Cadeaus online bestellen: waarop letten

Online shoppen is in de meeste gevallen veilig omdat er heel betrouwbare webshops bestaan, die doen wat ze beloven. Toch loopt het soms mis omdat je met een malafide verkoper te doen hebt. Een zekere voorzichtigheid is dus zeker geboden. Daarom check je best vooraf enkele elementen die erop wijzen of de webshop waar je iets zou willen kopen, wel betrouwbaar is.
Betrouwbare verkopers vinden
De laatste tijd wordt het internet geplaagd door valse webwinkels. Zij bootsen bekende winkels na en/of bieden producten aan tegen overdreven lage prijzen. Na hooguit enkele weken verdwijnen ze met de noorderzon én het geld van hun klanten. Eens je iets hebt aangekocht op een valse webwinkel is het natuurlijk te laat. Wees dus kritisch voordat je overgaat tot aankoop en neem je voorzorgen.
- Is het product een pak goedkoper dan op andere webshops? Een té lage prijs is nóóit normaal. Wie denkt een goedkope slag te slaan, kan bedrogen uitkomen. Nepwebwinkels verschijnen voor een paar dagen, hooguit een paar weken en verdwijnen dan weer. Impulsieve aankopen zijn per definitie nooit verstandig. Waarom je aankoop geen weekje uitstellen als het kan? Sla bij voorkeur minstens het weekend over.
- Kijk eens na hoe oud de domeinnaam is van de winkel. Dat kun je doen op https://who.is. Als de domeinnaam nog geen week oud is, dan mag er gerust een belletje rinkelen en is extra voorzichtigheid geboden.
- Staat er een adres en telefoonnummer op de site? Echte webwinkels zijn te contacteren. Probeer eens contact te krijgen en stel bijvoorbeeld een vraag over het product.
- Op welk rekeningnummer moet je betalen? Google dat nummer eens. Als er al klachten over de webshop zijn, zou dat rekeningnummer meermaals in de resultaten kunnen opduiken.
- Welke betaalservices worden aangeboden? Zo geeft Western Union bijvoorbeeld geen bescherming voor de koper. PayPal geeft dit wel in de meeste gevallen. Mocht je toch bedrogen uitgekomen zijn, dan kun je via PayPal of uw Visakaart-provider altijd een procedure starten om te proberen uw geld te recupereren.
Veilig online winkelen: tips vóór de aankoop van je cadeau
- Geef je kredietkaartnummer niet zomaar: wees op je hoede voor websites voor volwassenen die je kredietkaartnummer vragen om zogezegd na te gaan of je meerderjarig bent: het enige waar ze op azen, zijn je gegevens om daarna op je naam aankopen te doen.
- Een aantal websites beschikt over vertrouwenslabels: Becommerce (België), Thuiswinkel Waarborg (Nederland), e-trusted shops (Duitsland) … Dat kan je op weg helpen om te weten of je de webshop kan vertrouwen.
- Sommige websites zijn in feite een mix van een eigen webshop en een verkoopplatform. Dat geldt bv. voor Bol.com, Fnac, Zalando en Amazon. Let dan goed op of er geen andere verkoper vermeld staat dan die van de webshop die je bezoekt. Normaliter vind je de naam van die meestal nobele onbekende reeds bij het aanbod zelf (soms in kleine lettertjes) en vervolgens ook nog eens in het winkelwagentje/mandje. Als je bij een externe verkoper koopt, moet je rekening houden met zowel de algemene voorwaarden van het platform geldig in het geval van een aankoop bij een andere verkoper als met de algemene verkoopsvoorwaarden van de verkoper zelf.
- Vergelijk de prijzen en hou daarbij rekening met de verzendingskosten. Wanneer het gaat om een website van buiten het eurogebied (dat is het gebied binnen de EU waar de euro als officiële munt wordt gebruikt) en men je de keuze laat om te betalen in euro of in de lokale munt, zul je meestal goedkoper af zijn met de lokale munt.
- Vergeet niet dat je met een website van buiten de Europese Unie in veel gevallen ook bijkomende kosten riskeert. Soms rekent de verkoper die rechtstreeks aan, soms zul je er pas over horen op het ogenblik dat de koerierdienst je het pakje komt leveren.
- Het is niet omdat de URL van de webshop eindigt op .be, .nl of .fr en de tekst volledig in het Nederlands of Frans is opgesteld dat je automatisch met een lokale webshop te maken hebt. Het kan best dat de eigenlijke leverancier in China of een ander Aziatisch land zit.
- Als het een webshop is die je niet kent, is sowieso enige argwaan aan te bevelen. Het is niet per se een valse webshop, maar er zijn ook veel verkopers die de techniek van de zogenoemde dropshipping toepassen. Ze hebben zelf niets in voorraad maar bieden allerlei producten aan die ze elders bestellen en rechtstreeks door de leverancier naar de koper laten sturen. Lang niet alle verkopers informeren daarover op hun website. Maar de kans is groot dat je dan eigenlijk in China koopt. Bovendien verdwijnen dergelijke webshops vaak snel.
- Ga na hoe de dienst-na-verkoop werkt en welke waarborg de verkoper biedt. Lees zeker ook de algemene voorwaarden.
Toch problemen met je cadeau?
Het is nooit uitgesloten dat er iets mis gaat met je online aankoop. Soms wordt je pakje niet tijdig geleverd of blijkt het product beschadigd. Hoe moet je dan te werk gaan? Je leest het in dit dossier.