Nieuws

Datalek bij Facebook en LinkedIn: wees extra waakzaam voor verdachte berichten of oproepen

08 april 2021

Een paar dagen na Facebook ziet ook LinkedIn de gegevens van 500 miljoen accounts openbaar gemaakt. Het gaat onder meer om e-mailadressen en telefoonnummers die kunnen worden gebruikt om je te misleiden via phishing. Pas dus op voor verdachte berichten en telefoontjes. Voor Facebook kun je achterhalen of je nummer of e-mailadres door het lek is getroffen.

Wat Facebook betreft, werden alle gegevens die sinds kort online te vinden zijn, gestolen bij een grootschalig datalek in 2019. Dat is mogelijk ook het geval voor LinkedIn, al is dat nog niet helemaal duidelijk.

Het gaat bijvoorbeeld om telefoonnummers en logins (gebruikersnamen), maar ook volledige namen van gebruikers, geboortedata, woonplaatsen en e-mailadressen.

Mensen met slechte bedoelingen kunnen die gegevens gebruiken om nog betere phishingpogingen te ondernemen en je zo gevoelige informatie afhandig te maken, zoals je bankgegevens. Wees dus extra voorzichtig wanneer een onbekend of verdacht persoon je een bericht stuurt of je probeert te bellen.

Check of je telefoonnummer of e-mailadres getroffen is

Ga eerst en vooral na of je telefoonnummer getroffen is door het Facebook-datalek op benikerbij.be, een website die werd gemaakt door de Belgische ethische hacker Inti De Ceukelaire.

Je krijgt dan meteen te zien of je nummer al dan niet getroffen is. Ook al is de uitkomst positief, dan nog ben je beter waakzaam want er kunnen nog andere gegevens over jou zijn gelekt.

Je kunt ook controleren of je e-mailadres is gelekt, via de site HaveIBeenPwned, die nu weet welke adressen door het Facebook-datalek zijn getroffen. 

Kijk uit voor phishing

Op elk moment, en zeker na een grootschalig datalek, ben je maar beter op je hoede voor e-mails, berichten en telefoontjes van onbekende of verdachte personen. Met behulp van de via Facebook verzamelde gegevens zou iemand zich bijvoorbeeld kunnen voordoen als een vriend van jou, je bank of zelfs een onbekende die beweert dat hij of zij een gemiste oproep van je heeft.

Vermijd een conversatie, zowel via telefoon als via berichten, met iemand die je om privé- of gevoelige informatie vraagt. Geef vooral nooit je bankgegevens vrij, maar wees ook op je hoede voor mensen die te nieuwsgierig zijn, zelfs als de gevraagde informatie willekeurig of weinig precies lijkt. Breek elke uitwisseling die je om zo'n informatie vraagt meteen af.

Als de persoon zich voordoet als je bank of mutualiteit, contacteer dan zelf de officiële instantie via het adres of telefoonnummer dat je gewend bent te gebruiken. Stuur verdachte berichten ook door naar het Centrum voor Cybersecurity België via verdacht@safeonweb.be.

Al onze tips tegen phishing

Phishing kan verschillende vormen aannemen. Soms is het gericht op specifieke personen, via WhatsApp, Facebook Messenger of zelfs Google Agenda ...

Waarop moet je letten? Hoe kun je jezelf het best beschermen? Je vindt alle antwoorden op deze vragen in ons uitgebreide dossier over phishing.

Naar de tips tegen phishing