -kwaliteit. Voor snelheid meten we onder andere de tijd die het duurt tussen het aanzetten van de printer en het uitprinten van een pagina. Voor de meeste printers duurt dat minder dan 23 seconden. Andere modellen klaren die klus al in 14 seconden. 
 
Hoewel inkttankprinters in eerste instantie dus behoorlijk snel lijken, merken we bij andere tests waarbij we meerdere foto’s, tekstpagina’s en spreadsheets printten, dat inkttankprinters trager zijn dan de meeste andere modellen. 
 
Daarnaast is de fotokwaliteit van inkttankprinters in vergelijking met andere modellen doorgaans minder goed. Het resultaat zijn vaak korrelige, onderverzadigde foto’s met te weinig contrast. Voor tekst scoren de inkttankprinters wel beter, maar de resultaten zijn hooguit middelmatig. Bovendien vertonen de tekstranden vaak onregelmatigheden. Je mag rekenen op gemiddeld 28 seconden om vijf pagina’s tekst te printen met een inkttankprinter. Ter vergelijking: de snelste inkjetprinters doen daar ruim 10 seconden sneller over. 
 

Goedkopere inkt en zuinige toestellen

Het grootste voordeel van inkttankprinters is de lage inktprijs. De prijs per tekstpagina van een inkttankprinter is soms tot wel 100 (!) keer goedkoper in vergelijking met de veel duurdere prijs per tekstpagina die je vaak betaalt met een inkjetprinter. Dat komt omdat de inktpatronen bij dergelijke modellen vaak ontzettend duur zijn. De winst die wordt gemaakt op de markt van inkjetprinters zit namelijk niet in de verkoop van de toestellen – vandaar de lage aankoopprijs – maar wel in de verkoop van inkt – vandaar de dure inkt.
 
Ook voor spreadsheets en foto’s is de prijs per pagina bij inkttankprinters een stuk lager dan die van gewone inkjetprinters met inktpatronen, al zijn de verschillen iets minder frappant dan bij de prijs per tekstpagina. Het is dus duidelijk dat je met een inkttankprinter behoorlijk kunt besparen dankzij de relatief lage inktprijs. 
 
Bovendien zijn inkttankprinters ook nog eens erg zuinig tijdens het reinigen van de printkop. Een procedure waarbij soms veel inkt wordt verspild door bepaalde printers, maar dat geldt zeker niet voor inkttankprinters. Niet alleen is de inkt dus goedkoper in vergelijking met inkjetprinters, maar er wordt ook nog eens zuiniger mee omgesprongen waardoor je minder snel naar de winkel moet om nieuwe inkt. 
 

Lagere kost voor het milieu

Bovendien wegen inkttankprinters niet alleen minder zwaar op je budget, ze zijn ook minder belastend voor het milieu. De inktflessen die je gebruikt om de inktreservoirs in de printer bij te vullen bevatten meer inkt dan een inktcartridge van een doorsnee inkjetprinter. Je moet dus minder snel nieuwe kopen en bijgevolg heb je ook minder plastic afval dat uiteindelijk op een onmetelijke stortplaats of in de reeds zwaar vervuilde oceaan belandt. Epson verwijst naar die properdere eigenschap met de benaming “EcoTank”. Enige nuance is wel aan de orde, want minder vervuilend is daarom nog niet milieuvriendelijk uiteraard.
 

Vanaf 55 pagina’s per maand

De conclusie van ons uitgebreid onderzoek en testwerk is dat een inkttankprinter financieel interessant wordt als je gedurende vijf jaar 55 pagina’s of meer print per maand, ook als daar af en toe foto’s bij zijn. Vanaf 75 pagina’s per maand kun je bijna niet meer fout zitten met een inkttankprinter. De truk bestaat er in om een goed idee te hebben van hoeveel pagina’s je print per maand en dan gaat rekenen hoeveel de totaalkost is na enkele jaren op vlak van inktverbruik. Zelfs met een inkttankprinter die duurder is in aankoop kun je op een termijn van vijf jaar veel geld besparen in vergelijking met een gewone inkjetprinter. Simpelweg door het geld dat je bespaart op je inktverbruik.
 
Ben je op zoek naar een printer? Surf naar onze koopwijzer printers en vergelijk meer dan 140 printers om te weten welk model het beste aan jouw eisen voldoet.

EPSON ECOTANK ET-8500
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 639,00
EPSON ECOTANK ET-7700
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 693,37
CANON PIXMA G3520
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 215,26
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies