Nieuws

De nieuwe iPhone 14: duurder, maar niet per se beter

22 november 2022
iphone 14

De iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro en 14 Pro Max zijn de nieuwe aanwinsten van Apple van dit jaar. Geen grote veranderingen op tafel, de verbeteringen zijn klein. De zeer hoge prijzen zijn dan ook steeds moeilijker te rechtvaardigen. Voor een upgrade naar het nieuwe basismodel moet je meer dan 1000 euro betalen. De prijs van de iPhone 13 is ondertussen geen cent gedaald.

Wat zijn de resultaten van onze iPhone 14-test?

Het herfstseizoen betekent een nieuwe iPhone voor Apple. De levertijden waren vrij lang, vooral voor de Pro-modellen, die we pas in november konden testen. Dit jaar biedt Apple naast de standaardversies zoals de Pro en Pro Max geen mini-versie meer aan. Deze zijn vervangen voor een iPhone 14 Plus, een iPhone 14 met een groot scherm van 6,7 inch, zoals een Pro Max, en een batterij met een hogere capaciteit. Dus geen kleine, krachtige iPhones meer, tenzij je tevreden bent met een iPhone SE. Wat zijn de veranderingen in de iPhone 14? In vergelijking met de iPhone 13 zijn er volgens onze tests weinig grote veranderingen. De technische kenmerken zijn vrijwel identiek.  

Wat is er nieuw aan de iPhone 14?

De technische specificaties voor de iPhone 13 en 14 zijn vergelijkbaar, vooral voor de niet-Pro iPhones. De processor (Apple A15) van vorig jaar wordt opnieuw gebruikt. Alleen de Pro's hebben recht op de nieuwste generatie A16-chip. De enige opvallende vernieuwing ten opzichte van de iPhone 13 is het geheugen (RAM), dat is toegenomen van 4 tot 6 GB. De software is opgewaardeerd naar iOS 16. Dit is zichtbaar in e-mails, de Kaarten-app, berichten (die nu na verzending kunnen worden bewerkt of verwijderd) of het vergrendelingsscherm waarmee je een constante display kunt aanpassen. Het scherm kan altijd aan blijven, zelfs als de telefoon is vergrendeld, om foto's, de tijd, je agenda of andere informatie weer te geven. 

Op de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max verschijnt het Dynamic Island. Dit kun je gebruiken om meldingen of huidige activiteiten te bekijken, zoals oproepen, je timer of de muziek die je afspeelt. Afgezien van de toename van het geheugen lijken de veranderingen verder relatief klein. 

Bij de duurdere versies gaat de batterij van de 14 Plus acht uur langer mee dan die van het instapmodel. De belofte van een kwaliteitscamera wordt ook waargemaakt: de iPhones vallen nog steeds op door hun zeer goede camerakwaliteit, vooral bij de Pro-versies die zijn uitgerust met een grotere sensor die beter presteert bij weinig licht. Qua algemene kwaliteit doen ze redelijk goed mee met de Galaxy S22 Ultra van Samsung, maar zijn de iPhone Pro's nog steeds superieur aan de camera van Samsung als het gaat om fotografie bij weinig licht.

Is de iPhone 14 de moeite waard?

Kwalitatief behoren de iPhone 14 (Plus) en Pro (Max) ongetwijfeld tot de beste smartphones van 2022. De vernieuwingen blijven echter minimaal. Welke iPhone raden wij uiteindelijk aan? Voor het eerst heeft Apple de prijs van de vorig jaar uitgebrachte iPhones geen cent verlaagd. Tot nu toe werden oudere modellen altijd met honderd euro afgeprijsd als er een nieuwe iPhone uitkwam. Nooit eerder is een smartphone 12 maanden na de nieuwe release dezelfde prijs gebleven! Om op een prijs van minder dan €1000 te blijven (ongeveer €900), kun je een iPhone 13 nemen en upgrade je naar iOS 16, wat ongeveer gelijk is aan een iPhone 14. Als je op zoek bent naar top foto- en videoprestaties, en de prijs je niet afschrikt, dan is de iPhone 14 Pro een aanrader. Maar vergeet zeker de op Android gebaseerde aanbiedingen niet. Op onze vergelijkingssite vind je ook zeer goede modellen van Samsung en Sony.   


iPhone 14: vanaf €1019 / 14 Plus: vanaf €1169
14 Pro: vanaf €1329 / 14 Pro Max: vanaf €1479

Vergelijk smartphones