wearables

Waar moet je op letten bij het kopen van een wearable?

Welke wearable moet je kopen? Kies je voor een smartwatch, activiteitentracker of sporthorloge? Testaankoop helpt je bij de keuze van de beste wearable. Ontdek onze tips en adviezen in deze koopgids!

Stap-voor-stap gids

Wat kun je doen met een wearable?

Willen we gezond door het leven gaan, dan is bewegen de boodschap, en dat hebben de elektronicafabrikanten goed begrepen. Ze overspoelen de markt met digitale apparaatjes om op je lichaam te dragen. De gadgets registreren je dagelijkse bewegingspatronen en je sportactiviteiten. Via een app kan je zo je fitheid of vorderingen in je trainingen opvolgen op je smartphone, tablet of computer.

Je vindt deze wearables in alle maten en prijsklassen:

  • simpele en relatief goedkope activiteitentrackers in de vorm van polsbandjes of clips
  • heuse sporthorloges uitgerust met gps
  • prijzige smartwatches waarmee je ook sms’en, e-mails en updates van sociale media kunt ontvangen
Terug naar boven

Wanneer kiezen voor een activiteitentracker?

Benieuwd hoeveel (of hoe weinig) jij zoal beweegt op een dag en hoeveel calorieën je daarbij verbrandt? Of wil je weleens de grafiek zien van je hartslag of je slaappatroon? Dan is een fitness- of activiteitentracker allicht iets voor jou. Die slimme apparaatjes met bijbehorende app meten het aantal stappen dat je zet, de afstand die je aflegt, hoogtemeters die je overwint en calorieën die je verbrandt. De meeste kunnen ook je je slaappatroon registreren en in een grafiek weergeven. De high-endmodellen beschikken over extra’s als een gps enz. Sommige types kunnen mee in het zwembad.

De clips of armbandjes houden niet alleen je lichaamsbeweging bij, maar fungeren ook als personal coach. Ze geven signalen als je bepaalde tijd stilzit of delen complimentjes uit zodra je een bepaald doel hebt bereikt. Dat geeft jou misschien dat extra duwtje in de rug om aan je conditie te werken. Via de bijbehorende app kan je je dagelijkse prestaties delen met vrienden in speciale communities of op sociale netwerksites, wat ook erg stimulerend kan werken.

Laat je bij de aankoop van een activiteitentracker niet louter leiden door de prijs. Duurder betekent niet noodzakelijk beter. Wel bieden duurdere modellen doorgaans meer mogelijkheden en snufjes. Maak eerst voor jezelf uit wat je precies allemaal wilt meten met je tracker, en kijk in onze koopwijzer welke modellen op die punten sterk scoren.

Pro

  • Relatief goedkoop
  • Volgens onze tests kun je al voor weinig geld een uitstekende tracker kopen die je comfortabel altijd en overal kunt dragen

Contra

  • De meeste trackers beperken tot basic stappentelling, afstandsmeting en schatting van je calorieverbruik.
  • Herkennen niet altijd alle sportactiviteiten.

Waarop letten als je een activiteitentracker koopt?

Stappenteller

Een van de basisfuncties van activiteitentrackers is het tellen van je stappen. Maar opgelet: als je met je armen zwaait, kunnen de sensoren dat opvatten als stappen en krijg je een vertekende telling.

Als je veel verschillende sporten beoefent, kies dan voor een tracker die zich automatisch kan instellen op de activiteit die je aan het doen bent: lopen, fietsen, zwemmen enz.

Afstandsmeting

Activiteitentrackers gaan uit van een gemiddelde staplengte om te bepalen welke afstand je aflegt. Je kunt je persoonlijke paslengte ingeven om de meting preciezer te maken, maar meestal moet je de afstandsmeting toch met een flinke korrel zout nemen.

Is het voor jou belangrijk het exacte aantal afgelegde kilometers te weten zonder je smartphone mee te moeten nemen, kies dan voor een tracker met ingebouwde gps. Opgelet: niet elke activity tracker heeft een ingebouwde gps. Sommige trackers communiceren via Bluetooth met de gps van je smartphone. Ook accuraat, maar het betekent wel dat je je telefoon op zak moet hebben tijdens de activiteit of de sportinspanning, wat niet zo praktisch is. Kijk dus goed of de gps ingebouwd is of niet. Hou er ook rekening mee dat een gps enkel je kilometers buitenshuis registreert. Hoeveel je rondstapt op kantoor of thuis zal hij je niet vertellen.

Hoogtemeting

Doe je veel bergwandelingen, check dan of je tracker een ingebouwde hoogtemeter heeft. Die detecteert wanneer je de trap oploopt of een berg beklimt, en houdt je verticale meters bij, meestal uitgedrukt per drie meter als verdiepingen.

Hartslagmeting

Fabrikanten van trackers pakken graag uit met hartslagmeting, maar eigenlijk gaat het om een polsslagmeter. Verwacht niet dat die even accuraat werkt als een hartslagmonitor in de vorm van een riem met elektroden die je om de borst draagt. Voor een zo getrouw mogelijke meting moet de tracker goed strak rond je pols zitten, niet op het polsbeen, maar zo’n 2 à 3 cm daar vandaan op de voorarm.

Slaapmonitoring

Trackers kunnen de bewegingen registreren die je maakt tijdens je slaap en aan de hand daarvan je slaapcyclus weergeven op een tijdlijn. Als slaapdoel stellen vrijwel alle trackers 8 uur voorop. De slaapbehoefte verschilt echter van mens tot mens en varieert met de leeftijd. Slaapexperts bevelen 7 tot 9 uur slaap aan voor volwassenen, ben je een 65-plusser, dan kan je genoeg hebben aan 5 à 6 uur.

Calorieën tellen

Als je een fitnessarmband voor het eerst in gebruik neemt, zal hij vragen naar je leeftijd, geslacht, gewicht en lichaamslengte. Op basis van die gegevens kan hij inschatten hoeveel calorieën je hebt verbrand. Geef je ook in wat je eet en drinkt, dan is de berekening al iets betrouwbaarder, maar echt accuraat is ze nooit. Onze test wees uit dat slechts een minderheid van de trackers het calorieverbruik min of meer realistisch weergeven.

Batterijverbruik

In de meeste trackers zit een heroplaadbare batterij. Afhankelijk van hoeveel energieopslorpende functies de tracker biedt, zal je die na 3 tot 14 dagen moeten opladen. De praktijk leert dat je de batterij mettertijd steeds vaker moet opladen, tot bijna dagelijks. Snel leeglopende batterijen zijn een van de redenen waarom fitnesstrackers na enige tijd ongebruikt in de lade blijven liggen.

Een universeel oplaadsysteem is er helaas niet, en ook dat is een groot euvel. Je neemt het best altijd het speciale kabeltje mee, zodat je kunt bijtanken als je tracker zonder stroom valt.

Modellen met wegwerpbatterij blijven veel langer operationeel. Naargelang van het gebruik en het aantal snufjes op de tracker zal je pas na een half tot anderhalf jaar een verse batterij moeten kopen. Vraag wel waar je nieuwe batterijen kan kopen, want voor sommige modellen kan je die enkel online bestellen.

Fabricagekwaliteit

Een activiteitentracker zit meestel heel de dag door om je pols, soms ook ’s nachts als je hem gebruikt om je slaapritme te registreren of om je door een zachte trilling te wekken. Hij kan daarom maar beter stevig gebouwd zijn, en dat is nu net het pijnpunt bij veel modellen. Het polsriempje en de sluiting verslijten meestal erg snel. Sommige modellen zijn degelijker vervaardigd en afgewerkt, maar dat voel je dan meteen in de prijs. En een duurzaam lederen bandje is ook minder geschikt als je je veel in het zweet sport.

Synchronisatie met smartphone of pc

Hou je graag tijdens je activiteiten constant je gegevens in het oog, dan kan je een deel van die gegevens zien op het schermpje. Om meer details te kunnen raadplegen is het afwachten tot je de resultaten van je beweegsessie op je smartphone of computer kan bekijken. Het doorsluizen van die data verloopt niet bij alle trackers even vlot, hebben we in onze test van synchronisatiesnelheid vastgesteld.

Terug naar boven

Wanneer kiezen voor een sporthorloge?

Een sporthorloge is gericht op het verfijnd registreren van specifieke sportdisciplines. Sommige horloges zijn toegespitst op één welbepaalde sporttak bijvoorbeeld lopen, zwemmen, fietsen, golf, … Je vindt ook polyvalente modellen, die je kunt instellen op verschillende disciplines.

In tegenstelling tot activiteitentrackers en smartwatches zijn sporthorloges ontworpen om los van je smartphone te gebruiken, vaak met een ingebouwde gps. Je hoeft je telefoon dus niet mee te nemen op je wieleretappe of loopparcours.

Pro

  • Ideaal als je een fervent sporter bent en je trainingsschema’s of vorderingen nauwgezet wilt opvolgen

Contra

  • Duurder dan activiteitentrackers
  • Groter in omvang en daardoor minder geschikt om permanent te dragen

Waarop letten als je een sporthorloge koopt?

Muziek tijdens het sporten

Als je wilt sporten op je favoriete beats zonder allerlei apparatuur op je lichaam te moeten dragen, kies je het best voor sporthorloges met geheugencapaciteit voor muziek en aansluitingen voor oortjes of Bluetoothfunctie.

Hartslagmeting

Ga voor een model met een accurate hartslagmeting als je wilt weten of je vorderingen maakt bij je training, of je VO2 max-waarde te kennen, dat is de maximale zuurstofopname in het bloed. Vooral nuttig als je aan bergbeklimmen doet, traint voor een wedstrijd of op professioneel niveau aan sport doet.

Waterbestendigheid

Op waterdichte sporthorloges staan een heleboel cryptische codes en cijfertjes om de mate van waterbestendigheid aan te duiden. Zo betekent de vermelding IP68 dat je met het horloge gedurende welbepaalde tijd tot één meter of dieper onder water mag. Kijk ook naar de ATM-waarde. ATM staat voor atmosfeer, een eenheid die aangeeft welke waterdruk het horloge aankan. 1 ATM komt ongeveer overeen met 10 meter water. De drukbestendigheid is van belang, want een horloge mag dan al perfect functioneren tot op een zekere diepte onder water, als je er met hoge druk water op spuit, zal het dat avontuur mogelijk niet overleven.

Slimme meldingen

Sommige sport- of gps-horloges kunnen geen meldingen weergeven. Perfect als je ongestoord wilt sporten. Als je daarentegen ook tijdens het sporten graag online blijft, kies dan een model dat kan communiceren met je smartphone. Dan krijg je een melding telkens er een e-mailbericht binnenkomt.

Compatibiliteit met je favoriete apps

Misschien gebruik je momenteel al een app als Strava of Map My Run op je smartphone of andere wearable. Je wilt dan natuurlijk niet dat je gegevens, historiek en analyses van je geleverde prestaties verloren gaan. Dat hoeft ook niet, let er gewoon op dat je een sporthorloge koopt dat compatibel is met apps en de gegevens van je wearable kan synchroniseren.

Terug naar boven

Wanneer kiezen voor een smartwatch?

Een smartwatch is een "slim" horloge dat verbonden is met je smartphone en daar tal van functionaliteiten van overneemt. Het horloge signaleert je wanneer er telefoonoproepen, e-mails, sms-en en berichten van WhatsApp en sociale netwerksites binnenlopen. Sommige smartwatches bieden ook beperkte fitnesstracking.

Pro

  • Interessant als je onderweg online wilt blijven en wilt reageren op meldingen, zonder telkens je smartphone te moeten bovenhalen
  • Met de goed uitgeruste modellen hou je tegelijk ook je beweging, calorieverbruik, slaappatroon en zelfs hartslag in het oog.

Contra

  • Hoog prijskaartje
  • Kunnen maar een erg beperkt aantal types van beweging of sportactiviteiten registreren.
  • Bijzonder korte batterijduur.

Waarop letten als je een smartwatch koopt?

Besturingssysteem

Het eerste waar je bij aankoop van een smartwatch naar moet kijken, is het besturingssysteem. Je hebt smartwatches die draaien op Android Wear, andere op Tizen (oudere smartwatches) of watchOS. Welk besturingssysteem je neemt, hangt vooral af van je type van smartphone. Zo zijn de Apple Watch horloges met watchOS enkel bruikbaar met een iPhone. De meeste Android Wear smarwatches zijn wel compatibel met zowel iOS als Android toestellen, al check je het best even of jouw smartphone wel degelijk in het lijstje van compatibele modellen wordt vermeld.

  • Android Wear is afgestemd op Android-smartphones, maar smartwatches met Android Wear bieden ook iPhone-connectiviteit. Je kunt er berichten, oproepen en agenda-afspraken mee beheren van op je pols. Als stelregel geldt: hoe recenter het horloge, hoe uitgebreider de beheerfuncties en hoe beter de samenwerking met Apple iPhones. De nieuwere versies geven je extra veel vrijheid, aangezien je je favoriete apps ook los van je smartphone kunt gebruiken via eender welke Bluetooth of wifi-connectie.

Pro

  • Als je gewend bent een Android smartphone te gebruiken, ben je onmiddellijk vertrouwd met de interface.

Contra

  • Je zult niet evenveel mogelijkheden hebben met een iPhone als met een Android-telefoon.

 

  • Tizen vond je maar op een beperkt aantal smartwatches, waaronder de Samsung Galaxy Watch en Samsung Galaxy Watch 3. Het is een open-source besturingssysteem gebaseerd op Linux, dat aanvankelijk enkel compatibel was met Samsung smartphones. Tegenwoordig kan je het gebruiken met een heleboel Android telefoons en met de iPhone 5 erecenter

Pro

  • Je kunt de achtergrond, het tekstformaat en het letterype naar je eigen smaak instellen.
  • Het aantal beschikbare apps is metterijd gestegen.

Contra

  • Niet veel smartwatches draaien op Tizen, met als gevolg dat de ontwikkeling van apps relatief traag verloopt.
  • Minder keuze aan apps dan met een smartwatch die draait op Android Wear of watchOS.
  • Samsung zal voor zijn nieuwere modellen niet meer met Tizen werken maar met Android Wear.

 

  • watchOS is exclusief ontwikkeld voor Apples iPhone en biedt een waaier van mogelijkheden via het aanraakscherm: scrollen door je contactpersonen, berichten dicteren en je eigen fitnessprogramma opstellen, het kan allemaal.

    Pro

    • Vrij eenvoudig in gebruik
    • Perfect compatibel met de iPhone, met alle nodige meldingen
    • Mogelijkheid om de look en feel van de interface te personaliseren aan de hand van apps

    Contra

    • Het systeem werkt exclusief op de dure Apple smartwatches

Aanraakscherm

De meeste smartwatches hebben een aanraakscherm, waarop je al swipend door menu’s navigeert en apps opent, net zoals op een smartphone. Sommige hebben knoppen op de zijkant of draaiknoppen voor de navigatie. De verschillen in bediening hebben geen invloed op de prestaties, alleen op het gebruiksgemak. Zo kan een touchscreen bijvoorbeeld iets handiger zijn bij gebruik van apps waarbij je tekst en cijfers moet ingeven.

Sport- en fitnessfuncties

Sommige smartwatches hebben maar de beperkte sportregistratiecapaciteiten van een simpele tracker, andere bieden dan weer een overvloed aan sportfuncties. De Apple Watch Series 8 en de Samsung Galaxy Watch 5 beschikken bijvoorbeeld over een hartslagmeter, een ingebouwde gps om je loopparcours te registreren terwijl je je telefoons kunt thuislaten, en een waterdichte behuizing om ermee te kunnen zwemmen.

Levensduur van de batterij

In het overgrote deel van de smartwatches zit een heroplaadbare batterij. Hoe lang die het uithoudt, varieert echter nogal van model tot model. Smartwatches met een groot scherm, een hartslagmeter of gesofistikeerde sensoren zullen sneller zonder stroom vallen dan meer eenvoudige modellen.

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Wanneer volstaat een fitness-app?

10 000 stappen halen is jouw doel? Of nog maar een beginner in deze sportieve wereld? Dan kan een fitnessapp al volstaan.

Als je gewoon voor de aardigheid wilt weten hoeveel stappen je zet op een doorsnee dag, kun je ook volstaan met de gezondheidsapp op je smartphone, of een van de vele fitness-apps (Runtastic, Strava, ...).

Verwacht er echter geen wonderen van qua precisie en betrouwbaarheid. Een smartphone op je bezwete sportende lichaam dragen is ook allesbehalve comfortabel. En zodra je meer verlangt dan stappentelling en afstandsmeting, blijf je met een app op je honger zitten en moet je accessoires als een externe hartslagmeter aanschaffen.

Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?

Een smartwatch is een "slim" horloge dat verbonden is met je smartphone en daar tal van functionaliteiten van overneemt. Het horloge signaleert je wanneer er telefoonoproepen, e-mails, sms-en en berichten van WhatsApp en sociale netwerksites binnenlopen. Sommige smartwatches bieden ook beperkte fitnesstracking.

Een sporthorloge is gericht op het verfijnd registreren van specifieke sportdisciplines. Sommige horloges zijn toegespitst op één welbepaalde sporttak bijvoorbeeld lopen, zwemmen, fietsen, golf, … Je vindt ook polyvalente modellen, die je kunt instellen op verschillende disciplines.

Anders dan smartwatches (en activiteitentrackers) is een sporthorloge eerder gericht om los van je smartphone gebruiken, dankzij de ingebouwde gps. Je hoeft je telefoon dus niet mee te nemen op je wieleretappe of loopparcours.

De laatste jaren wordt de grens tussen beide kleiner. Smartwatches beginnen meer en meer sportfuncties te hebben, en sporthorloge beginnen meer en meer smartfuncties te hebben. Staar je dus niet altijd blind op de gebruikte term, maar kijk eerder naar welke functies je zoekt binnen een smartwatch/sporthorloge.

Terug naar boven