Nieuws

Vers van de digitale pers

17 juli 2019
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor jou van tel kunnen zijn.
  • Android-smartphones krijgen te weinig updates. Dat stellen onze collega's bij de Nederlandse Consumentenbond. Zij hebben vier jaar lang alle updates van de zeven populairste smartphonefabrikanten bestudeerd (Samsung, Sony, Huawei, Xiaomi, Motorola, Nokia, Apple). De bevindingen zijn opmerkelijk: in de meeste gevallen krijgen dure toestellen meer updates dan goedkopere toestellen van dezelfde fabrikant. Het aantal updates lijkt daarnaast ook af te hangen van de verkoopcijfers van de smartphone. De toestellen van Xiaomi krijgen soms geen enkele update. Andere fabrikanten bieden slechts één enkele grote Android-update aan per toestel. Apple doet het beter, met drie tot vijf grote updates per iPhonemodel, maar zonder garantie voor de toekomst. Daarom vragen wij, samen met Consumentenbond, aan de fabrikanten om elke smartphone tot vier jaar na zijn lanceringsdatum updategarantie te geven.

  • In Frankrijk wordt Google ervan beschuldigd de AVG te hebben geschonden. Consumentenorganisatie UFC-Que Choisir start een collectieve actie tegen de webgigant wegens de schending van de nieuwe Europese Algemene verordening gegevensbescherming (AVG, of GDPR in het Engels). UFC richt zich specifiek op de manier waarop persoonsgegevens worden verzameld bij Androidgebruikers met een Google-account. Het belangrijkste punt is dat die gebruikers volgens UFC niet expliciet genoeg om toestemming worden gevraagd, vooral met betrekking tot geolokalisatie.

  • Twee keer zoveel Belgen gebruiken itsme. De eID-kaartlezer blijft veruit de meest gebruikte methode om zich aan te melden op Tax-on-web, maar de app itsme wint toch geleidelijk aan terrein. Dat heeft de FOD Financiën bevestigd bij de afsluiting van Tax-on-web op 15 juli: dit jaar heeft 12,8 % van de gebruikers (burgers) itsme gebruikt om hun belastingen online via Tax-on-web aan te geven. Dat zijn er twee keer meer dan vorig jaar, toen het aantal gebruikers slechts 6,2 % bedroeg. Wil je weten hoe je itsme gebruikt, lees dan ons artikel in Test Connect 23 (juli/augustus 2019).

  • Alweer een opdoffer voor valse webshops: bij een nieuwe Europol-actie werden er meer dan 3 000 ontdekt en gesloten. Op de verschillende socialenetwerksites werden bovendien niet minder dan 16 000 accounts offline gehaald die gelinkt werden aan deze webshops. Dat zijn er heel wat, oplichters zetten dan ook maar al te graag Facebook en consorten in om hun slachtoffers te verleiden met namaakspullen zoals kleren, accessoires, geneesmiddelen, parfums en zelfs autoreserveonderdelen. In ons dossier over online shoppen vind je tips om je aankopen veilig te doen. Ondervind je problemen bij een onlineaankoop, aarzel dan niet om klacht in te dienen via onze advocaten, het Europees Centrum voor de Consument of het meldpunt van de FOD Economie.

  • Slimme toestellen: verander het standaardwachtwoord! Dat raadt het beveiligingsbedrijf Avast aan, nadat het 83 miljoen met het internet verbonden toestellen heeft onderzocht, van smart tv‘s tot bewakingscamera‘s. Daarbij heeft het ontdekt dat gebruikers de standaardwachtwoorden van hun toestellen maar al te vaak onveranderd laten omdat ze de fabrieksinstellingen niet wijzigen. Er zijn momenteel meer toestellen met het internet verbonden dan er mensen op aarde zijn en dat aantal zal alleen maar toenemen, waarschuwt Avast. Net daarom is het zo belangrijk om elk toestel even goed te beveiligen als je computer en smartphone.

  • België blijft op de 9de plaats in de Europese digitale index, die elk jaar de digitale evolutie van de EU-lidstaten in kaart brengt. We doen het minder goed dan onze Noorderburen (3de plaats na Finland en Zweden), maar wel beter dan Frankrijk (16de plaats). België heeft het meeste vooruitgang geboekt op het vlak van connectiviteit: België is veel beter uitgerust op het vlak van 4G-verbinding dan andere landen.