Nieuws

De Xiaomi 12T Pro heeft te veel onnodige snufjes

20 december 2022

We hebben in 2022 een hondertal smartphones getest. Daarbij uiteraard ook het meest recente pronkstuk van Xiaomi, de 12T Pro met zijn overweldigende technische capaciteiten. Loont de overdaad aan megapixels de moeite? Volgens onze experts is het antwoord duidelijk: nee.

“Foto’s met een professionele kwaliteit”, 200 megapixels, 8K video, “gedetailleerde weergave zelfs bij zwak licht”, “ongelooflijke batterijduur”, “uitgerust met de beste processor” ... Als je Xiaomi moet geloven, kan hun 12T Pro de concurrentie verpletteren met twee vingers in de neus. Onze experts hebben die beloften afgewogen tegen de feiten.

Ongeflooflijk goede camera?

Het klopt dat de foto’s van een kwaliteit zijn die we enkele jaren geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. Dat betekent niet dat je kunt spreken van een professionele kwaliteit. Wij testen ook fotocamera’s uit het topgamma en dat is nog wel andere koek.

We hebben het al vaak herhaald, maar al die megapixels zijn alleen interessant voor grote publicitaire affiches. De grootte van de sensor is veel belangrijker voor de beeldkwaliteit. Je kunt beter een grote sensor hebben met minder pixels dan een kleine sensor vol met microscopische pixels. Een resolutie van 200 megapixels is vandaag een record dat Xiaomi deelt met de Motorola Edge 30 Ultra. Maar de meeste “echte” camera’s hebben er ongeveer tien keer minder.

De testresultaten bevestigen onze stelling: de Xiaomi 12T Pro beschikt niet over de beste fotokwaliteit volgens onze testcriteria. Er zijn zelfs meerdere concurrenten die betere scores behalen. Bij zwak licht bijvoorbeeld zijn de iPhone 14 Pro, de Galaxy S22 Ultra, de laatste modellen van de Sony Xperia, 1 en 5, de Google Pixel 7 en zelfs de Motorola Edge 30 Ultra allemaal beter. De foto’s zijn uiteraard van een prima kwaliteit, een toptoestel waardig, maar in tegenstelling tot de boude claims van Xiaomi zijn ze niet revolutionair.

Wat betreft de videokwaliteit heb je eigenlijk niets aan een 8K-resolutie. We raden zelfs af om in die hoge resolutie te filmen. In de eerste plaats omdat dat veel vergt van de processor (je zult voelen dat je smartphone warm wordt) en ook veel opslagruimte inneemt op je toestel, maar vooral omdat je er geen enkel belang bij hebt. Het scherm van de 12T Pro, met een meer dan behoorlijke resolutie van 1220x2712 pixels, is zelf niet in staat om 8K-resolutie weer te geven. Ook je tv kan een dergelijk hoge resolutie meer dan waarschijnlijk niet weergeven, want 8K-tv’s blijven voorlopig een niche-markt. Bovendien zullen je beelden minder vloeiend zijn, want in 8K ben je beperkt tot 24 beelden per seconde.

Ongelooflijke batterijduur?

Laten we er geen doekjes om winden: er zijn maar erg weinig smartphones die ons verbazen met de autonomie van hun batterij, maar de 12T Pro hoort daar niet bij.

We hebben een autonomie van 34 uur gemeten. Dat is niet bovengemiddeld en voldoende voor een normaal gebruik. Maar de Xiaomi Redmi Note 11 die minder dan € 200 kost, houdt het wel tien uur langer vol. Je vindt daarover meer informatie in ons januarinummer 2023 van Testaankoop.

Daarentegen laadt de 12T Pro erg snel op met een lader van meer dan 120 W. Na een kwartier laden, kun je alweer 24 uur verder.

De beste processor?

Met zijn Snapdragon 8+ processor van de laatste generatie kun je met de 12T Pro probleemloos elke applicatie vlot laten draaien. De processor haalt net als andere smartphones uit het topgamma de hoogste score op onze performantietest.

De opslagcapaciteit van 256 GB is vandaag de dag standaard bij duurdere toestellen, net als de 8 GB RAM-geheugen. Er bestaat een versie met 12 GB RAM-geheugen, maar die wordt niet in België verkocht en verschillende concurrenten doen het even goed, vaak zelfs goedkoper. De OnePlus 10T (versie 256 GB) beschikt over dubbel zoveel RAM-geheugen dan de Xiaomi 12T Pro, maar in feite heb je een dergelijk vermogen heel zelden nodig.

Overbodige snufjes

Met een prijskaartje van € 799 zit de Xiaomi 12T Pro in een gelijkaardige prijscategorie als andere smartphones die zich even performant toonden tijdens onze testen. Het is een performante smartphone die op meerdere vlakken heel goed scoort, vooral voor oplaadsnelheid. Hij is ook heel schokbestendig.

Wat we betreuren zijn de technische snufjes die uiteindelijk weinig of geen meerwaarde bieden voor de gebruiker. En dat alles voor een smartphone die niet veel verschilt van heel wat anderen.

Vind de volledige testresultaten van de Xiaomi 12T Pro en zijn kleine broertje, de 12T, in onze vergelijker smartphones.

67 Goede
kwaliteit
vanaf  313,00
67 Goede
kwaliteit
vanaf  289,00
66 Goede
kwaliteit
vanaf  269,00