Nieuws

Apple lanceert iPhone 6 en 6 Plus, Apple Watch en Apple Pay

10 september 2014
apple lanceert iphone 6

Onder grote belangstelling stelde Apple gisteren twee nieuwe iPhones en zijn eerste smartwatch, de Apple Watch, voor. Ook kondigde het bedrijf een nieuw betalingssysteem aan: Apple Pay. In afwachting van onze tests zetten we de belangrijkste nieuwtjes op een rijtje en geven we u onze eerste indruk.

Interesse in de nieuwste en voordeligste smartphones? 

iPhone 6 en 6 Plus

Apple lanceert ook deze keer 2 nieuwe modellen: de iPhone 6 en 6 Plus. In België zullen ze te bestellen zijn vanaf 26 september, aan prijzen vanaf respectievelijk € 699 en € 799. Zoals altijd bij de introductie van nieuwe modellen verlaagt Apple de prijzen van de oudere modellen: de iPhone 5s is nu verkrijgbaar vanaf € 599, terwijl u al een iPhone 5c kunt kopen voor € 399.

Het meest opvallende bij de twee nieuwe smartphones is de grootte: ze zijn veel groter dan alle voorgaande modellen. Apple speelt dus duidelijk in op de trend van de steeds grotere schermen. De iPhone 6, met een schermdiagonaal van 4,7”, wordt zo 27% groter dan de iPhone 5s, maar blijft evenwel binnen het formaat van de gewone smartphones. Met de iPhone 6 Plus van 5,5" richt het bedrijf zich voor het eerst op de phablet-markt. Ter vergelijking: het scherm van de Samsung Galaxy S5 meet 5,1”, terwijl de Galaxy S5 mini een scherm heeft van 4,5”.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal technische innovaties, zoals een nieuwe processor, nieuwe sensors,... Die nieuwe processor zou moeten zorgen voor een langere batterijduur. Of dit ook daadwerkelijk het geval is zal blijken uit onze labotests. Uiteraard brengen wij u zo snel mogelijk op de hoogte van de testresultaten.

De iPhone 6 en 6 Plus zijn duidelijk zeer performante toestellen, maar ze zijn niet goedkoop. Als u op zoek bent naar een nieuwe iPhone is de iPhone 5s, met zijn verlaagde prijs (vanaf € 599), volgens ons zeker het overwegen waard.

Apple Watch

Zoals verwacht werd ook hun eerste smartwatch voorgesteld. De Apple Watch zal vanaf begin 2015 beschikbaar zijn. Opvallend is het grote aantal verschillende modellen die beschikbaar zullen zijn. In totaal zal u kunnen kiezen uit 6 verschillende behuizingen en een hele reeks bandjes in verschillende materialen.

Een minpunt: de Apple Watch zal alleen compatibel zijn met de iPhone (vanaf iPhone 5). Mensen met oudere iPhones of een andere smartphone vallen dus uit de boot. Verder zet het bedrijf ook weer sterk in op de gezondheid- en fitness apps. Zo houdt het gadget bijvoorbeeld uw hartslag bij en stuurt het die informatie rechtreeks door naar een health-app op uw telefoon. Of de Apple Watch zoveel baanbrekender zal zijn dan de smartwatches van de concurrenten valt nog af te wachten. Het prijskaartje is in ieder geval niet min: in Amerika zal het toestel $ 350 kosten, de prijs in euro is nog niet bekend.

 

Apple Pay

Opmerkelijk was ook de voorstelling van Apple Pay, een nieuw mobiel betaalsysteem. Hiermee kunt u met uw iPhone -met behulp van NFC-technologie en een vingerafdrukscanner- betalen. Het systeem wordt in oktober in de VS gelanceerd. Wanneer we Apple Pay in Europa zullen kunnen uittesten is nog niet bekend.