Koopgids

Koopgids fototoestel

31 mei 2017
fototoestel

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je  stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vind je meer uitleg en advies.

Hoe kiest u een camera?

Kies je voor een compact basismodel of een meer geavanceerd toestel met alle toeters en bellen? Wij helpen je met de juiste vragen het geknipte model te vinden.

Jaarlijks testen wij verschillende types van fototoestellen. Al onze testresultaten vind je terug in onze koopwijzer, met de scores van de nieuwste modellen en de toestellen die wij aanbevelen.

Soorten camera’s met hun kenmerken

Grofweg kunnen we zes soorten camera’s onderscheiden. Je keuze hangt natuurlijk af van het gebruik dat je voor ogen hebt. Daarom geven wij de belangrijkste kenmerken, de voor- en nadelen en het gebruikersprofiel van elk type.

Standaard compactcamera

Een eenvoudige compactcamera heeft een zoom en een kleine sensor, maar meestal geen zoeker. Dankzij de simpele basisfuncties kan iedereen met dit type toestel overweg.

Voordelen

 • Volautomatisch, zonder ingewikkelde functies en instellingen, dus eenvoudig in gebruik
 • Licht en gemakkelijk mee te nemen in een jaszak of handtas
 • Perfect om snel gelegenheidskiekjes te schieten
 • Goedkoop

Nadelen

 • Vaak kleine knoppen
 • De meeste modellen hebben geen zoeker
 • De kwaliteit van foto’s bij weinig licht of van bewegende objecten laat vaak te wensen over
 • In sommige omstandigheden is het vervelend dat het toestel volledig automatisch werkt, al heeft het gewoonlijk wel een aantal voorgeprogrammeerde modi.

Voor wie?

Voor wie geen hoge eisen stelt op het vlak van fotografie, snel en eenvoudig gelegenheidskiekjes wil maken of over een beperkt budget beschikt.
Er bestaat nu ook een nieuw segment, dat van de "geavanceerde" compactcamera’s. Die hebben net als andere compactcamera’s een compacte body en niet-verwisselbare lens. Ze beschikken echter over een grotere 1 inch tot full frame sensor (24 x 36 mm), een elektronische zoeker, geavanceerde mogelijkheden (zoals RAW-opnames) evenals extra verbindingsmogelijkheden (wifi, NFC). Hun fotokwaliteit is vaak nagenoeg vergelijkbaar met die van een reflexcamera. Geavanceerde compactcamera’s vormen dus het beste compromis tussen de compactheid en de fotokwaliteit. Hun prijs is echter navenant, want ze zijn duurder dan de reflexcamera’s en hybride camera’s uit het basissegment.

Superzoomcamera

Dit zijn vrij compacte camera’s met een 20x zoom of meer. Net als standaard compactcamera’s hebben ze een vaste lens, een kleine sensor en soms een elektronische zoeker.

Voordelen

 • Net als gewone compactcamera’s zijn ze volautomatisch en eenvoudig in gebruik
 • Dankzij de sterkere zoom kunt u ook op grote afstand gedetailleerde foto’s maken
 • De veelzijdige lens kan de meeste soorten opnames maken, van groothoek- tot macro-opnames

Nadelen

 • Duurder dan gewone compactcamera’s
 • Behalve de zoom hebben deze toestellen weinig functies en instellingsmogelijkheden
 • Soms zwaar en groot

Voor wie? Voor wie veel reist, geregeld op een afstand wil fotograferen en graag de automatische modus gebruikt zonder allerlei ingewikkelde functies en instellingen.

Avontuurlijke compactcamera

Deze robuuste toestellen zijn in de eerste plaats bedoeld om tijdens het sporten of buitenactiviteiten te fotograferen. Net als gewone compactcamera’s hebben ze een vaste lens, een kleine sensor en geen zoeker.

Voordelen

 • Gemakkelijk in gebruik
 • Sommige zijn stofdicht, schokbestendig, bestand tegen vriestemperaturen en/of waterdicht tot op enkele tientallen meters diepte
 • Gewoonlijk beschikken ze over een gps-functie

Nadelen

 • Weinig functies en instellingsmogelijkheden, zeker met betrekking tot de zoom
 • Duurder dan gewone compactcamera’s

Voor wie? Voor wie gemakkelijk wil kunnen fotograferen tijdens buitenactiviteiten, onder water, in de regen of op het strand (zonder last te hebben van het zand).

Bridgecamera

Met hun krachtige vaste lens, kleine of grote sensor en geavanceerde instellingen zijn deze toestellen een kruising tussen een gewone compactcamera en een reflexcamera.

Voordelen

 •  Nagenoeg evenveel mogelijkheden als een reflexcamera, zoals de belichting en de witbalans regelen en opnames maken in RAW-formaat, wat meer bewerkingsmogelijkheden biedt
 • Betere optiek dan compactcamera’s
 • Voorzien van een zoeker, die bij fel licht handiger is dan het schermpje, want bij compactcamera’s wordt dat dan al gauw onzichtbaar
 • Ergonomische body

Nadelen

 • Groter dan een compactcamera (maar lichter dan een reflexcamera)
 • Afhankelijk van de grootte van de sensor is de beeldkwaliteit niet altijd beter dan die van een compactcamera

Voor wie? Voor (beginnende) fotografieliefhebbers die hun fotografietechnieken willen verbeteren, maar geen al te hoog bedrag willen uitgeven aan een geavanceerd toestel met verwisselbare lenzen.

Hybride camera

Dit zijn compacte fototoestellen met verwisselbare lenzen en een even grote sensor als reflexcamera’s. Aangezien er geen spiegel in verwerkt is, hebben ze echter geen optische maar een elektronische zoeker.

Voordelen

 • Bijna even goede of zelfs betere fotokwaliteit als bij reflexcamera’s
 • Dankzij de verwisselbare lenzen kunt u bijvoorbeeld perfect zoomen op lange afstanden
 • Kleiner en goedkoper dan een reflexcamera

Nadelen

 • Sommige modellen zijn toch vrij groot en log
 • Enkel bruikbaar met accessoires en lenzen van hetzelfde merk als de camerabody
 • Niet alle lenzen passen op alle camerabody’s van hetzelfde merk

Voor wie? Voor wie enige fotografiekennis heeft en betere opnames wil kunnen maken tegen een betaalbare prijs.

Reflexcamera

Reflexcamera’s bestaan uit een body en een verwisselbare lens en zijn uitgerust met een grote sensor. Door de ingebouwde spiegels kijkt u via de optische zoeker rechtstreeks door de lens.

Voordelen

 • Grote digitale sensor, waardoor de foto’s zeer gedetailleerd zijn en opnames bij weinig licht mogelijk zijn zonder flitser
 • Snelle scherpstelling, zodat u ook zeer gemakkelijk bewegende objecten kunt fotograferen
 • Diverse accessoires verkrijgbaar, zoals externe flitsers, filters en driepoten
 • Net als met een hybride camera kunt u met deze toestellen verschillende beeldhoeken en zoomafstanden verkrijgen door het gebruik van verschillende lenzen, zoals een standaardlens met een brandpuntsafstand van 35-85mm, een groothoeklens van minstens 28 mm of een zoomlens van minstens 100-300 mm
 • Deze toestellen hebben vaak een veel langere batterijduur dan hybride camera’s
 • Door de automatische programma’s uit te zetten, kunt u volledig manueel en dus ook creatiever fotograferen

Nadelen

 • Groot en zwaar (door de afzonderlijke autofocus, spiegel en prisma voor de optische zoeker)
 • Vrij duur, zeker als u de body en lenzen apart koopt
 • Enkel bruikbaar met accessoires en lenzen van het merk van de camerabody

Voor wie? Voor de meer ervaren amateurfotograaf (al zijn er ook nog altijd automatische modi) en voor wie foto’s van zeer hoge kwaliteit wenst.

Waar moet u op letten?

Gebruik
Bedenk eerst en vooral wat u met de camera wilt doen. Wilt u vooral gelegenheidskiekjes maken, bijvoorbeeld op feestjes en op vakantie, dan is een compactcamera nog steeds het handigst en eenvoudigst. Maar als u meer creatieve mogelijkheden of een betere fotokwaliteit wenst, kiest u beter voor een camera met verwisselbare lenzen.
Stevigheid
Sommige camera’s in zakformaat zijn ultralicht, maar ook heel kwetsbaar. Kies dus een toestel met een metalen of stevige plastic behuizing en degelijke knoppen.
Sensorgrootte

De sensor vormt het hart van de camera. Hoe groter, hoe meer licht hij opvangt en hoe beter de fotokwaliteit. Een grote sensor is vooral handig voor opnames bij weinig licht. U verkrijgt er niet alleen scherpere en meer gedetailleerde foto’s mee, maar kunt ze ook uitvergroten zonder kwaliteitsverlies.

Meer hierover in het hoofdstuk Sensorgrootte, resolutie en formaten

Megapixels

De resolutie van de sensor wordt uitgedrukt in megapixels (MP of Mpx). Fabrikanten gebruiken deze vaak als verkoopargument. Maar in feite biedt een 4 megapixel-sensor een voldoende hoge kwaliteit voor fotoafdrukken tot A3-formaat. De meeste goedkope camera’s hebben al een resolutie van minstens 14 MP.

Meer hierover in het hoofdstuk Sensorgrootte, resolutie en formaten

ISO-waarde
De ISO-waarde staat voor de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe beter het toestel foto’s kan maken bij weinig licht. Vergeet echter niet dat met elke verhoging van de ISO-waarde de beeldkwaliteit afneemt.
Beeldstabilisator
Kies voor een fototoestel (en lenzen) met een ingebouwde beeldstabilisator. Die vermindert het risico op wazige beelden door bewegingen of trillende handen terwijl u een foto maakt.
Zoom

Met de zoom kunt u het beeld uitvergroten. Verwar de optische zoom echter niet met de digitale.
De optische is een echte zoom, die fysiek op het fototoestel aanwezig is. De standaard brandpuntsafstand varieert van 35 tot 200 mm, wat overeenkomt met ongeveer 6x zoom. Dat is voldoende voor foto’s van dagelijkse taferelen en vakantiekiekjes. Maar als u echt op de details van een beeld wilt inzoomen, kiest u beter voor een minstens 10x zoom.

De digitale zoom zorgt louter voor de herkadrering en uitvergroting van het beeld op slechts een deel van de sensor. Het gebruik van de digitale zoom gaat dan ook steevast ten koste van de beeldkwaliteit.

Wanneer u de zoomsterkte van verschillende fototoestellen vergelijkt, houdt u dus beter alleen rekening met de optische zoom.

Groothoek
Als u vaak landschappen, gebouwen of groepen van mensen fotografeert, hebt u baat bij een model met een groothoeklens van minstens 28 mm. Anders krijgt u brede onderwerpen mogelijk niet volledig in beeld.
Zoeker
Bij spiegelreflexcamera’s kijkt u op de klassieke wijze door een optische zoeker, die qua scherpte onovertroffen is. Bij bridgecamera’s, hybride camera’s en geavanceerde compactcamera’s ziet u het beeld door een elektronische zoeker. Bij de meeste standaard compactcamera’s bent u echter aangewezen op het lcd-scherm om het beeld te beoordelen en scherp te stellen, wat niet altijd eenvoudig is bij fel zonlicht.
Gezichtsherkenning
Toestellen met deze functie herkennen gezichten in een groter beeld en focussen automatisch op die personen. De betere toestellen zijn daar zelfs toe in staat bij weinig licht.
Verbindingsmogelijkheden
Behalve de basisaansluitingen, zoals USB en HDMI, bieden bepaalde toestellen ook wifi om uw foto’s rechtstreeks over te brengen naar uw gsm of tablet. Sommige modellen zijn dan weer voorzien van NFC of van Bluetooth, waardoor u ze deels op afstand kunt bedienen.
Filmen
Met eender welk digitaal fototoestel kunt u minstens in HD-kwaliteit filmen. Sommige modellen kunnen Full HD- of zelfs 4K-opnames maken. In de filmmodus beschikken echter niet alle modellen over een autofocus. Let hoe dan ook op de grootte van uw videobestanden, want die kunnen veel ruimte innemen, zodat uw geheugenkaart snel vol is.
Batterij
Standaard compactcamera’s en bridgecamera’s werken ofwel met een Li-ion-batterij, ofwel met AA-batterijen. Het voordeel van die laatste is dat u ze overal vindt en dus meteen kunt vervangen. Hybride en reflexcamera’s maken heel vaak gebruik van een Li-ion-batterij met een hogere capaciteit. Maar een hybride camera heeft altijd een minder lange batterijduur dan een reflexcamera. Koop dus eventueel een tweede batterij voor het geval dat u ze geen tijdje kunt missen om ze op te laden.
Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies