Dossier

Spam en scam: meer dan één letter verschil

08 september 2019
spam of scam

Je kent het wel: na registratie voor een gratis dienst stroomt je mailbox vol met ongewenste berichten. Gaat het om flagrant ongeloofwaardige reclame, dan is het hoogstens irritant. Gevaarlijker wordt het wanneer de mails een dekmantel zijn voor frauduleuze activiteiten. Of wanneer spam voor scamdoeleinden wordt gebruikt.

Spam

Spam is eigenlijk het elektronische equivalent van ongewenste reclame die je in je gewone brievenbus krijgt. Spamberichten komen doorgaans in je mailbox terecht, maar ze worden ook verspreid via sms of messaging apps als Facebook Messenger of WhatsApp. Het gaat bv. om de melding dat je een reis naar de Caraïben hebt gewonnen of een interessant aanbod voor een revolutionair middel om in drie dagen 15 kg te vermageren. Maar het kan ook gaan om heel geloofwaardig uitziende berichten, met echter frauduleuze bedoelingen (zie scam hieronder).

Spamberichten worden uitgestuurd naar een groot aantal mensen tegelijk en zijn vaak opgesteld in het Engels of gebrekkig Nederlands. E-mailprogramma’s gebruiken vaak een spamfilter om dergelijke berichten tegen te houden.

Scam

Scam is een vorm van spam, maar dan specifiek met het doel mensen op te lichten. Via een scam proberen criminelen bv. je persoonlijke gegevens, bankkaartgegevens of accountwachtwoorden te weten te komen. Een bekend voorbeeld is een phishing scam waarmee men je via een echt uitziend bericht naar een webpagina probeert te leiden om op die manier je persoonlijke gegevens te stelen.

Scamming kan echter ook telefonisch, waarbij een oplichter je namens een bekend bedrijf (bv. Microsoft) opbelt met de mededeling dat je een probleem hebt met je computer. Op die manier proberen criminelen toegang te krijgen tot je computer en je persoonlijke informatie.
Scamberichten kunnen daarnaast ook malware bevatten en dus je computer of smartphone infecteren, bv. als je nietsvermoedend op een link klikt of een bijlage opent.