Dossier

Dark web of deep web: ken jij het verschil?

01 september 2019

Wist je dat maar een klein deel van alle websites te vinden is via zoekmachines? Het overige deel behoort tot het "deep web", een term die – ten onrechte – vaak gelijkgesteld wordt met obscure websites voor illegale handel en cybercriminaliteit. De meeste websites die je niet via een zoekmachine vindt, zijn immers volkomen legaal.

Deep Web

Een zoekmachine kan je zien als een database van websites. Een zoekopdracht in bv. Google levert je die websites op die in de database van de zoekmachine gekend zijn. Daar tegenover staan alle webpagina’s die onbereikbaar zijn voor zoekmachines, en die behoren tot het “deep web”. Anders dan je zou denken zijn deze niet noodzakelijk illegaal. Integendeel, het grootste deel van het deep web is onschuldig en bestaat bv. uit pagina’s die enkel toegankelijk zijn na authenticatie, zoals de inlogpagina van je bank om online te bankieren, je webmail of databases van bedrijven.

Dark Web

Daarnaast bestaan er natuurlijk duistere websites waar criminele praktijken welig tieren. Je kan het zo gek niet bedenken: van het verhandelen van wapens en drugs, over kinderporno tot het aanbieden van gestolen logingegevens. Dit deel van het deep web wordt het “dark web” genoemd. Deze illegale websites liggen meestal verscholen achter het zogenaamde Tor-netwerk en kan je niet vinden met een traditionele browser. Daarvoor heb je de Tor-browser nodig die je overigens vrij kan downloaden.

 

Om toegang te hebben tot het Tor-netwerk, heb je een specifieke browser nodig.

Een berucht voorbeeld van een illegale website op het dark web was Silk Road, een online zwarte markt die in 2013 door de FBI werd opgedoekt. Er bestaan op het dark web ook wel minder obscure sites die net van de anonimiteit van het Tor-netwerk gebruikmaken om geheime informatie te verspreiden. Bijvoorbeeld: documenten plaatsen op de klokkenluiderswebsite WikiLeaks kan enkel via de Tor-browser.