Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Wratten: niet zo erg, wel vervelend

30 september 2019
verrues

Wratten zijn vaak voorkomende huidinfecties. Ze zijn goedaardig, maar kunnen wel pijnlijk, vervelend of lelijk zijn. Weet je niet hoe ervan af te geraken? Of waar ze vandaan komen? Zijn ze besmettelijk? Kom hier meer te weten over deze ongewenste en al even mysterieuze letseltjes.

Soorten wratten

Afhankelijk van de plek waar ze zich bevinden en van het virus dat ze veroorzaakt heeft, nemen wratten verschillende vormen aan. Los of meerdere samen, ruw of glad, bol of draadvormig, ... Lees hier meer over de verschillende soorten wratten.

De verruca vulgaris

Deze komt vooral voor op de vingers of op de handrug. Ze ligt bovenop de huid, is ruw en bloemkoolachtig ofwel onregelmatig qua vorm. Een wrat die net onder of naast je nagel zit, kan ervoor zorgen dat deze vervormt. De “slagerswrat” is een verruca vulgaris die typisch is voor mensen die regelmatig vlees bewerken met hun handen.

De plantaire wrat of voetwrat

Zoals de naam aangeeft, bevindt deze zich op de voetzool. Ze bestaat in twee vormen: de myrmecia en de mozaïekwrat. De myrmecia komt het vaakst voor en is een inwendig en diep, rondvormig letsel met zwarte puntjes. Het lichaamsgewicht duwt de wrat letterlijk naar binnen. Tijdens het wandelen kan ze soms pijn doen. De mozaïekwrat is dan weer volledig pijnloos. Deze ligt meer aan de oppervlakte en is een verzameling van meerdere letsels.

Platte wratten

Over het algemeen aangeduid in meervoudsvorm gezien ze in tientallen of zelfs honderdtallen opduiken. Ze bevinden zich meestal op het gezicht of op de handrug. Qua uitzicht zijn het kleine, eerder onopvallende gladde papeltjes.

De draadwrat

Deze is smaller en langer dan de verruca vulgaris. Ze komt vooral voor op het gezicht ter hoogte van het scheergebied, rond de mond en in de nek of ook op het ooglid. Ze verspreidt zich tijdens het scheren en komt dus vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De genitale wrat of condyloma accuminata

Ook wel condylomen genoemd. Ze verschijnen op de huid of op de slijmvliezen in de schaamstreek of rond de anus en komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Over het algemeen zijn ze pijnloos. Ze verschijnen in de vorm van een hanenkam, platte papeltjes of als vlekken. Mondslijmvlies en slijmvlies aan de oropharynx zijn seksueel overdraagbaar en zijn zo in staat om deze wrattensoort te ontwikkelen.

Er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de papillomavirussen die anogenitale wratten veroorzaken enerzijds en de HPV's met hoog oncogeen risico anderzijds. Deze laatste kunnen tot prekankerletsels leiden zoals HPV's type 16 en 18, die aan de grond liggen van baarmoederhalskanker. Over het algemeen blijft een genitale wrat dus een goedaardig letsel.