Alert

Valse berichten in naam van Bpost en FOD Financiën

10 mei 2021

Let op, een nieuwe golf van frauduleuze sms'en en e-mails probeert je op te lichten in naam van Bpost en de FOD Financiën. Wees zeer voorzichtig en klik op geen enkele link waar je niet 100 % zeker van bent.

Meerdere consumenten meldden ons dat ze een frauduleuze sms in naam van Bpost hebben ontvangen. In het bericht staat dat hun pakketje onderweg is, met daarbij een link om de verzending te volgen. Klik in geen geval! Bpost waarschuwt dat het om phishing gaat. Wie klikt, zal een app downloaden die wijzigingen kan aanbrengen in het besturingssysteem van je telefoon. Verwacht je echt een pakketje, dan raadt Bpost aan de voortgang te volgen via zijn officiële app of Track&Trace-tool. 

 

De sms nodigt je uit om je pakketje te volgen via een vreemde link. Klik niet!

Ook de FOD Financiën komt weer in het vizier van phishers. Wees zeker op je hoede voor e-mails die je aanmanen je belastingaangifte in te vullen via een bijgevoegde link of berichten die je een terugbetaling beloven. Klik nooit op de links of bijlagen en vul géén gegevens in. Om je belastingaangifte online in te vullen, moet je altijd passeren via MyMinfin (Tax-on-web). De FOD Financiën zal je aanslagbiljet enkel via de post of via een bericht in je e-Box (op het MyMinfin-platform) bezorgen.

Snel je belastingaangifte invullen via een pdf-bestand? Vergeet het!

Ja, oplichters blijven manieren vinden om je aan de haak te slaan. Wees dus altijd op je hoede voor telefoontjes, e-mails, sms'en, berichten via chatapps, sociale media ... die je vragen om op links te klikken, bijlagen te openen en persoonlijke gegevens te bezorgen. Meer concrete tips om phishing te herkennen en jezelf te wapenen vind je in ons phishingdossier.

Naar de tips tegen phishing