Nieuws

Samsung Galaxy S23 verbetert zwak punt en manifesteert zich als marktleider

03 maart 2023
samsung galaxy S23, S23 Ultra, S23 Plus

Samsung heeft hun nieuwe modellen gepresenteerd: de S23, S23+ en S23 Ultra. Op het eerste gezicht is er weinig nieuws, maar dankzij een nieuwe chip weet de S23 hoge prestaties nu ook te paren met een langere batterijduur.

In februari presenteerde Samsung zijn nieuwe smartphone: de Samsung Galaxy S23. Net als zijn voorganger, de S22, is deze ook beschikbaar in een S23+ en S23 Ultra. We hebben ze getest op een honderdtal criteria, dit is onze selectie: 

Galaxy S23: Design

Strak design met gerecycleerde materialen 

De S23-toestellen ogen iets strakker en soberder dan hun voorgangers. Verder verschillen ze qua uiterlijk weinig van de S22. De topper van de drie nieuwkomers is zonder twijfel de Ultra-versie. Dat is de opvolger van de vroegere Galaxy Note-toestellen, inclusief de befaamde stylus.

Met deze nieuwe reeks focust Samsung op duurzaamheid. In de S23-toestellen zijn namelijk meer gerecycleerde materialen verwerkt, waaronder aluminium, glas en plastic. Dat is natuurlijk lovenswaardig, al hopen we dat de Koreaanse fabrikant in de toekomst nog een stapje verder gaat. Net zoals Fairphone of Nokia, die van duurzame en gemakkelijk te repareren toestellen hun handelsmerk hebben gemaakt.

Schermgrootte

De schermgroottes blijven gelijk aan die van de S22. Met zijn scherm van 6,1 inch is de S23 vandaag de kleinste Android-smartphone in het hogere segment.

De S23 Ultra heeft dan weer het grootste (niet-opvouwbare) scherm op de markt (6,8 inch). Hou er dus rekening mee dat dit een relatief groot en zwaar toestel is.

Met een scherm van 6,6 inch is de S23+ vrij groot voor een tussenmodel, maar vandaag is dit een courant formaat.

Galaxy S23: Batterijduur 

Eindelijk opgewassen tegen de concurrentie

De S22-toestellen leverden ook al topprestaties op vele vlakken. Maar jammer genoeg gaan betere prestaties vaak ten koste van de batterijduur. Op dat vlak kon de S22 dan ook niet tippen aan zijn concurrenten. Terwijl de langste volhouders in ons testscenario tot 50 uur meegingen met een gemiddelde schermhelderheid, was de batterij van de S22 al na 25 uur leeg. Twee keer zo snel dus.

De S23 hield het bij onze test echter ruim 10 uur langer uit dan zijn voorganger. Met zijn grote batterij van 5000 mAh gaat de S23 Ultra tot 45 uur mee. Dat is  14 uur langer dan de S22 Ultra, die nochtans over dezelfde batterijcapaciteit beschikt.

Nieuwe chip voor beter energiebeheer

Het betere energiebeheer van de S23-reeks is te danken aan de nieuwe Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy chip. Samsung maakt hier geen gebruik meer van zijn eigen Exynos-processors, maar van de efficiënte CPU van chipontwerper Qualcomm. 

Snel opladen zonder heet te worden

De Samsung S23+ en Ultra kunnen worden opgeladen met een maximaal laadvermogen van 45W. De gewone S23 blijft echter beperkt tot 25W. De batterij van de S23+ is 100 % opgeladen na 75 minuten. Bij de twee andere modellen duurt dit 90 minuten. 

Samsung wil duidelijk niet wedijveren met zijn Chinese concurrenten, die 120 tot 150 W snelladen aanbieden. De Koreaan kiest voor een compromis tussen vrij snel laden en oververhitting vermijden. Na 15 minuten is de batterij van de S23 Ultra voor 26 % opgeladen. 

Compatibel met meer opladers

Dankzij de nieuwe Snapdragon chip is de S23-reeks ook compatibel met meer opladers. Heel wat opladers gebruiken namelijk het QC-protocol (Quick Charge), dat eigendom is van Qualcomm. Dit betekent dat je de S23-toestellen met meer opladers van andere merken kunt snelladen. Al beveelt Samsung natuurlijk aan om zijn eigen – apart verkochte – opladers te gebruiken.

Galaxy S23:  Uitzonderlijke foto- en videokwaliteit

Onovertroffen fotokwaliteit

Terwijl de Galaxy S al bekend stond om zijn fantastische fotokwaliteit, legt Samsung de lat deze keer nog iets hoger. De S23-reeks speelt dan ook in de eerste klasse, zij aan zij met de iPhone 14 Pro. Alledrie de toestellen leveren een uitzonderlijke fotokwaliteit voor een smartphone. De beeldruiscorrectie is zeer doeltreffend en de foto’s geven de details, helderheid, kleuren en contrast uitstekend weer. 

 

comparaison appareil photo iPhone 14, Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S23

Linksboven: iPhone 14 Pro Max, rechtsboven: Google Pixel 7 Pro
Linksonder: Samsung Galaxy S22 Ultra, rechtsonder: Samsung Galaxy S23 Ultra

    comparaison appareil photo iPhone 14, Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S23  

Uitsnede van bovenstaande foto.

Linksboven: iPhone 14 Pro Max, rechtsboven: Google Pixel 7 Pro
Linksonder: Samsung Galaxy S22 Ultra, rechtsonder: Samsung Galaxy S23 Ultra

Grotere sensor

Dankzij zijn grotere sensor en “pixel binning” technologie presteert de S23 Ultra bijzonder goed bij weinig licht, wat altijd de grootste uitdaging is. De sensor gebruikt de beschikbare pixels namelijk op een andere manier naargelang van de lichtomstandigheden. Bij weinig licht worden de pixels gegroepeerd tot minder maar grotere pixels, die meer licht opvangen. Dit is exact dezelfde techniek die Apple gebruikt bij de iPhone 14 Pro.

Resolutie tot 200 MP

De hoofdcamera van de S23 Ultra heeft een 200-megapixel-beeldsensor. Die van de S23 et S23+ heeft een lagere sensorresolutie van 50 megapixels. Maar in de praktijk is het verschil amper merkbaar. De ultrahoge resolutie van 200 MP is trouwens niet standaard geactiveerd: die moet je manueel selecteren in de foto-app. Tenzij je later enorm gaat inzoomen op de foto, kun je echter beter de standaardresolutie behouden om opslagruimte te besparen.

 

comparaison samsung galaxy s3+ et s3 ultra

Links: Samsung Galaxy S23+, rechts: Samsung Galaxy S23 Ultra.

comparaison appareil photo samsung s23+ et s23 ultra

Uitsnede van bovenstaande foto.

Links: Samsung Galaxy S23+, rechts: Samsung Galaxy S23 Ultra.

Galaxy S23: Nieuw besturingssysteem 

Tezelfdertijd heeft Samsung ook zijn OneUI 5.1 besturingssysteem, dat gebaseerd is op Android 13, geüpdatet. Deze nieuwe versie biedt nog meer aanpassingsmogelijkheden, alsook een grotere symbiose met de Samsung Galaxy Book laptops. Voorts beschik je nog steeds over de DeX-functionaliteit. Die wordt vaak vergeten, terwijl ze nochtans ontzettend handig is: Samsung DeX tovert je smartphone immers om in een computer als je hem via USB-C aansluit op een monitor.

Samsung maakt zijn reputatie van marktleider waar

De laatste jaren bracht elke nieuwe Galaxy S slechts beperkte verbeteringen met zich mee. Dat geldt nog steeds voor de S23-reeks. Niettemin is Samsung erin geslaagd zijn nieuwste paradepaardjes te laten beantwoorden aan de hoogste verwachtingen. Op deze laatste generatie valt nog amper iets aan te merken. Ben je echter op zoek naar een toestel met de hoogst mogelijk laadsnelheid, dan ben je aan het verkeerde adres.

Gezien de onberispelijke prestaties, een meer dan behoorlijke batterijduur, uitmuntende foto's en video's (vooral bij de S23 Ultra) en een zeer goede softwareondersteuning maakt Samsung zijn reputatie van marktleider met deze reeks meer dan waar.

Kwaliteit heeft zijn prijs

Voor dit alles moet je wel iets over hebben! De Galaxy S23 is verkrijgbaar vanaf € 949, de Galaxy S23+ vanaf € 1 199 en de Galaxy S23 Ultra vanaf € 1 399. Dat is een stevig prijskaartje. Maar in tegenstelling tot hun voorgangers zijn de S23+ en de S23 Ultra standaard uitgerust met een geheugen vanaf 256 GB. En anders dan bij Apple vind je hier wel nog een topmodel onder de € 1 000. 

Vind de beste smartphone voor jouw profiel 

Wil je een nieuwe smartphone kopen maar weet je niet welke? Dan kan onze onlinekoopwijzer je helpen een keuze te maken.

Vergelijk smartphones