Dossier

Vector-overgedragen ziekten

01 december 2021

De ‘vector-overgedragen’ ziekten worden via vectoren zoals muggen (bijvoorbeeld malaria, Chikungunya), teken (ziekte van Lyme) of bepaalde vliegen overgedragen. Die levende organismes dragen ziekteverwekkers (virussen, parasieten, bacteriën) die hen als ‘taxi’s’ gebruiken om mensen en dieren te besmetten.

Inleiding

De term ‘vector-overgedragen ziekte’ – ook bekend als ‘vectorziektes’ – zal in de komende jaren waarschijnlijk deel gaan uitmaken van onze dagelijkse woordenschat. Net als de woorden ‘pandemie’ en ‘lockdown’ die we sinds maart 2020 in ons dagelijks leven hebben moeten integreren met de komst van het coronavirus. Daarom is het beter voorbereid te zijn om te begrijpen waarover men het heeft. Dit dossier helpt je hierbij.

1 miljoen doden per jaar

Wat verstaat men onder ‘vector-overgedragen ziekte’? Het gaat om ziekten bij de mens die worden veroorzaakt door parasieten, virussen of bacteriën die door ‘vectoren’ worden overgedragen. Ze zijn verantwoordelijk voor bijna een op de vijf infectieziekte wereldwijd en veroorzaken momenteel meer dan een miljoen sterfgevallen per jaar. Een cijfer dat voortdurend toeneemt, niet in het minst door de klimaatopwarming.

Malaria, waarvan de vector een mug is, is zonder twijfel een van de meest gekende vector-overgedragen ziekten, maar er zijn er nog veel meer. Sommige van deze ziekten staan al voor de deur van Europa...