Dossier

Wratten: niet zo erg, wel vervelend

30 september 2019
verrues

Wratten zijn vaak voorkomende huidinfecties. Ze zijn goedaardig, maar kunnen wel pijnlijk, vervelend of lelijk zijn. Weet je niet hoe ervan af te geraken? Of waar ze vandaan komen? Zijn ze besmettelijk? Kom hier meer te weten over deze ongewenste en al even mysterieuze letseltjes.

Inleiding

Wat is een wrat?

Een wrat is een kleine goedaardige virale huidtumor. Ongevaarlijk dus, maar wel besmettelijk. 7 à 12% van de bevolking heeft last van wratten, zeker kinderen en jongeren. Ze verschijnen vaak op de handen en voeten, maar men treft ze ook aan op het gezicht, de ellebogen, de knieën of andere lichaamsdelen.

Wratten duiken op in verschillende vormen: in bloemkoolachtige vorm, plat of in groepjes. Qua diameter zijn ze meestal maar enkele millimeters groot en ze kunnen los opduiken of samen met andere wratten op één plek. We onderscheiden vijf belangrijke types wratten, in functie van hun uitzicht en de plek waar ze zich bevinden.

Waar komen ze vandaan?

Wratten worden veroorzaakt door het papillomavirus, ook het HPV genoemd (humaan papillomavirus). HPV-infecties zijn zeer frequent. Dit virus kent meer dan 200 verschillende stammen die huid- of slijmletsels veroorzaken. Afhankelijk van het type HPV kunnen deze letsels al dan niet ernstige vormen aannemen, gaande van een wrat tot baarmoederhalskanker.

De kans bestaat dat het papillomavirus uitwendig aanwezig is en perfect onschadelijk blijft, terwijl een letsel (een snee, kloof enz.) van microscopisch kleine afmeting of zelfs een vochtige huid ervoor kan zorgen dat het virus tot in de onderste lagen van de opperhuid binnendringt en zo wratten veroorzaakt.

De wratten bevatten HPV-stoffen en kunnen zo het virus via rechtstreeks contact overdragen naar andere personen, bijvoorbeeld via een handdruk. Het papillomavirus zou zich ook onrechtstreeks verspreiden via geïnfecteerde voorwerpen, bijvoorbeeld een handdoek of schoenen.

Hoe worden ze behandeld? 

Zonder behandeling zullen wratten steeds vanzelf verdwijnen, al kan dat soms jaren duren. Het esthetische aspect of de veroorzaakte hinder of pijn kunnen evenwel een reden zijn om ze te laten behandelen en zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Bestaat er een efficiënte behandeling tegen wratten? We bespreken de meest frequente methodes.

Verschillende types

Wratten ontstaan door besmetting van een andere wrat, wat niet betekent dat ze allemaal op elkaar lijken. Ze zien er anders uit en zitten op andere plekken. Er bestaan dus verschillende categorieën: de verruca vulgaris (of handwrat), de plantaire wrat (op de voetzool), de platte wrat, de draadwrat of de genitale wrat. Hoe kun je de verschillende types wratten van elkaar onderscheiden? We verduidelijken het graag voor je.

Wat wel of niet te doen bij wratten?

Moet je naar de arts als je denkt een wrat te hebben opgelopen? Aangezien wratten de reputatie hebben zeer besmettelijk te zijn, mag ik nog naar het zwembad of de sportzaal gaan? Hoe vermijd je dat je familie of vrienden besmet? We geven je enkele tips.