Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Wratten: niet zo erg, wel vervelend

30 september 2019
verrues

Wratten zijn vaak voorkomende huidinfecties. Ze zijn goedaardig, maar kunnen wel pijnlijk, vervelend of lelijk zijn. Weet je niet hoe ervan af te geraken? Of waar ze vandaan komen? Zijn ze besmettelijk? Kom hier meer te weten over deze ongewenste en al even mysterieuze letseltjes.

Behandeling

Moet je een wrat behandelen?

Wratten zijn onschadelijk en gaan vaak vanzelf weer weg. Bij kinderen zal twee derde van de huidwratten binnen de twee jaar vanzelf verdwijnen. Je kunt er dus voor kiezen om ze niet te laten behandelen, al hou je ze best goed in de gaten. Wanneer de wrat pijn begint te doen of tot hinder leidt, overweeg je toch best een behandeling. Aangezien wratten kunnen groeien en toenemen in aantal, kiezen veel mensen ervoor om ze vroeg te laten behandelen. Toch bestaat er geen enkele behandeling waarmee je 100% zeker bent dat je er definitief vanaf bent.

Welke behandeling moet ik kiezen?

Er bestaan eindeloos veel wrattenbehandelingen, gaande van chemische tot fysieke types. Binnen de medische wereld bestaat er echter over geen enkele behandeling eensgezindheid. De behandeling moet dus per geval apart bekeken worden, in functie van het type wrat, haar grootte en de plek waar ze zich bevindt. Daarnaast moet je de voordelen van een behandeling afwegen tegenover het eventuele risico. Sommige methodes kunnen pijnlijk zijn of littekens achterlaten. Over het algemeen wordt eerst geopteerd voor voorbereidingen op basis van salicylzuur en voor cryotherapie.

Salicylzuur

Voorbereidingen op basis van salicylzuur zijn zeer efficiënt tegen wratten. Ze worden bij wijze van spreken “afgeschaafd” en worden zo steeds dunner. Er bestaan verschillende vormen (vloeistof, zalf, ...) die rechtstreeks op de wrat worden aangebracht. In de apotheek kun je deze behandelingen zeer goedkoop en zonder voorschrift kopen, al vereisen ze wel een langdurige (soms maandenlange) dagelijkse aanbrenging.

Cryotherapie

De tweede meest gebruikte behandeling is cryotherapie. Hierbij wordt de wrat vernietigd door ze te bevriezen met vloeibare stikstof van -196°. Meestal zul je meer dan één behandeling moeten ondergaan. Hou que ongewenste bijwerkingen wel rekening met een verkleurde huid of littekenvorming. Het is een pijnlijke techniek die enkel artsen mogen uitvoeren. Bij de apotheker zul je ook cyotherapiekits vinden, al zijn die minder efficiënt en moet je er zeer voorzichtig mee omspringen.

Andere behandelingen

Er bestaat een heel arsenaal aan andere behandelingen, al blijft het bij gebrek aan onderzoek moeilijk om het nut ervan in te schatten. We denken bijvoorbeeld aan chirurgische curettage, waarbij de wrat onder lokale verdoving wordt weggekrabd, maar ook CO2-laserbehandeling, bleomycine-inspuiting of een fotodynamische therapie. Een andere, zeer eenvoudige, techniek is om de wrat af te dekken met plakband om haar sneller te laten verdwijnen. Het nut van alternatieve methodes is nog niet wetenschappelijk bewezen. We denken dan bijvoorbeeld aan het gebruik van essentiële oliën of meer algemeen aan fytotherapie, zoals het lokaal aanbrengen van geplette knoflook of van sap van de stinkende gouwe-plant.