Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Wratten: behandelen of afwachten?

18 september 2012
verrues

18 september 2012

Er bestaan ontelbaar veel behandelingen voor wratten. Nochtans zijn de uitgroeisels onschuldig en verdwijnen ze meestal vanzelf. Doen ze echter pijn of vindt u ze geen zicht, dan kunnen bepaalde behandelingen soelaas bieden. Al kan geen enkel middel 100 % garanderen dat u achteraf van de wratten bent verlost.

Onooglijk maar ongevaarlijk

Wratten zijn niet gevaarlijk en maken niet ziek. In de meeste gevallen verdwijnen ze uiteindelijk vanzelf. In 42 % van de gevallen verdwijnen de wratten volledig binnen de twee maanden. Na zes maanden zou al 53 % van zijn wratten verlost zijn, na twee jaar 65 %. Bovendien komen wratten na behandeling vaak terug. Hoe sneller men een wrat behandelt, hoe groter het risico dat er weer nieuwe wratten verschijnen rondom de verwijderde wrat. De bestaande behandelingen zijn ook vaak omslachtig en soms pijnlijk, en ze kunnen ook risico's inhouden. Vanuit medisch oogpunt is een behandeling slechts in zeldzame gevallen nodig, bijvoorbeeld wanneer ze pijn doen, hinderlijk zijn of langs de nagels liggen, waar ze de groei kunnen belemmeren. Probeer, zeker bij kinderen, de minst pijnlijke behandeling eerst.

Gaat u naar de dokter, dan zal die waarschijnlijk een beroep doen op cryotherapie, waarbij de wratten worden bevroren met vloeibaar stikstof. Soms volstaat één behandeling, soms zijn er meerdere behandelingsbeurten nodig. De methode heeft zelden bijwerkingen, zoals verkleuring van de huid, littekens of aantasting van de onderliggende zenuwen. De behandeling wordt in principe volledig terugbetaald, al zal de arts natuurlijk wel een consultatie aanrekenen.

Wees voorzichtig met thuismiddeltjes

U kunt de wrat natuurlijk ook zelf te lijf gaan, thuismiddeltjes zijn immers niet noodzakelijk minder succesvol dan cryotherapie! Salicylzuur is de stof die het best onderzocht is. De wrat moet elke dag worden aangestipt met het product en minstens één keer per week moeten de dode cellen worden weggekrabd. Het kan wel weken duren vooraleer de wrat weg is. U kunt ook zelf uw wratten proberen te bevriezen, bijvoorbeeld met de producten van Wartner die bij de apotheker te koop zijn. Opgelet, soms veroorzaken zulke wrattenverwijderaars pijnlijke brandwonden. Tot slot is er de doe-het-zelfmethode met "duct tape". U bedekt de wrat zes dagen lang met de plakband, daarna bevochtigt u de wrat en krabt u de dode huidcellen weg. De volgende dag brengt u opnieuw duct tape aan, en u herhaalt het ganse proces tot de wrat weg is.

Zwemmen met wratten mag wél

Hoewel wratten inderdaad doorgegeven worden van persoon op persoon, wordt het besmettingsgevaar vaak overschat. Zo worden kinderen met wratten soms geweerd uit het zwembad op klasuitstap of op kamp. Dit is nergens voor nodig, in tegendeel, het stigmatiseert enkel een onschuldig verschijnsel dat normaal niet eens een behandeling behoeft. Het is immers nooit aangetoond dat de verspeiding van wratten sneller gebeurt via het zwembad. Besmetting gebeurt enkel bij rechtstreeks en voldoende intens contact tussen beschadigde huid en besmette vloer. Tijdens het zwemmen zelf kunt u dus geen wratten oplopen of doorgeven. Uit een recente Nederlandse studie is dan ook gebleken dat blootsvoets rondlopen of publieke zwembaden of douches betreden de kans op wratten niet doet toenemen. Heeft uw kind een wratje en wilt u toch volledig zeker zijn, dan kan het een waterafstotende pleister of slippers dragen als het naar het zwembad gaat.

In dezelfde Nederlandse studie werd er wel een verhoogd risico vastgesteld bij kinderen die een gezinslid of meerdere klasgenootjes met wratten hadden. Het komt er dus vooral op aan geen handdoek te delen met iemand die wratten heeft, zowel in het zwembad als daarbuiten.