Dossier

De voor- en nadelen van inkttankprinters

03 juni 2022

Inkttankprinters vertegenwoordigen een groeiende niche in de printermarkt. De printkwaliteit verbetert met de jaren en hoewel de aankoopprijs relatief hoog is, is de inkt heel goedkoop. Dus als je regelmatig en veel print, is een inkttankprinter mogelijk echt wel iets voor jou.

Wat is een inkttankprinter?

Inkttankprinters werken niet met traditionele inktpatronen zoals inkjetprinters, maar met inktreservoirs die je manueel kunt bijvullen met apart verkrijgbare inktflessen. Bij een aantal inkttankprinters krijg je al meteen bij aankoop een set inktflessen mee. Afhankelijk van hoeveel je print, kun je daar soms al jaren mee verder. Er zijn voorlopig drie merken die meerdere inkttankprinters in hun gamma hebben opgenomen, namelijk Epson, Canon en HP. Bij de modellen van Epson kun je veel gemakkelijker zien hoeveel inkt er nog in de reservoirs zit in vergelijking met een model van Canon of HP.
 

Hoeveel kost een inkttankprinter?

Je kunt er niet omheen dat inkttankprinters een pak duurder zijn dan een doorsnee inkjetprinter. In onze koopwijzer printers vind je meer dan 180 printers die we hebben getest en daaronder meer dan 30 inkttankprinters. De prijzen van de inkttankprinters variëren tussen grofweg € 150 en € 600. Ter vergelijking: een degelijke inkjetprinter heb je al voor € 55 à 60. Een belangrijke kanttekening is wel dat bij de meeste modellen een of meerdere inktflessen zijn inbegrepen in de aankoopprijs. Een voorraad inkt waar je soms al meteen jaren mee verder kunt. 

Wat is de printkwaliteit van inkttankprinters?

Wanneer we de inkttankprinters uit onze selectie vergelijken met gewone inkjetprinters dan zien we dat ze minder goed scoren op het vlak van printsnelheid en sommige modellen ook op het vlak van printkwaliteit. Voor snelheid meten we onder andere de tijd die het duurt tussen het aanzetten van de printer en het uitprinten van een pagina. Voor de meeste printers duurt dat minder dan 23 seconden. Andere modellen klaren die klus al in 8 seconden. 
 
Hoewel inkttankprinters in eerste instantie dus behoorlijk snel lijken, merken we bij andere tests waarbij we meerdere foto’s, tekstpagina’s en spreadsheets printten, dat inkttankprinters trager zijn dan de meeste andere modellen. 
 
Daarnaast is de fotokwaliteit van inkttankprinters in vergelijking met andere modellen in sommige gevallen minder goed. Het resultaat zijn vaak korrelige, onderverzadigde foto’s met te weinig contrast. Voor tekst scoren de inkttankprinters wel beter, maar de resultaten zijn hooguit middelmatig. Bovendien vertonen de tekstranden vaak onregelmatigheden. Je mag rekenen op gemiddeld 35 seconden om vijf pagina’s tekst te printen met een inkttankprinter. Ter vergelijking: de snelste inkjetprinters doen daar bijna 20 seconden sneller over.
 

Is inkt voor inkttankprinters veel goedkoper?

Het grootste voordeel van inkttankprinters is de lage inktprijs. De prijs per tekstpagina van een inkttankprinter is soms tot wel 100 (!) keer goedkoper in vergelijking met de veel duurdere prijs per tekstpagina die je vaak betaalt met een inkjetprinter. Dat komt omdat de inktpatronen bij dergelijke modellen vaak ontzettend duur zijn. De winst die wordt gemaakt op de markt van inkjetprinters zit namelijk niet in de verkoop van de toestellen – vandaar de lage aankoopprijs – maar wel in de verkoop van inkt – vandaar de dure inkt.

Ook voor spreadsheets en foto’s is de prijs per pagina bij inkttankprinters een stuk lager dan die van gewone inkjetprinters met inktpatronen. Het is dus duidelijk dat je met een inkttankprinter behoorlijk kunt besparen dankzij de relatief lage inktprijs. Daarnaast heb je nog het voordeel dat je veel minder vaak nieuwe inkt moet voorzien voor je printer door de ruime hoeveelheid inkt per fles of reservoir.
 

Zijn inkttankprinters minder belastend voor het milieu?

Doordat je die inktreservoirs veel minder vaak moet vervangen zijn ze ook minder belastend voor het milieu dan inktcartridges die je veel vaker moet vervangen bij een doorsnee inkjetprinter. Je moet dus minder snel nieuwe kopen en bijgevolg heb je ook minder plastic afval dat uiteindelijk op een onmetelijke stortplaats of in de reeds zwaar vervuilde oceaan belandt. Epson verwijst naar die properdere eigenschap met de benaming “EcoTank”. Enige nuance is wel aan de orde, want minder vervuilend is daarom nog niet milieuvriendelijk uiteraard.

Vanaf hoeveel geprinte pagina’s per maand is een inkktankprinter interesssant?

De conclusie van ons uitgebreid onderzoek en testwerk is dat een inkttankprinter financieel interessant wordt als je gedurende vijf jaar 55 pagina’s of meer print per maand, ook als daar af en toe foto’s bij zijn. Vanaf 75 pagina’s per maand kun je bijna niet meer fout zitten met een inkttankprinter. Maar in bepaalde gevallen kan het al vanaf veel minder pagina's per maand interessant zijn om over te schakelen op een inkttankprinter.

Zo hebben we berekend dat je na 5 jaar waarbij je 9 pagina's per maand print meer geld kwijt bent met de HP Deskjet 2710e (€ 60 aankoopprijs) dan met de Epson ET-1810 inkttankprinter (€ 186 aankoopprijs), puur door de inkt die je verbruikt met de HP Deskjet in die periode, reinigingscycli meegerekend. Bij de Epson inkttankprinter wordt namelijk een set inktflesjes meegeleverd waar je ongeveer 6 jaar ruimschoots mee toekomt.

De truk bestaat erin om een goed idee te hebben van hoeveel pagina’s je print per maand en dan gaat rekenen hoeveel de totaalkost is na enkele jaren op vlak van inktverbruik. Zelfs met een inkttankprinter die duurder is in aankoop kun je op een termijn van vijf jaar veel geld besparen in vergelijking met een gewone inkjetprinter. Simpelweg door het geld dat je bespaart op je inktverbruik.
 
Ben je op zoek naar een printer? Surf naar onze koopwijzer printers en vergelijk meer dan 180 printers om te weten welk model het beste aan jouw eisen voldoet.

75 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  549,00
62 Goede
kwaliteit
vanaf  186,50
65 Goede
kwaliteit
vanaf  243,00