Nieuws

Zo kies je het beste roamingtarief voor je vakantie buiten de EU

31 mei 2023

Ga je deze zomer buiten Europa op reis? Bellen en surfen in verre contreien zonder wifiverbinding kan erg duur uitvallen. Sommige operatoren bieden een goedkoper alternatief. We helpen jou het beste tarief voor op vakantie te kiezen en de valkuilen te vermijden.

Zo werkt roaming

Wat is roaming?

Wanneer je op vakantie in het buitenland een ander mobiel netwerk gebruikt dan dat van je Belgische operator ben je aan het roamen.

Hoe werkt roaming (“roam like at home”) binnen de EU?

Zolang je binnen de Europese Unie op vakantie gaat, hoef je je weinig zorgen te maken over je dataverbruik of de lange telefoongesprekken met het thuisfront. Bellen en surfen in andere landen kost binnen de EU evenveel als thuis. Dit wordt roam like at home (RLAH) genoemd.

Je kunt dus onbeperkt blijven sms'en en gebruik maken van je belminuten en mobiele data (via 4G of 5G) zoals je dat in België zou doen.

Deze regels gelden tot minstens de zomer van 2032

Hoe werkt roaming buiten de EU?

Heel anders is de situatie tijdens een vakantie buiten de Europese Unie. Deze kosten vallen buiten het abonnement en kunnen snel torenhoog oplopen.

Gelukkig bestaat er een wet die de operatoren verplicht om mobiel dataverbruik buiten het abonnement te beperken tot een bedrag van € 60,50 (btw inbegrepen). Zodra je dat bedrag bereikt – meestal al na vijf of zes minuten – moet de operator je dataverbruik blokkeren tot het einde van de facturatieperiode.

De operator hoeft geen hoge kosten buiten het abonnement te blokkeren als je veel belt of sms’t in het buitenland. Bij sommige operatoren is het wel mogelijk om een limiet of waarschuwing in te stellen, zodat je voor een beperkt bedrag of zelfs helemaal niet bovenop je abonnement kan worden gefactureerd.

Hoe kies je het beste roamingtarief?

Hieronder brengen we in kaart welke rekening je gepresenteerd zou kunnen krijgen als je mobiel belt en surft in landen buiten de EU. Drie operatoren – Orange, Proximus en Base – bieden hun klanten in sommige gevallen echter een goedkoper alternatief aan. Mobile Vikings vind je niet terug in sommige tabellen, omdat zij roaming voor mobiel surfen buiten de EU niet aanbieden.

Welk roamingtarief kiezen voor een safari in Zuid-Afrika?

Ik ga voor drie weken met mijn gezin op vakantie in Zuid-Afrika. We gaan een safari doen en ik wil foto’s delen via sociale media, maar weet niet of er een wifiverbinding is.

Hoeveel data heb ik nodig?

  • Twee uur dataverbruik per dag (ongeveer 25 MB). Voor drie weken vakantie heb ik dus ongeveer 500 MB aan data nodig.

Welk tarief is het goedkoopst?

De goedkoopste optie is Best Destinations Plus Pass van Orange. Daarbij heb je voor € 20 een tegoed van duizend belminuten, duizend sms’en en 1 GB om op te gebruiken tijdens je safarivakantie. Veel goedkoper dan surfen buiten de bundel bij Orange, want daar kost 1 MB al € 12. Proximus en Base bieden ook goedkopere data-alternatieven aan, maar zijn wel drie- tot zevenmaal duurder dan de optie van Orange.

Bij Proximus wordt de Daily Roaming Pass automatisch geactiveerd wanneer je buiten de EU je gsm gebruikt. Deze pas kost € 5,95 per dag dat je hem gebruikt, tot een maximum van € 59,50 per maand. Bij Base en Orange moet je zelf deze optie activeren via sms of de app van de provider.

 

Welk roamingtarief kiezen voor een cruise in de Caraïben?

Mijn partner en ik gaan voor twee weken op cruise in de Caraïben. We willen dagelijks sms’en en tweemaal per week bellen met onze kinderen en kleinkinderen.

Wat ga ik verbruiken?

  • Ongeveer 50 sms’en
  • Ongeveer 60 belminuten

Welk tarief is het goedkoopst?

Wil je bellen en sms’en op een cruiseschip, dan swingen de tarieven de pan uit. Doorgaans ligt de prijs rond € 6 of € 7 per belminuut. De prijs van een sms varieert van € 0,39 tot € 5. De prijzen zijn zo hoog omdat je gsm verbinding met satellieten in plaats van gsm-masten moet maken. De goedkoopste optie is de World Plus Pass bij Orange. De Daily Roaming Pass van Proximus is niet beschikbaar op cruiseschepen.

Welk roamingtarief kiezen voor een rondreis door Zuid-Amerika?

Ik ga met enkele vrienden drie maanden rondtrekken in Zuid-Amerika (Argentinië, Brazilië, Chili en Colombia). Mijn ouders willen op de hoogte blijven, dus ik zou wekelijks eenmaal met hen willen bellen.

Wat ga ik verbruiken?

  • 30 belminuten per week
  • Dataverbruik om accommodatie te regelen, gps te gebruiken ...: 250 MB per dag

Welk tarief is het goedkoopst?

Base, Orange en Proximus bieden alternatieven aan waarmee je hoge kosten buiten het abonnement kunt vermijden. Base heeft alleen een optie voor data: 500 MB per maand in het buitenland voor € 85. Om te bellen heeft deze operator geen goedkopere optie. Orange biedt de World Plus Pass aan. Daarmee kun je maandelijks 120 minuten bellen, 120 sms’en versturen en voor 250 MB mobiel surfen. Voor een rondreis van drie maanden komt dat neer op zo’n € 330.

De goedkoopste oplossing vinden we terug bij de Daily Roaming Pass van Proximus. Voor net geen € 100 per maand (€ 298,50 voor de hele reis) kun je met deze pas het abonnement dat je in België gebruikt, ook in het buitenland gebruiken. Als je een abonnement hebt waarmee je in België onbeperkt kunt bellen en sms’en en ook maandelijks voor 50 GB kunt surfen, dan kun je dat abonnement ook tijdens je rondreis in Zuid-Amerika gebruiken.

Pas op voor deze valkuilen als je surft of belt in het buitenland

Wat als ik op doorreis ben door Zwitserland?

Zwitserland behoort niet tot de EU en doet dus ook niet mee aan de roam like at home-regulering. De tarieven die zij aanrekenen zijn aanzienlijk: zet je mobiele data uit als je bijvoorbeeld op weg naar Italië door Zwitserland reist.

Betaal ik roamingkosten in het Verenigd Koninkrijk?

Neen. Tot nader order blijft het Verenigd Koninkrijk de roam like at home-regulering toepassen ook al maken ze geen deel meer uit van de EU. Je kunt er dus gewoon blijven surfen en bellen zoals thuis, zonder extra kosten.

Gelden de roaming-regels ook op een boot of vliegtuig?

Neen. De roam like at home-regulering is niet van toepassing op reizen per boot of vliegtuig. Daar gaat het meestal om satellietverbindingen en die zijn doorgaans zeer duur.

Let op met “automatisch verbinden”

Je smartphone maakt normaal gezien automatisch verbinding met het netwerk dat je de beste kwaliteit kan bieden. Ben je echter bijvoorbeeld op reis op een Grieks eiland, dan kan je smartphone ook verbinding maken met een naburige zendmast in Turkije. Op dat moment val je buiten de roam like at home-regulering en worden er wel roamingkosten aangerekend. Wees dus waakzaam als je reist langs grensgebieden van landen waar de EU-regels voor roaming niet gelden.

Extra tips om je mobiele dataverbruik buiten de EU laag te houden

Bellen is duurder dan gebeld te worden

Gebeld worden, is meestal een stuk goedkoper dan zelf bellen vanuit het buitenland (buiten de EU). De persoon die jou opbelt betaalt wel een internationaal tarief per belminuut. Dit gaat dus niet van zijn nationale bundel aan belminuten af.

Gebruik zoveel mogelijk wifi

Probeer enkel online te gaan als je verbonden bent via wifi om zo eventuele hoge kosten van dataroaming te vermijden. Vermijd zeker het streamen van muziek, het bekijken of versturen van video’s via 4G of 5G.

Koop een simkaart op je bestemming

Soms is het voordeliger om buiten Europa een lokale simkaart te kopen. Met een lokale simkaart ben je altijd bereikbaar op je bestemming. Een lokale simkaart betekent ook een nieuw nummer, maar bij WhatsApp kun je ervoor kiezen om je oude nummer te blijven gebruiken. Let vooral op de hoeveelheid mobiele data want deze zal je het meeste nodig hebben om te surfen, navigeren en om te videobellen via bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook Messenger.

Meer weten over bellen en surfen in het buitenland?

Wil je meer weten over het gebruik van je gsm in het buitenland? Is het verschil tussen roaming en internationale tarieven niet duidelijk voor jou? Of wil je weten hoeveel je betaalt om te bellen naar een ander EU-land? Je vindt alle antwoorden in ons dossier over roaming en internationale tarieven.

Meer over roaming