Dossier

Beste smartphones voor foto's

24 februari 2022

Als je degelijke foto’s wil nemen heb je geen professionele camera meer nodig. De foto’s die je met je smartphone kan nemen worden steeds beter, maar met welke modellen behaal je de beste resultaten?

Smartphonefabrikanten pakken graag uit met hun steeds meer verfijnde camera’s, maar ze zijn natuurlijk niet allemaal even goed. Daarom zetten we hier op een rijtje wat je zeker moet checken als je de beste smartphone zoekt om foto’s te nemen.

Schermkwaliteit

Hoe hoger de resolutie van je beeldscherm, hoe beter je kan inschatten hoe je uiteindelijke foto eruit zal zien.

Hoeveelheid megapixels (MP)

Hoe meer pixels in je sensor, hoe meer details worden opgevangen. De hoeveelheid wordt bij camera’s uitgedrukt in Megapixels (een miljoen pixels). Een pixel is een lichtgevoelig puntje in je camerasensor. Elke pixel vangt een beetje licht op en vormt dan een deel van je foto. Daarom bestaan digitale afbeeldingen uit kleine vierkantjes. 
Let wel op, de grootte van de pixels speelt ook een rol. Een kleinere sensor heeft vaak kleinere pixels. Hoe kleiner de pixels, hoe minder licht ze opvangen. Bij de beeldvorming moet het beeld daardoor versterkt worden, waardoor kleuren kunnen afwijken. Daarom is het mogelijk dat een nieuw model met meer megapixels, toch minder goede foto’s neemt omdat de sensor en de pixels erin te klein zijn.

Diafragma

Het diafragma is de regelbare opening die bepaald hoeveel licht er in je lens valt. Dit wordt gemeten in f-waarden. Hoe hoger het getal naast de f, hoe kleiner het diafragma. Bijvoorbeeld bij f2.0 is het diafragma groter dan bij f16.0. Zowel grote als kleine diafragma’s kunnen mooie resultaten leveren, afhankelijk van de situatie.

Sluitertijd en focus

Als je foto’s wil nemen van iets dat in beweging is, zorg dan dat je toestel zeer kleine sluitertijden kan instellen, en gemakkelijk op iets kan focussen.

Zoom

De behuizing van smartphones is te krap voor een cameralens die goed kan zoomen, dus is er veel meer kwaliteitsverlies dan bij conventionele camera’s. Bij sommige modellen is dat verlies groter dan bij anderen.

ISO-waarden

ISO is een functie waarmee je de lichtgevoeligheid van je camera kan verhogen, wat goed kan zijn op donkere plaatsen. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe hoger de lichtgevoeligheid, maar helaas ook een groter kwaliteitsverlies. Het verlies is niet bij alle smartphones gelijk, dus hou hier rekening mee. 

Wat zijn de beste modellen?

Grote merken brengen elk jaar een nieuwe modellen op de markt, met steeds betere technologie dus wat er het beste is verandert ook elk jaar. Je beste opties van deze smartphonegeneratie zijn:

  • iPhone 13 Pro Max
  • Samsung Galaxy S22 Ultra
  • Google Pixel 6 Pro
  • Huawei Mate 40 Pro
  • OnePlus 9 Pro

Twijfel je toch over welke smartphone bij jou past? Onze vergelijker kan je verder helpen.

Smartphonevergelijker