Nieuws

Moet je een refurbished iPhone kopen of niet?

05 april 2022
Refurbished iPhone X en iPhone 11

Is een refurbished iPhone X of 11 een interessant alternatief voor een nieuw, prijziger model? "Ja, als je koopt bij een goede aanbieder en een redelijke besparing kunt doen", zeggen onze experts op basis van hun onderzoek bij 11 aanbieders.

Wil je een iPhone, maar heb je niet het budget voor een nieuw model, dan kan je een refurbished iPhone overwegen. Dat is een iPhone die al een eerste leven achter de rug heeft en terug op de markt komt nadat hij werd gereviseerd door een deskundige. Kun je een goede refurbished iPhone op de kop tikken? Om die vraag te beantwoorden storten onze experts Maarten De Backer en Stef Priem zich op de refurbished markt.

Ze kochten bij 11 aanbieders telkens twee refurbished iPhones X en 11 van meestal 64 GB in de staat "zo goed als nieuw". Ze testten elk model samen met een herstelcenter en vergeleken het telkens met een nieuwe iPhone. Ook bekeken ze de voorwaarden en service (website, levering, ...) van elke aanbieder.

 

 

Waarom onderzochten jullie iPhone X en 11 modellen?

"Toen we eind vorig jaar op zoek gingen naar refurbished toestellen kon je de iPhone 11 kopen voor minder dan €500 in de 64 GB-variant. Dat is een twee jaar oud flagship-model dat nog zeker 3 jaar op updates mag rekenen. We hebben ook iPhone X'en gekocht. Dat zijn toestellen uit 2017 die hooguit nog 2 jaar ondersteuning van Apple zullen krijgen. Toch vonden we het interessant om dit model in onze test op te nemen, net om na te gaan of het kopen van "oudere" refurbished toestellen een groter risico inhoudt. De prijs van een refurbished iPhone X ligt ook een stuk lager dan van een nieuwe, recente iPhone, wat hem aantrekkelijk maakt."

Is een refurbished iPhone zo goed als nieuw?

"We hebben eerst gekeken hoe gaaf ze aan de buitenkant waren. Meestal klopte de omschrijving wel, slechts 6 van de 44 toestellen vonden we net iets te veel beschadigd om "als nieuw" verkocht te kunnen worden. Maar om echt iets over de kwaliteit te kunnen zeggen en verschillen met een originele iPhone op te merken, moet je de gebruikte onderdelen checken. Daarvoor hebben wij samengewerkt met een professioneel herstelcenter. Dat heeft voor ons de toestellen gedemonteerd en samen met ons geanalyseerd."

Wat ontdekten jullie, eens de iPhones uit elkaar waren gehaald?

"Bij zowat de helft viel er toch wel iets op te merken. Bij 8 toestellen – 3 iPhone 11 en 5 iPhone X – ging het om ernstige gebreken zoals oxidatie aan de binnenkant als gevolg van eerdere waterschade, een defect touchscreen of het gebruik van een minderwaardige namaakbehuizing. Eén iPhone gaf zelfs de geest na een aantal uur gebruik. Bij 13 toestellen – 4 iPhone 11 en 9 iPhone X – stelden we minder ernstige gebreken vast."

Wat zijn de beste (en slechtste) refurbished iPhones?

"De beste leerlingen uit onze test bleken Swappie en Coolblue. Die laatste doet zelf geen herstellingen, maar is slechts een verkooppunt van refurbisher Renewd. We konden bij hen een iPhone kopen voor respectievelijk €499 en €519. Ze scoorden goed op zowel de kwaliteit van het toestel, als op de geleverde service. Op de kwaliteit van het toestel viel heel weinig slecht te zeggen. De capaciteit van de batterij was minstens 96% – Apple hanteert een minimum van 80% om een batterij als bruikbaar te bestempelen – en er werden enkel originele onderdelen gebruikt."

"Bij Hubside.Store is het een gemengd verhaal: al de geteste toestellen scoorden zeer goed, maar de service liet wat te wensen over. We moesten 37 dagen wachten op de levering, terwijl er ons maximaal 5 dagen werd beloofd. Bovendien was de winkel onbereikbaar voor vragen over onze uitgestelde levering. Toen we de toestellen gingen aankopen in de winkel, werden er opdringerige verkooppraktijken gebruik en werd er geprobeerd abonnementen aan te smeren."

"Bij de iPhones van Certideal was het dan weer het omgekeerde verhaal. De service scoorde goed, maar bij de helft van de toestellen was de kwaliteit zeer slecht. Het geheugen van 1 van de 2 iPhone 11-modellen bleek manueel opnieuw gesoldeerd te zijn, een intensief proces waarbij veel fout kan gaan en de levensduur van de iPhone vermindert. De iPhone X had een namaak-scherm en een namaak-behuizing. Het gebruik van een ander materiaal dan bij een origineel Apple-toestel lijkt onschuldig, maar kan een invloed hebben op de receptie van telefonie- en wifi-signalen. Daarnaast geeft het namaakscherm de kleuren anders weer dan een origineel scherm."

Kortom, is een refurbished iPhone een goed idee?

"Het kan de moeite zijn als je koopt bij een goede aanbieder en je een redelijke besparing kunt doen tegenover de huidige nieuwprijs. Dat laatste blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Bij de iPhone 11-toestellen die we gekocht hebben, was de besparing gemiddeld 13%, bij de iPhone X-modellen gemiddeld 46%. De kwaliteit van de toestellen was in ieder geval veel beter dan toen we ze vijf jaar geleden hebben getest."

Meer info over refurbished

Wil je meer weten over refurbished? Wat is bijvoorbeeld het verschil met tweedehands? Hoe zit het met de garantie of updates? Is een refurbished apparaat zoveel goedkoper? Ontdek het antwoord op deze vragen en meer in ons dossier Wat je moet weten voor je refurbished koopt.

Wat je moet weten over refurbished

In plaats van een refurbished iPhone te kopen, kan je ook overwegen je huidige smartphone een tweede leven te geven. Misschien kun je die nog (laten) herstellen. Al onze tips hieromtrent vind je op onze RepairGuide.

logo interreg sharepair