Dossier

Bescherm je gegevens, ook op vakantie

13 juli 2020

Tenzij je een digitale detox overweegt, is de kans groot dat je smartphone, tablet of laptop meegaat op vakantie. Voorzichtigheid is echter geboden. Hackers nemen namelijk geen vakantie. En in een iets lossere omgeving is de kans groter dat je in een val loopt. Vier tips om op vakantie veilig te surfen.

De vakantie is in aantocht en de voorbereidingen zijn al gestart. Maar heb je daarbij ook al gedacht hoe je best omgaat met je digitale toestellen? Veel houdt dit gelukkig niet in: met enkele eenvoudige tips vermijd je dat je het slachtoffer wordt van een aanval of van een gegevenslek.

1. Maak nooit verbinding met een niet-beveiligd openbaar wifinetwerk

Kun je niet wachten om je kiekjes te delen? Maak nooit om het even waar verbinding! Vermijd sowieso wifinetwerken die geen paswoord vereisen. Een gouden regel die eigenlijk geldt voor elk openbaar wifinetwerk. Een gedeeld netwerk is namelijk een droom voor elke hacker. Hetzelfde geldt voor netwerken waarvan het paswoord duidelijk vermeld staat, bijvoorbeeld in grote letters achter de toog van een bar of aan de ingang van een restaurant.

Het principe is eenvoudig: via een openbaar wifinetwerk verstuur en ontvang je gegevens die al dan niet gemakkelijk onderschept kunnen worden door een hacker die zich op hetzelfde netwerk bevindt. Deze gegevens bevatten misschien je paswoorden of, nog erger, je bankgegevens.

Heb je geen andere keuze dan de openbare wifi van een bar of restaurant te gebruiken? Vraag het personeel dan de precieze naam van het netwerk. Voor een hacker is het kinderspel om een vals netwerk aan te maken (die op één letter na bijvoorbeeld hetzelfde is als die van de bar of van het restaurant). Zo hoeft hij slechts te wachten tot zijn slachtoffers een voor een in zijn val lopen.

2. Surf via 3G of 4G om gevoelige gegevens te versturen of te ontvangen

Het mobiele netwerk van je telecomoperator blijft in de meeste gevallen een zekerheid, in tegenstelling tot openbare wifinetwerken. Gevoelige gegevens zoals bankgegevens, een PayPal-wachtwoord of vertrouwelijke mails verzend of ontvang je dus best via 3G of 4G.

De boodschap mag duidelijk zijn: is je forfait voldoende groot en beschik je tijdens je vakantie over een goed netwerk, dan gebruik je best 3G of 4G.

Buiten de Europese Unie is dat helaas niet mogelijk, aangezien roaming (gebruik van je gsm in het buitenland) van mobiele gegevens al snel een dure grap kan worden. In dat geval zijn er twee opties: op voorhand kijken of je ter plaatse gebruik kunt maken van een beveiligd en betrouwbaar wifinetwerk, of, als je er voor een langere periode verblijft, een plaatselijke simkaart kopen om voor een schappelijke prijs via 3G of 4G te surfen. In functie van je bestemming heeft je telecomoperator misschien ook speciale bundels om in het buitenland te surfen.

3. Schakel al je automatische verbindingen uit

Het zou natuurlijk jammer zijn dat je er zelf alles aan doet om openbare wifinetwerken te vermijden, maar dat je smartphone er automatisch op inlogt. Geen ondenkbaar gegeven echter, bijvoorbeeld als je in de buurt komt van een netwerk waarmee je vroeger al eens verbinding hebt gemaakt.

Soms kan het handig zijn dat je smartphone naar bekende netwerken zoekt, bijvoorbeeld thuis of op het werk. Tijdens de vakantie echter is dat niet aangewezen. Een hacker kan namelijk een wifinetwerk aanmaken met dezelfde naam als het netwerk van je hotel, en zo toegang krijgen tot je smartphone. Als het netwerk geen paswoord vereist (of zelfs hetzelfde paswoord gebruikt), is er voor je smartphone geen enkel verschil.

De meest extreme oplossing is om je wifi op vakantie gewoon volledig uit te schakelen. Is dat geen optie, dan kun je je toestel nog altijd vragen om eerdere verbindingen te “vergeten”. In Android kan dat via de geavanceerde wifi-instellingen (op een Samsung-toestel bijvoorbeeld: Instellingen > Verbindingen > Wifi > Geavanceerd > Netwerken beheren > Wissen). In iOS is dat iets ingewikkelder en moet je je eerst op het netwerk in kwestie bevinden om het te kunnen vergeten (Instellingen > [Naam van het netwerk] > Vergeet dit netwerk).

4. Gebruik een app om je gegevens te beschermen

Er bestaan apps waarmee je je volledige surfverkeer al dan niet tijdelijk kunt beschermen en waarmee je een zogenaamde VPN creëert (virtueel privénetwerk). Hiermee lopen je gegevens door een soort beveiligde tunnel, die onzichtbaar is voor hackers.

Met een VPN kun je in het buitenland met een geruster gemoed surfen, en dat op elk type netwerk. Je surfverkeer is – in theorie – namelijk versleuteld en dus moeilijker te onderscheppen (al is dat niet uitgesloten). Het nadeel echter is dat je goed moet opletten welke VPN je kiest, aangezien deze al je gegevens verwerkt en dus onfeilbaar moet zijn qua vertrouwelijkheid.

Ontdek onze test van VPN-apps

In nummer 30 van Test Connect, te verschijnen in september 2020, ontdek je onze nieuwe test van 20 VPN-apps. In afwachting kun je onze vorige test raadplegen (Test Connect 16 van mei 2018, pdf-bestand).

Naar onze vorige VPN-test