Nieuws

Slimme draadloze speakers in je smart home: welke speaker kies je best?

05 mei 2023

Op zoek naar een smart speaker waarmee je je IP-camera, slimme deurbel, thermostaat of ander slim apparaat thuis kunt bedienen? Of heb je al een slimme speaker en wil je die koppelen met één of meerdere toestellen? We helpen je de juiste oplossing te kiezen.

Integratie van een smart speaker in een smart home

Wat kun je met een smart speaker?

Smart speakers zijn zoals traditionele speakers, maar ze hebben virtuele spraakassistenten ingebouwd die je kunt bedienen met je stem. De Apple HomePod, de Google Nest Audio en de Amazon Echo (Dot) zijn populaire modellen die werken met respectievelijk Siri, Google Assistent en Alexa.

Daarnaast zijn er vele andere spelers op de markt zoals Sonos, Bose, Harman Kardon, Denon, Bowers & Wilkins, LG of Sony. Meestal hebben die geen eigen spraakassistent, maar proberen ze één of meerdere assistenten te ondersteunen. Bij ons is dat dan vooral Google Assistent. Siri is enkel beschikbaar bij Apple-producten en Alexa spreekt geen Nederlands.

Waarom een smart speaker in je smart home integreren?

Via smart speakers kan je uiteraard muziek luisteren, maar ze onderscheiden zich op twee punten van traditionele speakers.

Je kunt de speaker bedienen met je stem

De speaker bedienen met je stem doe je via de microfoon en de spraakassistent die in de speaker zit. De populairste spraakassistenten bij smart speakers zijn Google Assistent, Siri en Alexa. Dit betekent bijvoorbeeld dat je instructies kunt geven tijdens het luisteren naar muziek, zoals doorgaan naar het volgende nummer, pauzeren, het volume aanpassen en dergelijke.

Maar je kunt meer dan dat: je kunt de assistenten om informatie vragen via het internet – bijvoorbeeld over het weer, de kortste weg naar een bepaalde bestemming, allerhande feiten, … en de speaker spreekt het antwoord uit.

Een slimme speaker werkt samen met andere slimme apparaten

Via een spraakcommando kan je bijvoorbeeld de lampen in de woonkamer aan- of uitdoen, de beelden van je beveiligingscamera op je tv laten zien of afspraken in de agenda op je smartphone toevoegen. Of je kunt een smart speaker als output gebruiken: de luidspreker geeft dan bijvoorbeeld een signaal wanneer een sensor beweging detecteert.

Omdat smart speakers geconnecteerd zijn (doorgaans via wifi) kan je vaak meerdere speakers aan mekaar koppelen. Zo kan je met twee speakers een stereo-opstelling maken of via een app meerdere speakers in verschillende ruimtes bedienen (multiroom).

De voornaamste reden om een smart speaker in een woning met andere slimme apparaten toe te voegen is dus dat die als een soort centrale hub kan dienen: een centraal punt van waaruit je informatie kunt opvragen en andere slimme toestellen acties kunt laten uitvoeren via spraakcommando’s.

Waarop letten als je een smart speaker en slimme toestellen wilt laten samenwerken?

Wil je je slimme apparaten zoals je deurbel, smart tv, slimme thermostaat of slimme lampen via een smart speaker kunnen bedienen, dan moeten beide hetzelfde ecosysteem (of platform) ondersteunen.

Smart speakers van Amazon, Google en Apple

De smart speakers van Amazon, Google en Apple ondersteunen enkel hun eigen spraakassistent en werken dan ook enkel binnen hun eigen platform:

  • Alexa: het ecosysteem van Amazon met Alexa als virtuele assistent
  • Google Assistent: het ecosysteem van Google met Google Assistent als virtuele assistent
  • HomeKit: het ecosysteem van Apple met Siri als virtuele assistent

Smart speakers van een ander merk met een ingebouwde spraakassistent

Op de Belgische markt gaat het vooral om speakers met de ingebouwde spraakassistent Google Assistent of Alexa (Siri vind je enkel bij toestellen van Apple zelf).

Zijn zowel Google Assistent als Alexa in je speaker ingebouwd, dan kan de speaker binnen meer dan één platform werken. Je kunt de speaker dus gebruiken om andere smart home apparaten te bedienen. De voorwaarde is wel dat het smart home apparaat ook compatibel is met Alexa of Google Assistent.



Welke spraakassistent is ingebouwd in de speaker, herken je aan deze logo’s.

Smart speakers van een ander merk zonder ingebouwde spraakassistent

Heeft je smart speaker geen ingebouwde spraakassistent, dan kun je hem niet gebruiken om andere smart home apparaten te bedienen.

Zijn slimme functie zit in het feit dat je de speaker met je stem kunt bedienen via andere toestellen die over een spraakassistent beschikken. Bijvoorbeeld je Android-smartphone met Google Assistent.

  

Met welke spraakassistent en ecosysteem de speaker kan samenwerken, herken je aan deze logo’s.  

Deze logo’s worden ook gebruikt bij andere smart home toestellen (slimme deurbel, IP camera, slimme thermostaat, ..): zoek ernaar op de verpakking of kijk in de handleiding van het toestel of de productspecificaties op de website van de fabrikant. Zo weet je binnen welk platform(en) en dus ook met welke smart speakers het toestel compatibel is.

Google Assistent, Alexa of HomeKit: welk ecosysteem moet je kiezen?

De drie voornaamste ecosystemen – Google Assistent, Alexa en HomeKit – zijn onderling niet compatibel. Heb je bijvoorbeeld een slim deurslot dat enkel HomeKit ondersteunt en een smart speaker van Google, dan kunnen beide niet met mekaar “praten”.

Wil je via je smart speaker andere slimme apparaten kunnen bedienen, dan kies je die in functie van het platform waarbinnen je slimme toestellen werken – of toch minstens van diegene die je aan je speaker wilt koppelen:

  • Heb je vooral toestellen die HomeKit ondersteunen, dan zijn de smart speakers Apple eigenlijk de enige keuze.
  • Werken je slimme toestellen vooral met Google Assistent, kies dan een smart speaker die deze assistent heeft ingebouwd.
  • Heb je vooral toestellen die compatibel zijn met Alexa, kies dan een smart speaker die Alexa heeft ingebouwd.

Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde: heb je al één of meerdere smart speakers binnen een bepaald ecosysteem, dan let je er bij de aankoop van slimme toestellen best op dat ze hetzelfde ecosysteem ondersteunen.

Heb je nog geen smart speaker en andere slimme apparaten, dan kan je natuurlijk ook laten leiden door het platform waar je het meeste affiniteit mee hebt.

Zijn smart speakers compatibel met protocollen als Zigbee en Z-Wave?

In een smart home zijn er verschillende manieren om apparaten draadloos met mekaar te laten communiceren. Dat gebeurt via communicatieprotocollen. Wifi en bluetooth zijn de bekendste en meest voorkomende bij smart speakers.

Er zijn nog andere protocollen, zoals Zigbee of Z-Wave, maar die vind je in smart speakers maar zelden terug. Een aantal smart speakers van Amazon hebben (naast wifi en bluetooth) wel Zigbee ingebouwd, nl. de Echo (4de generatie), de Echo Plus en de Echo Studio. Je kunt deze speakers gebruiken als “Zigbee-hub”, d.w.z. als centraal punt om andere Zigbee-apparaten aan te sturen.

Wil je een Zigbee- of Z-Wave toestel met een Apple-, Google- of andere smart speaker verbinden, dan heb je een Zigbee- of Z-Wave-hub nodig. Dat is een toestel dat meestal verschillende technologieën ondersteunt en zo als “tolk” dient om bijvoorbeeld wifi- en Zigbee-apparaten met mekaar te laten praten. Homey heeft bijvoorbeeld zo’n hub op de markt.

Op welke kenmerken letten als je een smart speaker voor je smart home koopt?

Wil je optimaal gebruik kunnen maken van je smart speaker, dan let je bij aankoop best op een aantal zaken.

Ingebouwde spraakassistent en ecosysteem

Kijk welke spraakassistent is ingebouwd of met welk platform de speaker compatibel is. Wil je andere slimme toestellen via de speaker kunnen bedienen, let er dan op dat de speaker binnen hetzelfde ecosysteem werkt (HomeKit, Google Assistent of Alexa).

Multiroom

Wil je verschillende speakers aan mekaar kunnen koppelen, kijk dan naar multiroom speakers. Bij een multiroom systeem kun je meerdere speakers toevoegen om een stereogeluid of zelfs surround sound te verkrijgen. Of je plaatst multiroom speakers in verschillende kamers van je huis. Vervolgens kan je beslissen om op iedere speaker iets anders af te spelen of je laat elke speaker tegelijk hetzelfde nummer afspelen.

Let wel: er bestaat geen standaard waardoor je speakers van verschillende merken onderling kunt combineren. Als je dus kiest voor multiroom speakers van bijvoorbeeld Sonos of Bose, kun je er enkel van hetzelfde merk toevoegen.

Muziekdiensten

Gebruik je Spotify, Apple Music of een andere muziekstreamingdienst? Kijk dan welk dienst de speaker ondersteunt.

Geluidskwaliteit

Veel wifi-speakers hebben een degelijke geluidskwaliteit, zeker in vergelijking met de kleine pure bluetooth-speakers. Binnen de smart speakers lag de focus aanvankelijk bij veel toestellen op de spraakassistent en integratie met andere toestellen en minder op de geluidskwaliteit. Denk aan de eerste generatie Alexa en Google speakers die behoorlijk klein van formaat waren en een matig tot slechte geluidskwaliteit hadden.

Bij recentere smart speakers wordt meer aandacht aan de geluidskwaliteit besteed en zijn de speakers ook iets groter, al blijft het wel zo dat een smart speaker die hoofdzakelijk als spraakassistent wordt verkocht nog steeds een lagere geluidskwaliteit heeft dan een betere wifispeaker die ook een spraakassistent heeft ingebouwd.

De beste smart speakers om in je smart home te integreren

1. Sonos Move

De Sonos Move ondersteunt zowel wifi als bluetooth en heeft een goede geluidskwaliteit.

Hij heeft twee spraakassistenten ingebouwd, namelijk Alexa en Google Assistent.

De speaker wordt geleverd met de oplader, maar niet met een docking station. Dat moet je apart bijkopen.

Pluspunten

  • Goede geluidskwaliteit
  • Ondersteunt AirPlay2, bluetooth en Spotify Connect
  • Keuze uit verschillende spraakassistenten

Minpunten

  • Ondersteunt geen Chromecast
  • De batterij gaat niet zo lang mee
  • Niet waterdicht

 

2. Google Nest Audio

Kleinere smart speaker van Google. Functioneert goed als smart hub via Google Assistent, maar de geluidskwaliteit is matig tot slecht.

Ondersteunt Google Chromecast en multiroom mogelijkheden.

Muziek kan je streamen via diensten als Deezer, Spotify en YouTube Music. Met twee Google Nest Audio speakers kun je een stereopaar vormen. Het minimalistische design past in vele huishoudens.

Pluspunten

  • Functioneert goed als smart hub via Google Assistent
  • Makkelijk in te stellen en te gebruiken via de Google Home app

Minpunten

  • Eigen muziek via de speaker afspelen (bv. muziekbibliotheek op je smartphone) kan enkel via bluetooth
  • Geen fysieke aansluitingen (enkel draadloos)

 

3. Apple HomePod (2de generatie)

 

De speaker is makkelijk in te stellen door eenvoudigweg je Apple-toestel in de buurt te houden.

Van de geluidskwaliteit hadden we meer verwacht. Het is een vrij krachtig toestel, maar er werd zoveel aan het geluid geschroefd dat het artificieel klinkt.

Twee HomePods als stereopaar met mekaar verbinden of multiroom met meerdere speakers instellen doe je via de Woning-app op je iPhone. De ingebouwde spraakassistent Siri werkt enkel met Apple Music als muziekstreamingdienst.

Pluspunten

  • Makkelijk in te stellen en te gebruiken
  • Solide design

Minpunten

  • Enkel voor Apple (en HomeKit) gebruikers
  • Geen ondersteuning voor Spotify via Siri
  • Geen bluetooth of fysieke aansluitingen (enkel wifi)
  • Werkt enkel als je 2FA en pincode op iPhone of iPad hebt ingesteld.
  • Vrij duur

 

4. Bose Portable Smart Speaker

 

Meer dan een bluetooth speaker is deze speaker ook een volwaardige wifi-speaker, die zowel AirPlay 2, Spotify Connect als DLNA ondersteunt.

Op het vlak van spraakassistenten ondersteunt de speaker zowel Alexa als Google Assistent. Hij is geschikt voor gebruikers die al Bose wifi-speakers bezitten en hun setup willen uitbreiden met een mobiel apparaat. De Portable Smart Speaker heeft geen audio-aansluiting om direct een bron aan te sluiten.

Hoewel de geluidskwaliteit van de Portable Smart Speaker (ook nog te verkrijgen als Portable Home Speaker) meer dan voldoende is, kan hij niet het hele audiospectrum bestrijken. Dit is het meest merkbaar in de middentonen.

De batterijduur bedraagt 8,5 uur. Helaas kan de batterij niet worden vervangen. Wil je de speaker niet via het lichtnet aansluiten, dan moet je een aparte powerbank aanschaffen om hem eenvoudig te kunnen opladen.

Pluspunten

  • Ondersteunt zowel Alexa als Google Assistent
  • Het apparaat is waterdicht
  • Levensduur van de batterij

Minpunten

  • Batterij niet verwisselbaar
  • Geen audio-aansluiting om direct een bron aan te sluiten
  • Bose docking station moet apart worden aangeschaft

5. Amazon Echo (4de generatie)

Gebruik je al diensten van Amazon, dan kun je de Amazon Echo smart speaker overwegen. Deze werd getest door onze collega's van de Engelse consumentenvereniging Which?.

Deze speaker van Amazon heeft een heel matige geluidskwaliteit. Vooral ontworpen met het oog op spraakbediening via Alexa, niet echt als hifi speaker. Ondersteunt multiroom en heeft Zigbee ingebouwd zodat het als hub kan dienen voor andere slimme apparaten die via Zigbee werken.

Spraakbediening via Alexa gaat in het Frans, Engels en Duits, maar niet in het Nederlands.

Pluspunten

  • Alexa weet op veel zaken een antwoord
  • Solide design
  • 3.5mm audio lijningang/-uitgang
  • Zigbee smart hub ingebouwd

Minpunten

  • Werkt het best met andere Amazon diensten (abonnement nodig)
  • Je eigen muziekcollectie op je smartphone kan je niet via wifi naar de speaker streamen
  • Heel matige geluidskwaliteit

Op zoek naar de beste draadloze speaker?

Zijn slimme functies minder belangrijk voor jou en wil je vooral een draadloze wifi- of bluetooth-speaker die een goede geluidskwaliteit biedt? In onze vergelijker vind je de testresultaten van 69 draadloze speakers.

Vergelijk draadloze speakers