Vermijd deze fouten bij het online shoppen

In slechts een paar klikken kun je producten bestellen op het internet, maar ... haast en spoed is zelden goed. Van het klikken op malafide links tot het gebruiken van een onveilige betaalmethode: negen vergissingen die je maar beter niet begaat.
1. Klikken zonder nadenken
Meteen klikken op een oogverblindend aanbod in een advertentie of e-mail is een fout die regelmatig wordt begaan. We kunnen het niet genoeg herhalen: een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook. De link in de e-mail of advertentie kan bijvoorbeeld naar een valse webpagina leiden die werd opgezet door cybercriminelen. Vul je daar je persoonlijke of betaalgegevens in, dan kunnen ze die misbruiken om bijvoorbeeld je identiteit te stelen of je bankrekening te plunderen. Lees meer over deze misleidende praktijk in ons dossier over phishing.
2. Blind vertrouwen op positieve reviews
Een product krijgt 5 sterren, dus het moet wel goed zijn? Niet zo snel. Misschien werd het slechts beoordeeld door één persoon, of zitten er een pak valse beoordelingen tussen. Het loont dus de moeite om niet alleen naar de sterren te kijken, maar de reviews ook echt te lezen. Overdreven positieve commentaren, beoordelingen die meer op reclame lijken of veel posts op eenzelfde datum kunnen tekenen aan de wand zijn.
Gebruik ook onze koopwijzers voor onafhankelijk en gedetailleerd advies over duizenden geteste producten.
3. Bestellen zonder de voorwaarden te lezen
Het is geen goed idee om meteen tot betaling over te gaan, zonder het totale kostenplaatje te kennen (bijvoorbeeld verzendkosten), de retour- en garantievoorwaarden te hebben gelezen enzovoort. Kijk dus altijd de voorwaarden op de webshop na alvorens iets te bestellen. De Webshop Check van het Europees Centrum voor de Consument vertelt je waarop je allemaal moet letten.
Ga ook altijd na of de webshop wel betrouwbaar is en of er een echte onderneming achter zit. Alvorens een bestelling te plaatsen kun je onze evaluatie van webshops raadplegen. Onze juridische experts analyseerden meer dan 190 webshops op onder meer productinformatie, wettelijke informatie, aankoopproces en levering en dienst na verkoop. Waar mogelijk werd ook de tevredenheidsscore van onze leden in rekening gebracht.
4. Intekenen op een "gratis" proefpakket
Krijg je een pop-upadvertentie te zien of een aanbod op sociale media voor een (bijna) gratis proefpakket? Wees op je hoede. Vaak vragen ze in eerste instantie enkel de verzendkosten te betalen met je kredietkaart. Later blijkt dat je vastzit aan een duur abonnement en krijg je dus ongewenst vervolgzendingen.
Lees altijd de algemene voorwaarden na, controleer wie de verkoper is en waar hij is gevestigd alvorens op zo’n aanbod in te gaan. Meer informatie rond deze praktijk lees je op de website van het Europees Centrum voor de Consument.
5. Online shoppen via een openbaar wifinetwerk
Een openbaar wifinetwerk is vaak onbeveiligd en makkelijk te infiltreren door hackers. Plaats dus nooit online een bestelling wanneer je bent verbonden via openbare wifi. Niet thuis en bang een koopje op het internet te mislopen? Surf dan via mobiele data (3G of 4G) op je smartphone, gebruik je smartphone als hotspot voor je laptop of tablet, of gebruik een VPN-dienst zodat je internetverkeer niet onderschept kan worden.
6. Betalen op een onbeveiligde webpagina
Een betaling uitvoeren op een niet beveiligde webpagina is een risicovolle operatie: mensen met slechte bedoelingen kunnen je betaalgegevens gemakkelijk onderscheppen.
Koop dus enkel op websites met een beveiligde verbinding (te herkennen aan het hangslot in de adresbalk, gevolgd door https). Dit wijst erop dat de (betaal)informatie die je invoert veilig wordt doorgestuurd naar de eigenaar van de site en dat niemand anders de informatie kan onderscheppen.
Maar vergis je niet: dit is geen garantie dat de partij naar wie je het geld overmaakt ook zelf betrouwbaar is.
7. Persoonlijke gegevens laten opslaan door een webshop
Je kaart- of andere persoonlijke gegevens laten opslaan door een webshop lijkt misschien handig, maar je kan niet controleren of dit op een veilige manier gebeurt. Databases van webshops zijn het favoriete doelwit van hackers, want ze vinden er makkelijk gegevens van kredietkaarten.
Wat je wel kunt doen, is een wachtwoordmanager gebruiken. Dat is een programma dat je logins voor jou beheert en veilig bewaart. We kunnen jou helpen de beste wachtwoordkluis te kiezen.
8. Automatisch formulieren laten invullen door je browser
Het is misschien handig dat je browser je naam, adres, kredietkaart- en andere gegevens automatisch voor je invult, maar veilig is het niet. Cybercriminelen kunnen die gegevens makkelijk onderscheppen. Vermijd het "automatisch invullen" van formulieren door je brower. Je kan die functie uitschakelen via de instellingen van je browser.
In Chrome doe je dat bijvoorbeeld door rechtsboven te klikken op de drie verticale puntjes > Instellingen. Bij "Automatisch invullen" kan je uitschakelen dat de browser je wachtwoorden, betaalmethoden en adresgegevens automatisch opslaat en invult.
9. Geen veilige betaalmethode gebruiken
Je geld overmaken via bijvoorbeeld Western Union, niets mis mee? Opgelet! Voornamelijk oplichters gebruiken dergelijke diensten.
Betaal je aankopen met kredietkaart, dan ben je beter beschermd bij problemen en kan je een terugbetaling vragen. Beveiligde betaalgateways zoals PayPal zijn ook een optie.
Meer tips om veilig online te betalen en je te beschermen tegen fraude online lees je in ons dossier over kopen via internet.