Antwoord van expert

Cannabisolie tegen leukemie?

01 februari 2017
raad

Mijnheer V. kwam via een link op zijn Facebook-pagina terecht bij een artikel waarin wordt beweerd dat cannabisolie leukemie geneest. Hij vraagt zich af wat daarvan waar is.

Op het internet wordt cannabisolie her en der aangeprezen als doeltreffende behandeling van leukemie en andere soorten kanker. Twee voorbeelden van verhaaltjes die dit moeten aantonen:

  • “Cannabisolie redt het leven van een jonge leukemiepatiënt. De driejarige Landon werd twee maanden behandeld en stelt het vandaag uitstekend.”
  • “De zevenjarige Mykayla Comstock lijdt aan leukemie. Een behandeling met cannabisolie verrichte wonderen bij het meisje. Volgens haar ouders is de leukemie inmiddels in remissie.”

Er zijn er ook die u willen aanpraten dat cannabisolie eveneens helpt tegen melanomen, diabetes, ontstekingen en ga zo maar door. Of dat kanker hiermee in 70 % van de gevallen te genezen is! Op het internet zijn er tal van “getuigenissen” te vinden van mensen die beweren dat cannabisolie hun leven heeft gered. Meestal ontbreekt het echter aan de nodige informatie om de grond van de zaak te kunnen beoordelen (een gedetailleerd medisch dossier, een concrete diagnose, eerdere behandelingen, de duur daarvan enz.). Wie wat verder zoekt, zal vaak ook vaststellen dat de patiënten die zogezegd genezen waren, uiteindelijk toch overleden zijn.

Cannabis wordt vandaag wel al gebruikt om bijwerkingen van een kankerbehandeling of symptomen van de ziekte zelf te verlichten. Maar dat is heel wat anders dan beweren dat cannabis kanker kan genezen. Studies op muizen en cellen in de proefbuis geven wel te denken dat verder onderzoek misschien ooit iets kan opleveren, maar zover zijn we nog niet. Vandaag zijn er geen studies op mensen die een genezende werking van cannabis aantonen. Sommigen zien in het “gebrek aan erkenning” van cannabis als kankerbehandeling een complot van de farmaindustrie. De gedachten zijn vrij. Maar ondertussen zijn er geen (zelfs zwakke) bewijzen dat cannabis leukemie kan genezen.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier