Nieuws

Opgepast voor valse e-mails en sms'en met een uitnodiging van een vaccinatiecentrum

19 april 2021

Cybercriminelen gebruiken de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus om valse e-mails en sms’en te sturen. Daarin doen ze je geloven dat je eerst een online formulier moet invullen vooraleer je je kunt laten vaccineren. Hoe kun je deze valkuil ontwijken?

Sinds het begin van de vaccinatiecampagne worden valse e-mails en sms’en verstuurd met een uitnodiging om naar je vaccinatiecentrum te komen, maar om voorafgaand een formulier in te vullen waarin je privégegevens worden gevraagd. Dat heeft het Centrum voor Cybersecurity België meegedeeld op zijn website Safeonweb.be. Het gaat dus om een vorm van phishing die je – zoals altijd – kunt herkennen door goed op bepaalde details te letten.

Hoe herken je een vals bericht?

Als de uitnodiging helemaal onverwacht komt of als je al bent gevaccineerd, moet je zeker op je hoede zijn. Houd er rekening mee dat een échte uitnodiging ook per post wordt verstuurd, bovenop een e-mail of sms.

Een echte uitnodiging komt ook altijd van een regionale autoriteit en niet van een producent van vaccins zoals Pfizer. De inhoud is persoonlijk aan jou gericht, terwijl een phishingbericht vaak vaag en onpersoonlijk is geformuleerd.

De e-mail moet altijd zijn verzonden van het adres cov19-vaccin[a]doclr.be. Maar dat adres kan ook vervalst zijn, dus je moet zeker ook andere elementen controleren.

Heb je een verdacht bericht ontvangen?

Klik vooral niet op de link in de boodschap of op een bijgevoegd document. Geef niets van je gegevens door. Voordat je de e-mail verwijdert, stuur je hem door naar verdacht@safeonweb.be. Als het om een sms gaat, kun je een schermafbeelding toevoegen.

Heb je je gegevens doorgegeven?

Als het gaat om bankgegevens, verwittig dan je bank en/of Cardstop op het nummer 070 344 344. Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere websites gebruikt, verander dan onmiddellijk het wachtwoord op al die websites.

Meer tips om phishing te voorkomen

Je vindt al onze tips om cybercriminelen te slim af te zijn in ons volledig dossier over phishing.

Ga naar ons dossier over phishing