Dossier

Hoe herstel je zelf je smartphone?

24 februari 2022

Is het scherm van je smartphone gebarsten? Is de batterij kapot? Je kunt het scherm laten repareren en de batterij laten vervangen bij een reparatiedienst, maar je kan het ook gewoon zelf doen. 
Je laat je smartphone vallen en er zit een barst in je scherm. Of je oplader is zo versleten dat je de kabel in een bepaalde hoek moet houden om een connectie te hebben. Misschien werkt je batterij gewoon niet meer? Het zijn de meest voorkomende redenen waarom we onze smartphone bij een hersteldienst brengen of gewoon een nieuwe kopen. Toch is het mogelijk om je defect toestel zelf te herstellen.

 

Niet zo simpel

Vroeger, toen we nog ‘baksteengsm’s’ gebruikten was het simpel om de batterij of andere onderdelen te vervangen, je moest gewoon de achterkant losklikken. Tegenwoordig is dat met smartphones veel moeilijker geworden. Ze worden steeds dunner en minder stevig. Daardoor worden de onderdelen minder toegankelijk. Sommige onderdelen zijn onvervangbaar geworden, en als je al zelf iets kan vervangen, wordt dat niet duidelijk gemaakt door de fabrikanten. Voor hen is het winstgevender als je gewoon een nieuw toestel koopt. Wij hebben zelf getest hoe moeilijk het is om onderdelen bij nieuwe smartphones te vervangen, en hoe groot het risico is dat je iets beschadigt. Onze expert Roy bracht het er goed van af maar niet iedereen heeft een expert zoals Roy in huis.

 

Bekijk de moeilijkheidsgraad

Niet alle reparaties zijn even moeilijk; soms is je probleem verholpen met een schroevendraaier en een paar minuten, maar je kan ook uren werk hebben. Als je geen ervaring hebt laat je die tweede categorie beter over aan een expert.

 

Gebruik het juiste gereedschap

De binnenkant van een smartphone is fragiel, dus voor je zelf iets probeert te herstellen zorg je best dat je het juiste gereedschap hebt. Er bestaan sets die speciaal hiervoor gemaakt zijn, maar ze zijn vaak duur.

 

Let op voor de garantie

De meeste smartphones verliezen hun garantie zodra je ze opent, tenzij het tegendeel expliciet vermeld staat. Als je een ouder toestel hebt waarvan de garantie al verlopen is, is dit uiteraard niet relevant.
  • Voorbeeld 1: Een iPhone-batterij vervangen

De batterij van je iPhone vervangen is niet heel duur en zeker goedkoper dan de batterij te laten herstellen. De job is niet simpel, maar wel doenbaar als je weet wat te doen en heel voorzichtig bent. 

Begin met de twee schroeven aan de buitenkant los te draaien, en verwijder voorzichtig het scherm met een zuignap. Pas zeker op dat je hierbij niet de vingerafdrukscanner beschadigt. De batterij zit diep in je toestel, dus je moet eerst een aantal andere onderdelen verwijderen voor je erbij kan geraken: de batterijaansluitingen, voorcamera, lichtsensor en de lcd-kabel. De batterij is stevig vastgelijmd aan de achterklep, dus verwarm je best eerst (voorzichtig) de achterklep met een gespecialiseerde tool, de iOpener, om ze los te krijgen. Steek de nieuwe batterij erin en herhaal voorgaande stappen in omgekeerde volgorde.

Pas op: bewaar goed je schroeven en onthoud welke waar moeten, aangezien ze niet allemaal even groot zijn.

  • Voorbeeld 2: Een gebarsten Samsungscherm vervangen.
Dit is een moeilijke klus aangezien je niet alleen het scherm, maar ook het volledige frame moet vervangen. Een nieuw scherm is ook een duur onderdeel, het kost ongeveer evenveel als het volledig professioneel laten herstellen. Het is eigenlijk niet interessant om het zelf te doen. Als je de herstelling toch liever zelf doet, onthoud dan zeker dit: om het toestel open te krijgen moet je de afdichting van de randen verwarmen met een iOpener, maar als je dit doet krijg je het toestel nooit meer volledig hermetisch afgesloten.

 

Conclusie

Als je smartphone een defect heeft, kijk je best eerst of je toestel nog onder garantie valt. Zo niet en je wil je toestel toch herstellen? Bekijk dan de prijs van het onderdeel dat je moet vervangen. Sommige onderdelen zijn duurder dan een volledige professionele reparatie. Elke reparatie brengt ook risico’s mee. Er kan altijd iets fout lopen en er kan een onderdeel beschadigd geraken. Of misschien heb je je vergist in welk onderdeel vervangen moet worden. Als je toch het risico wil nemen en je hebt geduld en de technische know-how, dan zijn de meeste thuisreparaties zeker mogelijk.

Voor meer details over zelf smartphones herstellen, bekijk onze repairguide over smartphones.

Naar de repairguide