Dossier

Wat is het verschil tussen browsercache en browsegeschiedenis?

20 november 2019

Browsercache en browsegeschiedenis: van beide wordt wel eens gezegd dat je ze moet wissen, maar waarom en wat is het verschil?

Browsercache

“Caching” verwijst naar het (tijdelijk) opslaan van gegevens zodat je browser die gegevens niet steeds opnieuw moet downloaden. Men spreekt dan ook over tijdelijke internetbestanden die in de cache van je browser worden bewaard. Als je de eerste keer een website bezoekt, houdt je browser bepaalde informatie bij zodat je bij een tweede bezoek vlotter en sneller toegang hebt tot de website.

Websitebeheerders kunnen zelf beslissen welke delen van hun website je browser in zijn cachegeheugen kan opslaan, en voor hoe lang. Meestal gaat het om elementen die langere tijd ongewijzigd aanwezig zijn, zoals afbeeldingen of logo’s. Geeft een website je browser de instructie om deze in de cache op te slaan, dan wordt een kopie ervan lokaal op je computer of smartphone bewaard. Zo heb je niet alleen sneller toegang tot websites, je bespaart ook data omdat afbeeldingen niet meer via het internet moeten gedownload worden.

Caching heeft wel een aantal nadelen. Zo kan het gebeuren dat je niet direct de nieuwe versie van een webpagina te zien krijgt of kan een (bijna) volle browsercache op bepaalde websites laad- of opmaakproblemen veroorzaken. Ook bestaat er het risico dat hackers gevoelige informatie over jou buitmaken, omdat cachegegevens in theorie authenticatiedata of andere vertrouwelijke gegevens zouden kunnen bevatten.

Het deleten of leegmaken van de browsercache kan een oplossing bieden. Dat doe je automatisch of handmatig via de instellingen van je browser.

Browsegeschiedenis

Je browsegeschiedenis is niets anders dan een lijst met de websites die je via je browser bezoekt. Heb je bv. tijdens een surfsessie in Chrome je webmail geraadpleegd, een aantal zoekopdrachten via Google uitgevoerd en in de URL-balk www.test-aankoop.be getypt, dan houdt Chrome dit bij, inclusief het tijdstip waarop je de webpagina’s hebt bezocht.

Om je privacy te beschermen of om ruimte op je apparaat vrij te maken kan je je browsegeschiedenis wissen via de instellingen van je browser. Bepaalde browsegegevens kan je over verschillende toestellen laten synchroniseren. Wis je die gegevens op het ene toestel, dan worden die ook verwijderd op de andere toestellen (mits je bij de browser in kwestie aangemeld bent met dezelfde account).

Hoe verwijder je de cache of browsegeschiedenis?

Google Chrome
 1. Klik rechtsboven op en kies Geschiedenis > Geschiedenis.
 2. Kies in de linkerkolom Browsegegevens wissen. Selecteer de gewenste items en de periode.
  1. Browsegeschiedenis wissen: selecteer Browsegeschiedenis
  2. Cache wissen: selecteer Gecachte afbeeldingen en bestanden
 3. Klik op Gegevens wissen.
Mozilla Firefox
 1. Klik rechtsboven op en kies Opties > Privacy en Beveiliging.
  1. Browsegeschiedenis wissen: Klik in het onderdeel Geschiedenis op Geschiedenis wissen. Hier kan je de te wissen periode kiezen en de items selecteren die je wilt wissen.
  2. Cache wissen: Klik in het onderdeel Cookies en websitegegevens op Gegevens wissen. Selecteer Gebufferde webinhoud (ook cookies kan je hier selecteren om te verwijderen).
 2. Klik op Wissen.
 
Safari
 1. Browsegeschiedenis wissen
  1. Klik bovenaan op Geschiedenis > Toon volledige geschiedenis.
  2. Klik op Wis geschiedenis en kies de periode waarvan je de geschiedenis wilt verwijderen.
 2. Cache wissen
  1. Klik bovenaan op Safari en kies Voorkeuren > Geavanceerd.
  2. Vink Toon Ontwikkel-menu in menubalk aan, selecteer bovenaan in de menubalk Ontwikkel en kies leeg caches.

Edge
 1. Klik in de rechterbovenhoek op en kies Instellingen.
 2. Kies Privacy en beveiliging en vervolgens Kies wat u wilt wissen onder Browsegegevens wissen
  1. Browsegeschiedenis wissen: selecteer Browsegeschiedenis
  2. Cache wissen: selecteer Gegevens en bestanden in de cache
 3. Klik op Wissen.