Nieuws

Facebook veroordeeld in Duitsland omdat het massaal gegevens verzamelt

08 februari 2019

Facebook is opnieuw veroordeeld omdat het de regels voor het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens niet naleeft. De Duitse mededingingsautoriteit beschuldigt de webgigant ervan misbruik te maken van zijn monopolie om massaal en zonder toestemming gegevens te verzamelen, ook buiten zijn platform.

Deze keer is het Duitsland dat de praktijken van Facebook onder de aandacht brengt, te beginnen bij de manier waarop gegevens worden verzameld. Het Bundeskartellamt, de Duitse federale mededingingsautoriteit, heeft zojuist het verslag van zijn onderzoek naar het sociale netwerk bekendgemaakt.

De conclusies zijn overweldigend: Facebook wordt ervan beschuldigd zijn monopolie te misbruiken doordat het in staat is om buitengewoon veel gegevens te verzamelen en te verwerken, en Facebook kan in de toekomst wellicht gedwongen worden om sommige van zijn activiteiten anders aan te pakken of zelfs te stoppen.

Geen financiële boete maar een ambitieus verbod

Hoewel er geen financiële boetes werden opgelegd, besloot Facebook onmiddellijk in beroep te gaan tegen de beslissing van het Bundeskartellamt. Het lijdt geen twijfel dat het bedrijf grote risico's loopt en dat dit, althans in Duitsland, wel eens het einde zou kunnen betekenen voor deze winstgevende praktijken, namelijk het combineren van de gegevens van zijn gebruikers uit verschillende bronnen.

Want ja, Facebook verzamelt je persoonlijke gegevens niet alleen via zijn eigen site, of via een van zijn andere diensten zoals WhatsApp en Instagram. Het platform verzamelt ook informatie via een aantal andere sites, waaronder via de "vindikleuk"knop op webpagina's, die een echte kleine spion is die alles verklapt wat je buiten het sociale netwerk doet. Zelfs zonder deze knop sluimeren de derdepartijcookies van Facebook stiekem in alle krochten van het web en zijn ze in staat om je gegevens vast te leggen als ze de kans zien.

Beperkingen op basis van je toestemming

Wanneer je een Facebookaccount aanmaakt, moet je er volgens de gebruiksvoorwaarden niet alleen mee instemmen dat je gegevens buiten Facebook worden verzameld, maar ook dat gegevens van andere sites en diensten worden gecombineerd en aan je Facebookaccount worden toegevoegd.

Gezien de omvang van de uitgewisselde informatie wilde het Bundeskartellamt beperkingen opleggen aan het sociale netwerk wat deze praktijken betreft. Het Bundeskartellamt is van mening dat:

  • Facebook je gegevens van andere diensten (WhatsApp, Instagram ...) mag blijven verzamelen, maar je toestemming moet vragen om deze gegevens aan je Facebookaccount toe te voegen.
  • Facebook je gevens niet langer mag verzamelen buiten zijn diensten (of toevoegen aan je account) zonder jouw toestemming.

Doe mee met onze actie tegen Facebook

De beslissing van de Duitse mededingingsautoriteit is in overeenstemming met de beginselen die wij bepleiten voor een eerlijkere digitale samenleving, waarbij het bedrijfsmodel van de webgiganten zich moet aanpassen aan de wetgeving die de gebruiker beschermt en niet andersom.

Ter info: we hebben een groepsvordering tegen Facebook ingediend bij onze zusterorganisaties in Italië, Portugal en Spanje.

Er zijn al meer dan 175 000 gebruikers in Europa die deelnemen: sluit je ook aan bij deze actie op www.testaankoop.be/actiefacebook.

 Naar de groepsvordering tegen Facebook

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies