Nieuws

Hoe je smartphone verbinden met je tv?

21 oktober 2022

Hoe kun je foto’s, video’s, muziek of inhoud van apps als Netflix en YouTube van op je smartphone afspelen op je tv? Of je nu een smartphone, iPhone, iPad of andere tablet hebt, wij hebben een antwoord voor jou.

Je smartphone draadloos verbinden met je tv

Dat grote HD of 4K-scherm in je huiskamer is perfect om foto’s of video’s te bekijken die je op je smartphone of tablet hebt opgeslagen. Nu de meeste tv-toestellen een ingebouwde wifi-verbinding hebben, is het eenvoudiger dan ooit om dat voor mekaar te krijgen.

Naast wifi is het ook mogelijk om via NFC (Near Field Communication) je smartphone of tablet te verbinden met je tv, maar beide toestellen moeten dan wel met die technologie zijn uitgerust. Het enige dat je moet doen is je mobiel toestel op je tv te leggen of er tegen te houden en de verbinding zal automatisch tot stand komen. Helaas zijn er de laatste jaren steeds minder toestellen die nog met NFC zijn uitgerust.

Casten van specifieke apps

Als je via wifi je smartphone of tablet wilt verbinden met je tv moet je op het cast-icoontje klikken dat verschijnt wanneer je bijvoorbeeld in de app van Netflix op je smartphone een film of serie begint af te spelen of wanneer je een YouTube-filmpje opent.

icoon om te casten van smartphone naar tv

                                                                                            Bron: which.co.uk

Als je op dat icoontje klikt, zul je een lijst van toestellen zien waar je de inhoud van je mobiel toestel draadloos naartoe kunt streamen. Je smart-tv zou in dat lijstje moeten staan. Als je hem selecteert, zal het beeld van je smartphone op je tv verschijnen.

Een Chromecast gebruiken

Heb je geen smart tv, dan kun je voor ongeveer € 40 een Chromecast kopen die je met een USB-kabel aan je televisie kunt verbinden. De Google Chromecast heeft een ingebouwde wifiverbinding en maakt het zo mogelijk om bepaalde smartfuncties zoals streamen van je gsm naar je tv te gebruiken. Het enige wat je moet doen, is zorgen dat je Chromecast en je smartphone met hetzelfde wifinetwerk zijn verbonden.

een chromecast

Draadloos niet mogelijk? Gebruik HDMI

Als je tv geen casting ondersteunt en geen ingebouwde wifiverbinding heeft, dan is het in sommige gevallen mogelijk om een HDMI-kabel te gebruiken. Een aantal Android tablets en sommige smartphones hebben een HDMI- of mini-HDMI-aansluiting. In dat geval heb je een HDMI-naar-HDMI-kabel nodig of een mini-HDMI-naar-HDMI-kabel om je tablet of smartphone te verbinden met je tv.

Als je tablet of smartphone niet zo’n aansluiting heeft, dan heb je een MHL-kabel nodig. Zo’n kabel gebruik je als tussenstuk omdat die aan de ene kant is uitgerust met een micro-USB-poort en aan de andere kant met een HDMI-poort. Als je smartphone geen micro-USB-aansluiting heeft, maar een USB-C-poort, dan moet je een adapter kopen.

een MHL-kabel

                                                                                          Bron: which.co.uk

Apple heeft zijn eigen toestel om je iPhone of iPad te verbinden met je tv. Het heet de Apple Lightning Digital AV Adapter en heeft de typische Lightning-aansluiting aan beide uiteinden en een HDMI-poort om te verbinden met je tv.

Apple Lightning Digital AV Adapter

                                                                                               Bron: which.co.uk

Op zoek naar een televisie?

Wil je een tv kopen die is uitgerust met alle mogelijkheden om draadloos te verbinden met je tablet of smartphone, dan kun je die vinden tussen de ruim 300 tv-toestellen die we hebben getest. Vergelijk de kenmerken en de prijs en vind zo de ideale tv voor jou!

Naar onze vergelijker televisies