Nieuws

Wat is het verschil tussen 4K en 8K?

29 juni 2022
Drie televisieschermen die het verschil tonen tussen Full HD, 4K en 8K

Wie vandaag een televisie koopt, weet intussen wel dat de term "4K" staat voor een uitstekende schermresolutie. Toch zijn er ook al modellen met een 8K-scherm. Wat is het verschil met 4K en heeft zo'n 8K-scherm wel nut? 

Wat is 4K?

4K is de benaming van een schermresolutie waarbij je scherm bestaat uit 3840 horizontale pixels op 2160 verticale pixels. Pixels zijn beeldpunten waaruit het scherm is opgebouwd. Hoe meer pixels, hoe meer gedetailleerd een beeld kan worden weergegeven.

Heeft een 4K tv zin?

Ja, maar enkel als je naast je tv ook bijvoorbeeld een 4K-Blu-rayspeler hebt of via streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ of Amazon Prime naar films en series kijkt die in 4K worden getoond. Het 4K-aanbod van die streamingdiensten neemt toe, dus dat maakt het zeker de moeite.

Helaas kun je met je 4K tv niks aanvangen als je enkel naar klassieke tv-zenders kijkt, want die zenden hun programma's uit in HD (High Definition) waarvan de beeldresolutie veel lager ligt, namelijk 1280 horizontale pixels op 720 verticale pixels. Kortom, het is niet omdat je een 4K-tv hebt dat alles wat je op die tv bekijkt ook in 4K te zien is, maar er is al een behoorlijk aanbod en dat zal ongetwijfeld nog toenemen.

Wat is 8K?

Een 8K-scherm heeft vier keer zoveel pixels als een 4K-scherm, want je hebt 7680 horizontale pixels op 4360 verticale pixels. Het nadeel is dat vier keer zoveel pixels ook veel meer energieverbruik betekent. Ook de aankoopprijs van een 8K-scherm ligt gevoelig hoger dan dat van een 4K-scherm.

Heeft een 8K tv zin?

Nee. in tegenstelling tot 4K bestaat er geen 8K-aanbod. Niet via Blu-ray, niet via streaming en al zeker niet via klassieke tv-zenders. Maar ondertussen betaal je je dus wel blauw om zo'n toestel te kopen en aan de energie die het verslindt. Maar vooral: het menselijk oog is nauwelijks in staat om het verschil te zien tussen 4K en 8K op schermen van 75 inch of kleiner. En ook dan pas als je voldoende ver van het scherm zit.

Wat is het verschil tussen 4K en 8K?

Enerzijds de schermresolutie die vier keer zo groot is bij 8K dan bij 4K, maar anderzijds ook de hogere aankoopprijs en het veel hogere energieverbruik van 8K tegenover 4K. Tel daarbij dat er op dit moment geen aanbod is bij televisiezenders, bij streamingdiensten of via Blu-ray of dvd om in 8K-resolutie te bekijken - in tegenstelling tot 4K - en je begrijpt dat de 8K-technologie vandaag geen enkele meerwaarde betekent voor de consument.

Doe geen dure miskoop, gebruik onze vergelijker

Ben je op zoek naar een nieuwe tv, maar ben je beducht om te veel geld uit te geven aan een toestel dat niet doet wat jij verwacht? Surf dan naar onze vergelijker tv's en vind het toestel dat bij jou past voor het budget dat jij eraan wilt uitgeven.

Naar onze vergelijker televisies