Nieuws

Is de Samsung Smart Monitor een goede aankoop?

24 augustus 2023
Samsung Smart Monitor M8 Teaser

Na televisies worden nu ook monitoren slim. Is de Samsung Smart Monitor het kopen waard? En voor welk gebruik? Lees onze volledige analyse en mening over dit product.

Wat is de Smart Monitor van Samsung?

De eerste vraag die we ons moeten stellen is... met wat voor soort product hebben we te maken? Net zoals slimme tv's alomtegenwoordig zijn geworden, ontwikkelen fabrikanten nu slimme monitoren. We hebben een van de producten van Samsung geanalyseerd, de Samsung 32" UHD 4K Smart Monitor M8.

Het doel van een smart monitor is om het gebruik van een tv en computerscherm te combineren in één product. De M8 is bijvoorbeeld uitgerust met Tizen (het aangepaste besturingssysteem dat Samsung voor zijn apparaten heeft ontwikkeld), zodat je dezelfde toepassingen (Netflix, Amazon Prime, Spotify, enz.) kunt gebruiken als op een Samsung smart TV. Je hoeft hem dus niet aan te sluiten op je computer.

Het product heeft echter zijn beperkingen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om het rechtstreeks op je kabeltelevisiekabel aan te sluiten.

Technische kenmerken van de intelligente monitor

Beeldschermgrootte en -resolutie

De Samsung M8 is uitgerust met een 32-inch scherm (totale afmetingen: 697x392 cm), met een 4K-resolutie. De beeldverversingsfrequentie is echter slechts 60 Hz, dus het is niet aan te raden voor gamers.

De helderheid moet tussen 400 cd/m² (max.) en 300 cd/m² (min.) liggen. Redelijk, maar niet indrukwekkend.

De reactietijd is 4 milliseconden, een redelijk resultaat. Het beeldformaat is 16:9: een standaardformaat voor televisies, maar meestal niet voor monitoren.

Teleurstellende kleuren en contrast

Wat betreft kleurweergave is het beeld vrij dof, wat verrassend is vergeleken met de heldere kleuren die Samsung meestal biedt.

Voor een monitor is een van de belangrijkste aspecten de nauwkeurigheid en duidelijkheid van de tekst. Op dit punt houdt het apparaat over het algemeen goed stand, maar soms verschijnen er lichte pixelvorming op bepaalde pictogrammen, nog een verrassende vaststelling gezien het feit dat dit een 4K scherm is.

Mooie ergonomie en een elegant scherm

Visueel is de M8 een elegant apparaat dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Het scherm kan naar wens omhoog en omlaag worden gezet, maar kan niet aan de muur worden bevestigd. Het totale gewicht is 6,7 kilogram, relatief licht voor een product in zijn soort.

Degelijke geluidskwaliteit

De Samsung M8 is uitgerust met 2.2 audiokanalen. Zonder een kwaliteit te bieden die gelijk staat aan HiFi, levert het apparaat een betere kwaliteit dan de meeste ultrabooks. Het is echter niet zo goed als dat van audioluidsprekers.

63 Goede
kwaliteit
vanaf  179,10
64 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  159,00
67 Goede
kwaliteit
vanaf  287,99

Welke opties en connectiviteit biedt de Samsung M8?

Verschillende aansluitmogelijkheden van het beeldscherm

De M8 is uitgerust met Tizen, maar je kan ook een HDMI-kabel aansluiten. In dat geval schakelt de monitor automatisch over naar HDMI. Helaas is dit geen standaard HDMI-aansluiting, maar een Micro HDMI-aansluiting, waarvoor een speciale kabel of adapter nodig is.

Het apparaat ondersteunt Bluetooth 4.2 verbindingen (koptelefoons, joysticks, etc.), evenals DLNA en AirPlay2 protocollen. Hoewel het apparaat een USB-C aansluiting heeft, is er geen sprake van een conventionele USB-poort voor het aansluiten van bijvoorbeeld een muis en toetsenbord.

Compatibiliteit en integratie van de M8

De Smart Monitor M8 is ook uitgerust met een aantal applicaties zoals Office365 (waarvan het nut discutabel is, aangezien Office365 beschikbaar is als je de monitor aansluit op je pc), Google Duo en SmartThings. Het heeft ook een verwijderbare webcam aan de bovenkant van het apparaat.

Zijn de prestaties van de M8 goed?

Reactietijd en prestaties

Gezien de reactietijd en beeldverversingssnelheid is de M8 niet geschikt voor lange gamesessies, maar eerder voor kantoorwerk. Hoewel hij UHD (Ultra High Definition) en HDR (High Dynamic Range) standaarden ondersteunt, is het beeld toch mat wat betreft kleurenpalet.

Navigatie en gebruikersinterface

De navigatie is redelijk intuïtief. Voor gebruikers die gewend zijn aan Tizen is de M8 eenvoudig te bedienen, ook al biedt het menu een paar extra opties. Het apparaat wordt geleverd met een afstandsbediening, een miniatuurversie van de slimme afstandsbediening van Samsung.

Voor- en nadelen van de Samsung Smart Monitor

Voordelen van de Samsung M8

  • Dankzij de dunne randen neemt de monitor niet meer ruimte in dan de diagonaal van het scherm;
  • De ingebouwde luidsprekers leveren een betere geluidskwaliteit dan een pc;
  • De geïntegreerde, afneembare webcam kan eenvoudig worden aangepast aan elke situatie;
  • Als je weinig ruimte hebt, is de smart Monitor een praktische hybride optie, die het midden houdt tussen een televisie en een eenvoudige monitor.

Nadelen van de Samsung M8

  • Doffe kleuren;
  • Frequentie beperkt tot 60 Hz. Een 120 Hz apparaat zou ook geschikt zijn geweest voor liefhebbers van videogames;
  • Geen conventionele USB-poort;
  • Thunderbolt wordt niet ondersteund;
  • Geen conventionele HDMI-aansluiting, alleen Micro HDMI.

Is de prijs van de Samsung M8 correct?

Afhankelijk van het verkooppunt kan de prijs van de Samsung M8 variëren van €428 tot €599.

Is dat een eerlijke prijs?

Als je voor een 32-inch televisie kiest, betaal je al snel €350, plus gemiddeld €250 voor een 27-inch pc, voor een totaal van €600. Is het beter om te kiezen voor twee afzonderlijke apparaten of een slimme monitor? Aangezien een 32-inch tv en een 27-inch pc je geen 4K-resolutie bieden, lijkt de prijs redelijk. De beeldkwaliteit van de M8 was echter enigszins teleurstellend, vooral wat betreft kleur.

Conclusies van onze experts over de intelligente monitor van Samsung

Voor wie is dit type apparaat het meest geschikt?

Het zal ongetwijfeld praktisch zijn als je weinig ruimte hebt, omdat je dan je verschillende toepassingen in één apparaat kunt samenvatten in plaats van twee. Als je geen gamer bent en het apparaat voornamelijk op kantoor wilt gebruiken, is het een goede oplossing.

Liefhebbers van videogames en beeldpuristen zullen ergens anders moeten zoeken.