Dossier

Op vakantie? Houd je dataverbruik in de gaten

01 juni 2021

Sinds de afschaffing van de roamingkosten in de EU kun je gerust je mobiele data op vakantie laten aanstaan. Maar houd je dataverbruik niettemin in de gaten en let op als je buiten de EU reist! Enkele tips om onaangename verrassingen te vermijden.

Onlangs is de Europese regelgeving rond gsm-netwerken aangepast. Sinds 15 mei 2019 betaal je nog maximaal 23 cent per minuut voor internationale gesprekken in de EU en maximaal 7 cent per sms. Meer details daarover vind je in ons meest recente onlinedossier.

Vermijd onaangename verrassingen 

Dankzij de beperking van de tarieven voor internationaal bellen en sms’en in de EU kunnen je gsm-kosten minder snel de pan uitswingen op vakantie. Als je tenminste je mobiele data onder controle houdt! In de 28 EU-landen, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein gebruik je om te surfen gewoon het datavolume dat in je abonnement is inbegrepen. Je betaalt dus niet meer dan in België. Maar buiten de EU – zowel in Europa (bv. in Zwitserland) als op andere continenten – gelden andere tarieven per MB die je downloadt. En die zijn niet min: zo betaal je bij Proximus tot € 15 per MB!

Schakel je mobiele data dus uit als je buiten de EU-zone reist, of neem een speciale formule ter plaatse. Binnen de EU betaal je natuurlijk ook extra kosten zodra je inbegrepen datavolume is opgebruikt. Denk er dan aan om je mobiele data uit te schakelen en enkel nog te surfen via wifi.

Voorts kun je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen om onverwachte kosten te vermijden.

Schakel mobiele data uit

  • Zodra je de grens met een niet-EU-land nadert of oversteekt. Je gsm kan immers automatisch op een netwerk van dat land overschakelen als dat een betere verbinding oplevert.
  • Als je onderweg bent naar een niet-EU-land. Zo ben je alvast zeker dat je geen mobiele data buiten je inbegrepen volume verbruikt.

 

Ga naar het meldingenvenster en klik op dit icoontje om mobiele data uit te schakelen.

Schakel de vliegtuigstand in

  • Als je het vliegtuig neemt. Dat is hoe dan ook verplicht, zelfs als de luchtvaartmaatschappij wifi aan boord aanbiedt (in de vliegtuigstand kun je wel wifi inschakelen).

  • Als je de boot neemt. Zo voorkom je dat je gsm automatisch verbinding maakt met een satellietnetwerk, als de scheepvaartmaatschappij dat aanbiedt (want dat is altijd peperduur).

 

Ga naar het meldingenvenster en klik op dit icoontje om de vliegtuigstand aan te zetten.

Controleer je datalimiet

Als je het inbegrepen datavolume van je abonnement hebt opgebruikt, betaal je extra per bijkomende MB. Je operator verwittigt je dan via sms en beperkt de extra kosten boven op je abonnement. Bij Proximus kun je maximaal € 60 extra betalen. Controleer de limiet bij jouw provider en laat hem desnoods wijzigen.

Download de gratis app van je provider

Zo kun je eenvoudig je verbruik in de gaten houden.

Neem een optie voor mobiel internet buiten de EU

Wens je toch gebruik te maken van mobiel internet buiten de EU, informeer dan naar een voordeligere tariefoptie bij je provider.