Nieuws

De nieuwe G Watch van LG: de link van horloge naar smartphone

01 augustus 2014
lg g watch

LG brengt zijn eerste smartwatch uit die draait op het nieuwe Android Wear, een besturingssysteem dat speciaal is ontwikkeld voor dit soort genetwerkte horloges. De G Watch is echter niet goedkoop en voorlopig blijft het gemakkelijker om gewoon uw smartphone te gebruiken.

De G Watch ziet er heel eenvoudig uit en is voorzien van een standaard polsbandje. Het horloge zou waterproof en krasbestendig zijn en gaat één dag mee, tot hooguit twee dagen indien weinig gebruikt. Uw smartphone moet draaien op Android 4.3, zodat u de app - die net als het OS "Android Wear" heet - kunt installeren om de functies van de G Watch in te stellen. Het horloge communiceert met de smartphone via bluetooth. U moet uw smartphone dus altijd op zak hebben.

Switchen tussen smartwatch en smartphone

Op het horloge zitten geen knoppen. De bediening gebeurt volledig via een touchscreen en door één druk op het scherm activeert u spraakbediening. Via de internetverbinding van uw smartphone kunt u met de G Watch ook zoekopdrachten doen, memo’s schrijven en sms’en versturen (door korte berichten in te spreken). Voor sommigen kan het echter heel verwarrend zijn om telkens te moeten switchen tussen het horloge en de smartphone. 

Een oproep kunt u wel aannemen of weigeren op het horlogescherm, maar enkel beantwoorden met uw smartphone. Er zijn trouwens maar een paar functies die u op het horloge kunt bedienen. De reeds aanwezige stappenteller is handig om bij te houden hoeveel stappen u in een dag doet. U kunt ook een beperkt aantal andere functies installeren, zoals kookapps, de weersverwachting en een gps. 

Geen echte meerwaarde

De smartwatch en de smartphone zijn dus afhankelijk van elkaar. Dat zou u als een nadeel kunnen zien, aangezien de batterij van uw smartphone minder lang meegaat door de constante bluetooth-verbinding. Wellicht kan de smartwatch gadgetfreaks wel bekoren, maar ze biedt geen echte meerwaarde. Alles wat u ermee kunt doen, kan ook op een gemakkelijkere manier met uw smartphone. Misschien kunt u voor de prijs van € 199 dus beter een mooi horloge kopen en uw smartphone blijven gebruiken zoals tevoren.