Dossier

Is een refurbished smartphone de moeite?

30 augustus 2023

Je zou graag een smartphone, tablet of computer kopen uit het hogere segment, maar je wilt geen fortuin betalen. Waarom dan niet kiezen voor een tweedehandstoestel dat is opgeknapt? Wat zijn de verschillen tussen zo'n gereviseerde telefoon en een nieuwe? Wij zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

7 vragen over refurbished

Een refurbished of gebruikte smartphone kopen

Opgeknapte of "refurbished" smartphones zijn gebruikte toestellen die om verschillende redenen zijn teruggestuurd naar de fabrikant, detailhandelaar of winkel: kleine defecten, mankementen, terugroepacties of showmodellen enz.

Deze producten worden na inspectie (indien nodig) gerepareerd en gereinigd, en vervolgens voor een lagere prijs verkocht. De software en fabrieksinstellingen worden hersteld, en soms wordt het besturingssysteem bijgewerkt.

Denk je erover na om zo'n refurbished smartphone te kopen? Wij zullen de twijfels wegnemen die het vaakst door consumenten worden geuit. Terug naar boven

Hoe lang is een refurbished telefoon gebruikt?

De herkomst van refurbished telefoons varieert sterk. Het kan een model zijn dat recht uit de doos komt en enkel in de winkel werd tentoongesteld, maar dus in perfecte staat is, maar evenzeer kan het gaan om een smartphone die door een klant is gekocht, geopend en vervolgens teruggestuurd, of zelfs een telefoon die gedurende een bepaalde periode is gebruikt en vanwege een probleem werd teruggestuurd en gerepareerd voor herverkoop.

Om deze reden kunnen zulke telefoons tekenen van slijtage vertonen, zoals lichte gebruikssporen, deuken of krassen van verschillende groottes en dieptes. Om de uiterlijke staat van de producten te beoordelen, gebruikt elke winkel een eigen beoordelingsschaal.

Normaal gezien zou het apparaat naar behoren moeten werken en valt het onder een wettelijke garantie. Helaas veroorzaken sommige verkopers verwarring door de term "refurbished" of "gereviseerd" te gebruiken voor tweedehandstoestellen. Dat maakt het lastig om te weten wat je precies koopt als je online naar refurbished producten zoekt.

refurbished smartphone

Ook andere apparten worden opgeknapt en opnieuw verkocht. Bij laptops gaat het bijvoorbeeld vaak over om werkcomputers die door bedrijven zijn afgeschreven en na drie tot vier jaar in batches worden aangekocht. Na een paar jaar zijn er ook tablets, camera's, maar ook huishoudelijke apparaten beschikbaar.

Verwar refurbished niet met tweedehands

Een gebruikt of tweedehandsapparaat is al (soms langer) in gebruik. Het wordt door de eigenaar of een tussenpersoon doorverkocht "in de staat waarin het zich bevindt". Met andere woorden: de kwaliteit varieert. De verkoper kan kiezen of hij garantie geeft op een tweedehands toestel, en voor hoe lang.

Een refurbished toestel is daarentegen een gebruikt product dat opgeknapt werd om weer verkoopklaar te zijn. De fabrikant of een gespecialiseerde reparateur controleert de staat van de verschillende onderdelen (batterij, scherm, knoppen enz.). Indien nodig worden de onderdelen die niet meer goed werken of versleten zijn, vervangen.

Weet wel dat de term "gereviseerd" of "refurbished" niet gereguleerd is. De verkoper kan deze interpreteren zoals hij wil. Dezelfde term kan dus van verkoper tot verkoper een verschillende betekenis hebben.

Terug naar boven

Welke garantie krijg je op refurbished smartphones?

Een belangrijke factor bij het kopen van een refurbished smartphone is de garantie, want ook al zijn het geen nieuwe toestellen, de consument moet toch enige bescherming hebben. Daarom vallen deze telefoons onder de wet op tweedehandsproducten. Je hebt dus sowieso recht op:

  • 12 maanden garantie. Het is echter gebruikelijk dat winkels tot 24 maanden garantie bieden, ofwel omdat ze de producten als "nieuw" beschouwen, ofwel als een verlenging van de commerciële garantie.
  • Herroepingsrecht. Bij een online aankoop heb je altijd 14 dagen de tijd om de bestelling te annuleren.

Qua garantie bleek uit onze tests dat de verkoper bij een aantal refurbished laptops geen garantie meer gaf op de batterij. Uit ons onderzoek naar refurbished iPhones (februari 2022) bleek bovendien dat verkopers vaak alleen garantie bieden op het toestel zelf. Deze praktijken zijn echter niet wettelijk en doen geen afbreuk aan jouw recht op een garantie van minimaal één jaar op alles.

Wat de fabrieksgarantie betreft, is deze waarschijnlijk al verlopen, aangezien deze ingaat bij de eerste verkoop van het apparaat. Maar je kunt er voor de zekerheid altijd naar vragen.

Terug naar boven

Nieuwe batterij, accessoires, updates... Wat houdt zo'n opknapbeurt in?

Zijn de accessoires voor een refurbished toestel inbegrepen?

Welke accessoires je krijgt, hangt af van de verkoper. Bij refurbished iPhone X- en 11-modellen werd tijdens onze meest recente test (februari 2022) nog een USB-kabel meegeleverd. Slechts in één winkel ontbrak een USB-oplader. Goed nieuws, maar dit waren zelden de originele accessoires van Apple. Oortjes waren slechts bij drie van de elf verkopers inbegrepen. Bovendien waren deze allemaal van slechte kwaliteit.

accessoires smartphone refurbished

Krijgt een refurbished toestel standaard een nieuwe batterij?

Neen. Refurbished toestellen moeten geen nieuwe batterij hebben. Als de batterij nog goed werkt, hoeft die niet te worden vervangen.

Bij iPhones bijvoorbeeld gaan de meeste aanbieders uit van het principe dat de batterij niet minder dan 85 % of 80 % van de maximumcapaciteit mag zijn. Die grens van 80 % is trouwens ook de grens die Apple aanraadt. Is dat bij hun controle het geval, dan zullen ze de batterij niet vervangen. Dat was zo bij de meeste toestellen in onze recente test (februari 2022). Slechts één toestel had een capaciteit van 84 %, terwijl minstens 85 % werd beloofd.

Onderwierpen we de batterijen aan een kwaliteitstest, dan stelden we vast dat hun kwaliteit over het algemeen goed bleek. Sommige iPhones hadden nochtans wel al behoorlijk wat laadcycli op de teller. De vraag is dus of hun batterijconditie ook na een aantal maanden gebruik nog voldoende zal zijn.

Hoe zit het met ondersteuning (updates) van refurbished apparaten?

Vraag de verkoper tot wanneer het besturingssysteem van de laptop, smartphone of tablet nog software- en beveiligingsupdates zal krijgen.

De meerderheid van de refurbished laptops in onze recente test (december 2021) kon je volgens Microsoft niet upgraden naar Windows 11. Concreet kregen ze dus geen veiligheidsupdates na eind 2025. Ook de refurbished MacBook in onze test kreeg maar tot dat jaar veiligheidsupdates.

Dat iPhones langer software-ondersteuning krijgen dan Android-toestellen, is een van de redenen waarom je makkelijker een refurbished iPhone zal vinden. Doorgaans zal Apple zijn nieuwe updates nog beschikbaar stellen op toestellen van vijf à zes jaar oud. Android-toestellen krijgen daarentegen slechts twee à drie jaar updates.

refurbished smartphone updates

Terug naar boven

Is een refurbished toestel wel zoveel goedkoper?

De prijzen van refurbished toestellen liggen lager dan die van nieuwe, dus het hangt allemaal af van de staat waarin het apparaat verkeert.

Gereviseerde smartphones kunnen een goede optie zijn voor degenen die een high-end telefoon willen zonder veel geld uit te geven. Vooral bij iPhones kan dit interessant zijn.

refurbished smartphone prijs

Is een refurbished smartphone altijd goedkoper?

De prijs hangt af van de verkoper, de staat van het toestel en eventueel het aanbod op de markt. Verwacht geen prijsverschil van pakweg 60 of 70 %, tenzij voor afgeschreven professioneel gebruikte toestellen.

De gereviseerde Windows-laptops in onze recente test (december 2021), allemaal afgeschreven bedrijfsmodellen, bleken inderdaad tot zelfs 75 % goedkoper. Voor een recente refurbished MacBook zul je minder snel zo’n groot prijsverschil vinden.

De gereviseerde iPhones in onze test (februari 2022) waren gemiddeld 13 % (iPhone 11) tot 46 % (iPhone X) goedkoper dan een nieuw toestel.

Let er wel op dat de prijs soms wordt vergeleken met de oorspronkelijke adviesprijs, die doorgaans dateert van een aantal jaar terug. De actuele winkelprijs is vaak al flink gezakt of er is geen nieuw exemplaar van het toestel meer verkrijgbaar. Vergelijk ook zeker verschillende aanbieders met elkaar.

Trouwens, ook nieuwe toestellen kun je regelmatig aan voordelige prijzen vinden. Onze koopwijzer van smartphones helpt je een slimme keuze te maken en wijst je de weg naar de goedkoopste aanbieder.

Vergelijk smartphones

Terug naar boven

Hoe kies je een refurbished smartphone?

Als je voor een goede prijs en zonder problemen een refurbished telefoon wilt hebben, neem dan een paar voorzorgsmaatregelen:

Kijk waar je koopt

Kijken we naar refurbished iPhones, dan blijkt veel af te hangen van de aanbieder. Op basis van onze recente test bij 11 aanbieders kunnen we bijvoorbeeld Swappie en Renewd (via Coolblue) aanraden. Zij leveren goede refurbished toestellen af. iPhones van Renewd vind je soms ook bij Vanden Borre, Mediamarkt, Krëfel, Fnac of Bol.com. Ook door Apple zelf gereviseerde iPhones zouden betrouwbaar moeten zijn, maar die waren op het moment van onze test niet beschikbaar.

Certideal en Backmarket raden we af omdat het risico op een minder kwalitatief toestel er groot blijkt. Ook Hubside.Store zouden we niet aanraden op basis van onze test: de iPhones bleken van goede kwaliteit, maar we waren niet tevreden over de levering (we moesten 37 dagen wachten op de iPhone 11), de telefonische bereikbaarheid en het feit dat ze extra abonnementen proberen op te dringen.

Check en vergelijk prijzen in verschillende winkels: de prijzen schommelen enorm van winkel tot winkel, afhankelijk van de staat van elk toestel. Als het prijsverschil met een nieuw exemplaar van hetzelfde model meer dan 50 % bedraagt, controleer dan zorgvuldig de staat van het apparaat.

Koop liever in een fysieke winkel dan online. Zo kun je met eigen ogen de staat van de smartphone nakijken. Hou er rekening mee dat niet alle winkels dezelfde criteria gebruiken om de staat van het product te bepalen.

Doe de nodige controles

Vraag de verkoper naar de werkelijke batterijcapaciteit. Op iPhones staat deze informatie bijvoorbeeld in de instellingen. Als de capaciteit onder 85 % ligt, koop je het toestel beter niet, omdat je snel batterijproblemen zult krijgen.

Let op de duur en de voorwaarden van de garantie. Koop niet als je minder aangeboden krijgt dan wat wettelijk is vastgelegd.

Controleer de meegeleverde accessoires. Niet alle telefoons worden geleverd met een oplader en een oortjes, en als dat wel het geval is, zijn ze mogelijk niet van het originele merk.

Check of het apparaat ontgrendeld is, dat het dus kan worden gebruikt met simkaarten van elke provider. In het geval van iPhones kunnen ze bijvoorbeeld vergrendeld zijn door iCloud.

Gebruik onze vergelijker

Als je de kenmerken van een refurbished smartphone wilt vergelijken, kun je daarvoor onze koopwijzer gebruiken.

Ook als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon, is onze koopwijzer een handige tool. Je vindt er testresultaten van meer dan 250 telefoons van de belangrijkste merken op de markt (Apple, Samsung, Huawei enz.). Nadat je je keuze hebt gemaakt, vertellen wij welke winkel of webshop de beste prijs heeft.

Terug naar boven

69 Goede
kwaliteit
vanaf  579,00
67 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  170,00
72 Goede
kwaliteit
vanaf  379,00

Is refurbished kopen altijd interessant?

Het principe is natuurlijk interessant. Een toestel dat een tweede leven krijgt, bespaart je toch wat geld en moet minder snel worden gerecycleerd. De voorwaarden zijn wel dat het toestel grondig en volgens de regels van de kunst gereviseerd is, dat het recht geeft op een billijke garantie zonder uitsluitingen en dat het prijsverschil groot genoeg is om het risico te compenseren. Zoniet is het geen goed idee.

In plaats van refurbished te kopen, kan je ook overwegen je eigen toestel een tweede leven te geven. Misschien kun je het zelf nog herstellen of laten repareren. Al onze tips hieromtrent vind je op onze RepairGuide.

Ontdek onze RepairGuide

Terug naar boven