Dossier

Leukemie

19 januari 2015
leukemie

De behandeling en de vooruitzichten van leukemie of bloedkanker zijn erg verschillend naargelang van het type en andere factoren. De kans op genezing bij kinderen met acute lymfatische leukemie is gelukkig groot.

Aandoening

Leukemie is een verzamelnaam voor verschillende types van bloedkanker, veroorzaakt door een woekering van afwijkende witte bloedcellen (leukocyten) in het beenmerg. Leukemie komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en staat bij de meest voorkomende kankers respectievelijk op de achtste en negende plaats. De ziekte treft vooral ouderen, maar ook jonge kinderen. Elk jaar zouden er in ons land een tachtigtal nieuwe gevallen van leukemie bij kinderen jonger dan 15 jaar bijkomen.

De vooruitzichten zijn echter lang niet altijd zo slecht, afhankelijk van het type van leukemie. Er wordt enerzijds een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische leukemie (wat wijst op het verloop van de ziekte) en anderzijds tussen lymfatische en myeloblastische leukemie (wat aangeeft welke cellen erbij betrokken zijn).

De meest voorkomende vorm bij kinderen is acute lymfatische leukemie (ALL), waarbij de lymfatische witte bloedcellen worden aangetast. Deze bloedziekte evolueert bijzonder snel: patiënten kunnen in slechts enkele weken tijd erg ziek worden. Mits behandeling is de overlevingskans gelukkig zeer hoog, zeker bij kinderen van 1 tot 15 jaar.