Nieuws

Facebook, een "digitale gangster" volgens Britse afgevaardigden

20 februari 2019

Een Britse commissie heeft zich verdiept in de verwerking van persoonsgegevens door Facebook, en meer bepaald in de manier waarop die gegevens gebruikt worden om "fake news" te verspreiden. De conclusie van de afgevaardigden: Facebook is een "digitale gangster" die dringend op het matje geroepen moet worden.

Na 18 maanden onderzoek naar het Cambridge Analyticaschandaal en pogingen om verkeerde informatie te verspreiden tijdens de Brexitcampagne, maakt een Britse parlementscommissie haar eindrapport bekend. En dat is niet mals. Het rapport beweert dat "bedrijven zoals Facebook geen toestemming zouden mogen krijgen om zich als digitale gangsters te gedragen".

De manier waarop Facebook persoonsgegevens verwerkt, deed de commissie besluiten dat het bedrijf "fake news" en andere verkiezingspropaganda een duwtje in de rug gaf.

Een onhoudbare situatie

Het rapport stapelt de bewijzen tegen Marck Zuckerberg en de directie van Facebook op. Volgens de afgevaardigden waren ze misschien wel op de hoogte van de handelingen van Cambridge Analytica en het schandaal dat eruit voortvloeide. Het parlementaire rapport kaart hier dan ook een ernstig machtsprobleem aan: "Facebook heeft nagelaten om het datalek met de nodige ernst te behandelen".

Voor de Britse afgevaardigden is de situatie onhoudbaar geworden: ze eisen dat er zo snel en efficiënt mogelijk regels worden opgelegd aan Facebook. Het FTC (Federal Trade Commission), de Amerikaanse handelswaakhond, zal zich hier mogelijk bij aansluiten. Die instantie zou binnenkort de resultaten van haar eigen onderzoek over het sociale netwerk en zijn gegevensverwerkingsprocedures bekend moeten maken.

Doe mee met onze actie tegen Facebook

Net als de Britse parlementsleden vinden we dat het economische model van Facebook, dat in grote lijnen berust op doelgerichte publiciteit, de organisatie niet vrijpleit. En zeker niet van het misbruik van je gegevens. Daarom hebben we een groepsvordering tegen Facebook ingediend bij onze zusterorganisaties in Italië, Portugal en Spanje.

Die actie is opengesteld voor alle Facebookgebruikers.
Al meer dan 175 000 Europese consumenten hebben zich aangesloten: sluit je ook aan bij onze actie.

Naar de groepsvordering tegen Facebook